Windows

2016 ve 2019’da 120 Günlük RDS Süresini Regedit İle Sıfırlamak – GracePeriod Reset

2016 ve 2019da 120 Gunluk RDS Suresini Regedit Ile Sifirlamak Grace Period Reset9
Share

Sürekli olarak çeşitli çözümleri test ettiğiniz bir ev laboratuvar ortamınız veya başka bir laboratuvarınız varsa, lisanslama ve deneme süresinin sona ermesi, sürekli olarak karşılaştığınız bir zorluktur. Laboratuar ortamlarının eğlencesinin sadece bir parçası. Çoğu deneme oldukça “zor ve hızlı” olup deneme süresinin sona ermesini sıfırlamanıza izin vermese de, Microsoft Windows Server ve Uzak Masaüstü Hizmetleri (RDS) ile çalışıyorsanız, Uzak Masaüstü’nün sona ermesi Laboratuvar ortamınızda bu rolü kullanıyorsanız, RDS lisansınızdaki saati esasen geri alabileceğiniz hizmetler ek süresi. Laboratuvar ortamımda Windows iş yüklerim için Windows Server 2019 kullanıyorum. Bu yazıda, 2016 ve 2019 Windows Server’da 120 günlük RDS Grace süresinin nasıl sıfırlanacağını göstereceğim. Bakalım.

Uzak Masaüstü Hizmetleri RDS Lisansı

Önceki Windows sürümlerinde olduğu gibi Windows Server 2016 veya 2019’u yüklediğinizde, genellikle yönetmek için mevcut olan iki oturuma sahip olmak için normal bir yeteneğe sahip olursunuz. Ancak, gerçek Uzak Masaüstü Hizmetleri rolünü yüklediğinizde, sunucunuzda birden çok oturum açabilirsiniz.

Rolü yüklediğinizde, varsayılan olarak, Microsoft’un sunucuyu bir RDS yüklemesi olarak kullanmak üzere uygun şekilde lisanslamanız için size verdiği 120 günlük bir yetkisiz kullanım süreniz olur. Laboratuvar ortamında bir sunucu kullanıyorsanız, büyük olasılıkla bu tür bir sunucuyu üretim dışında lisanslamayacaksınız.

120 günlük yetkisiz kullanım süresi sona erdiğinde, sunucuya RDP yapmaya çalıştığınızda aşağıdaki hatayı göreceksiniz:

2016 ve 2019da 120 Gunluk RDS Suresini Regedit Ile Sifirlamak Grace Period Reset

120 günlük yeni bir ödemesiz dönem başlatmanıza izin verecek olan Windows Server’ınızı yeniden dağıtabilir veya gerçekten yetkisiz süreyi sıfırlayabilirsiniz. Eğer benim gibiyseniz, ikincisi kesinlikle en az direnç ve çalışma gerektiren yoldur. 120 günlük RDS yetkisiz kullanım süresinin nasıl sıfırlanacağına bir göz atalım.

Uzak Masaüstü Hizmetleri için resmi lisans belgelerine buradan daha yakından bakabilirsiniz:

2016 ve 2019’da 120 günlük RDS Ek süreyi sıfırlayın

RDS rolü için 120 günlük ek süreyi sıfırlama alıştırması için kayıt defteri düzenleyicisi arkadaşınızdır ve bu işlemi kolaylaştırır. Başlamadan önce, burada yapmamız gereken birkaç sorumluluk reddi var. Kayıt defterini düzenlemek, bir Windows sisteminin tamamen yok olmasına neden olabilir, bu nedenle düşük seviyeli kayıt defteri düzenlemelerini dikkatli bir şekilde yapın. Bir sanal makineyle çalışıyorsanız, başlamadan önce Windows sanal makinesinin hızlı bir anlık görüntüsünü oluşturmak her zaman iyi bir uygulamadır.

Ek olarak, üretim sistemleri için 120 günlük ek sürenin sıfırlanması, üretimde kullanım için uygun lisansınızın kurulu olması gerektiğinden, yalnızca üretimde olmayan sistemler için yapılmalıdır.

