Tıklama oranı – CTR nedir?
TO ya da tıklama oranı olarak tanımlanan ifade, web site sahiplerinin internet dünyasındaki başarısını gösteren metriklerden birisidir.
Tıklama oranı – CTR nedir?
Genelde kısaca TO olarak tanımlanan tıklama oranı yüzde olarak ifade edilir. Tıklama oranı, bir reklam veya arama motoru sonucunda siteyi gören kişi sayısının ve bağlantıya tıklayarak siteye ulaşan kişi sayısına oranını gösterir. Özellikle bir reklam söz konusu olduğunda, TO anahtar bir faktördür. TO ne kadar yüksek olursa, reklamı daha fazla gören kişinin etkileşime girdiği ve reklamın ilgi çektiği anlaşılabilir. TO, aynı zamanda AdWords’teki kalite puanını da belirleyen bir faktördür. Artan TO, reklamın hedef kitleye daha çok ulaştığını ve reklamın başarılı olduğunu göstermektedir. Arama motorlarındaki tıklama oranı, arama motoru sonuçlarındaki yerine bağlıdır ve buna göre yükselebilir ya da düşebilir. Arama motoru sonuçlarında en üst sırada yer alan reklamlar, alttaki reklamlardan daha yüksek bir TO sunar. Arama motoru sonuçlarındaki reklamın yanı sıra, çekici bir metin de daha yüksek bir TO sağlayabilir.
Tıklama oranı nasıl ifade edilir?
Yayınlanan bir reklam 1000 gösterim ve 1 tıklama almışsa, burada TO 0,1 olarak belirlenecektir. Bu yüzdelik oran, kullanıcılara ya da reklam verenlere bir veri sunar. Bu verinin doğru yorumlanması, reklam stratejilerinde belirleyici olacaktır.
- Yüksek tıklama oranı, kullanıcıların reklamı yararlı ve alakalı bulduğunu gösterir.
- Düşük tıklama oranı, kullanıcıların reklamı alakasız ve yararsız bulduğunu gösterir.
Tıklama oranında kriterler
Reklamlarda yüksek bir tıklama oranı varsa, kullanıcıların reklamları yararlı bulduğu net olarak anlaşılacaktır. Google başta olmak üzere reklam servislerinin büyük bir bölümü, yüksek tıklama oranına sahip reklamlara daha yüksek bir kalite puanı verir ve böylece bu kriterlere uyan reklamlar ödüllendirilir. Daha yüksek bir kalite puanının avantajı ise reklam maliyetlerinin düşürülmesidir. Bunun nedeni ise tıklama başına ödeme modelinde, ne kadar çok kullanıcı reklama tıklarsa, arama motoru ya da reklam sağlayıcı o kadar çok para kazanacaktır. Fakat her sektör için tıklama oranları aynı olmayacaktır. Bu oranın değişkenleri şöyledir;
- Reklamın hitap ettiği alan.
- Teklif verilen anahtar kelimelerdeki diğer rakiplerin çalışması.
- Kampanyadaki metin ve görsellerin kullanıcıda yarattığı ilk izlenim
Kaynak : https://www.aramamotoru.com/tiklama-orani-ctr-click-through-rate-nedir/