Ek süreyi sıfırlamak için aslında sadece 3 adım vardır:

  1. RCM > GracePeriod anahtarındaki izinleri değiştirin
  2. “Timebomb” kayıt defteri girdisini silin
  3. sunucuyu yeniden başlat

Artık seviye setimiz olduğuna göre, anlık görüntünüzü veya başka bir yedeğinizi oluşturduktan sonra, RDS sunucunuzda aşağıdaki konuma gitmeniz gerekir:

Computer HKEY_LOCAL_MACHINE SYSTEM CurrentControlSet Control Terminal Server RCM GracePeriod

RDS GracePeriod anahtarındaki İzinleri değiştirin ve anahtarı silin

Yukarıda belgelenen anahtara gittikten sonra GracePeriod‘a sağ tıklayın ve İzinler öğesini seçin .

2016 ve 2019da 120 Gunluk RDS Suresini Regedit Ile Sifirlamak Grace Period Reset2

Açık nedenlerden dolayı, Yöneticiler için bile bu anahtarda varsayılan izinler yoktur. Bu nedenle , saatli bomba değerini silebilmeniz için önce anahtarın sahipliğini almalısınız. İzinler iletişim kutusundaki Gelişmiş düğmesini tıklayın .

2016 ve 2019da 120 Gunluk RDS Suresini Regedit Ile Sifirlamak Grace Period Reset3

Sahip’in yanındaki Değiştir düğmesini tıklayın.

2016 ve 2019da 120 Gunluk RDS Suresini Regedit Ile Sifirlamak Grace Period Reset4

Burada anahtarın sahibi olarak yerel yöneticiler grubunu seçtim. Ancak, kayıt defteri anahtarını silmek için kullanmak istediğiniz kullanıcıyı/grubu seçmek isteyeceksiniz. Sahipleri değiştirme ve tüm alt nesne izinlerini değiştirme seçeneklerini belirleyin.

2016 ve 2019da 120 Gunluk RDS Suresini Regedit Ile Sifirlamak Grace Period Reset5

Kayıt defteri anahtarındaki izinlerin değiştirilmesini onaylayın.

2016 ve 2019da 120 Gunluk RDS Suresini Regedit Ile Sifirlamak Grace Period Reset6

Artık anahtarın sahipliğini değiştirdiğimize göre, aslında izin hataları almadan izinleri ayarlayabiliriz. Burada yöneticilere anahtar üzerinde tam kontrol veriyorum.

2016 ve 2019da 120 Gunluk RDS Suresini Regedit Ile Sifirlamak Grace Period Reset7

Şimdi, izinler ayarlandığında, GracePeriod anahtarındaki saatli bomba değerini sağ tıklayın ve Sil .

2016 ve 2019da 120 Gunluk RDS Suresini Regedit Ile Sifirlamak Grace Period Reset8

Kayıt defteri girdisinin silinmesini onaylayın.

2016 ve 2019da 120 Gunluk RDS Suresini Regedit Ile Sifirlamak Grace Period Reset9

Ardından, yapmanız gereken tek şey sunucunuzu yeniden başlatmak. Sunucu yeniden başlatıldığında, laboratuvar ortamında RDS sunucunuz için tam 120 günlük ek süreye sahip olmanın bir kez daha keyfini çıkarabilirsiniz.

Sonuç Düşünceleri

2016 ve 2019 Windows Sunucularının yanı sıra Windows Server 2012 ve 2012 R2 gibi daha eski sunucu sürümlerinde 120 günlük RDS Grace süresini sıfırlama işlemi, timebomb kayıt defteri anahtarını silmek için bu işlemi kullanarak çok basittir.

Bunun desteklenmediğini ve kesinlikle üretimde çalışmak için bir süreç olmadığını unutmayın. Ancak, laboratuvar ortamları için Windows Server sanal makinelerini yeniden dağıtmak zorunda kalmamak için 120 günlük yeni bir ödemesiz süreye sahip olmak çok kullanışlıdır.