Hosts Dosyası Nedir? Hosts Dosyası Nerede?
Hosts dosyası, işletim sistemleri içerisinde bulunan ve metin düzenleme programları ile açılan ve gerektiğinde düzenlemeler yapılabilen bir metin dosyasıdır. Web site adreslerini sunucu ip adresleri ile eşleştirmek için kullanılır. Eğer ki hosting firmanızı değiştirdiniz ve sitenizi başka bir firmaya taşıdığınız da henüz DNS kayıtları aktif olmamış ise, host dosyasında düzenlemeler yaparak web sitenizi yeni firmanızda nasıl çalıştığını görüntülemek için düzenlemeler yapabilirsiniz.
Host dosyası aynı zaman da hosts dosyası olarak da geçmektedir. Kimi zaman hosts olarak kullanılan bu dosya adı kimi zaman hosts dosyası olarak da kullanılmaktadır. Bu 2 dosya birbirinden farklı gibi görünüyor olsa da aslında bu 2 dosya ismi de aynı dosyayı temsil etmektedir.
Host Dosyası Nasıl Çalışır?
Host dosyası sayesinde Türk Telekom tarafından yasaklanmış, erişim engeli bulunan web sitelerinin ip adreslerini bilgisayarımızdaki bu host dosyası aracılığıyla düzenlemeler yaparak girilebilir ve farklı bir ip adresine yönlenmesini sağlayabiliriz. Aynı şekilde host dosyası sayesinde bilgisayarımızdan girişinin yapılmasını istemediğimiz web siteleri içinde aynı şekilde ip adreslerini engelleyerek bilgisayarımızdan bu web sitelerine giriş yapılmasını engelleyebiliriz.
Örnek olarak A firmasında bir web hosting paketiniz bulunuyor ve web sitenizi bu hosting paketi içerisinde çalıştırıyorsunuz veya bir reseller paketiniz bulunuyor ve içerisinde bir çok web sitenizi yayınlıyorsunuz diyelim. Web sitelerinizi daha sonrasında bir nedenden dolayı başka bir firmaya taşımak istiyorsunuz. Dosyalarınızı taşıdınız ve iş en son taşıma işleminin başarılı mı yoksa başarısız mı yapıldığını öğrenmeye geldi. İşte bu noktada NS yönlendirmesi yapmadan, yeni firmanızdaki hosting paketinizin çalışmış olduğu sunucu ip adresi not alıp daha sonrasında domain adresinizi host dosyası sayesinde bu ip adresine yönlendirme işlemini yaparak web sitenizi yeni hosting firmanızda nasıl çalıştığını kendi bilgisayarınızdan görüntüleyebilir ve sorun olmaması durumunda NS yönlendirmesi yaparak sitenizi kesintisiz bir şekilde taşıma işlemini tamamlamış olursunuz. Sorun olması durumunda ise gerekli kontrolleri ve düzenlemeleri gerçekleştirerek sorunsuz bir şekilde yayınlayabilirsiniz.
Son olarak bir hosting paketi satın alırken nelere dikkat etmeniz konusunda web sitemizin makaleler sayfasından Hosting Paketi Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Hosts Dosyası Nerede?
Host dosyası sadece windows işletim sistemlerinde değil, hemen hemen bütün işletim sistemlerinde varolan bir metin dosyasıdır. Aşağıdaki alt başlıklar da Host dosyasının hem Android işletim sistemlerinde hem de Windows işletim sistemlerinde nerede olduğu ile ilgili bilgiler aktarılmıştır.
Android Host Dosyası Nerede?
Host dosyası android işletim sistemlerinde aşağıdaki adres üzerinde bulunmaktadır. Android işletim sistemine sahip cihazlardan host dosyasını düzenlemek için aşağıdaki adresten dosyaya erişim sağlayabilirsiniz.
/system/etc/hosts ya da /etc/host adımlarını takip ederek erişim sağlayabilir ve düzenlemeler yapabilirsiniz.
Windows Host Dosyası Nerede?
Windows işletim sistemlerinde host dosyasını aşağıdaki adres üzerinden ulaşım sağlayabilir ve düzenlemeler yaparak erişim yapmak istediğiniz site veya engellemek istediğiniz siteler için işlemler yapabilirsiniz.
C:\Windows\System32\drivers\etc adresinden dosyaya erişim sağlayabilirsiniz.
Hosts Dosyası Nasıl Düzenlenir?
Host dosyası nasıl düzenlenir adlı bu başlığımız da Windows işletim sisteminde yer alan host dosyasının düzenlemesi ile ilgili bilgilendirme yapılacaktır. C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts adımlarını takip ederek host dosyasına erişim sağladıktan sonra dosyaya sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştırmamız gerekmektedir. Yönetici olarak çalışmayıp dosyayı kaydet dediğiniz de sizden dosyanın yönetici olarak çalıştırılması gerektiği ve dosyanın yönetici olarak açılması için onay istenmektedir. Bu kısımda eğer ki dosyanızı yönetici olarak başlatmadığınız zaman daha sonrasında çıkacak uyarı için sorunsuz bir şekilde dosyayı yönetici olarak başlatıp işlemlerinizi kaydedebilirsiniz.
Host dosyasını açtıktan sonra karşımıza aşağıdaki şekilde bir sayfa gelecektir. Tüm ip engelleme ve ip erişim hale getirme işlemlerini bu dosyada gerçekleştireceğiz.
Daha sonrasında erişim engeli olan bir web sitesini bilgisayarımızdan erişilebilir kılmak için ilk öncelikle bir ip adresi yazıyoruz. IP adresini yazdıktan sonra 2 kez TAB tuşuna basarak boşluk bırakınız ve ardından hangi web sitesinin erişilebilir olmasını istiyorsan web sitesinin adresini https://www protokolü olmadan yazıyoruz ve ardından dosyamızı kaydediyoruz. Bu şekilde artık erişim engeli olan web sitesini bilgisayarımızdan erişilebilir hale getirmiş oluyoruz. Aşağıdaki resmi inceleyerek işlemin nasıl yapıldığı ile ilgili inceleme yapabilirsiniz.
Host Dosyası Silme ve Sıfırlama
Host dosyasını sıfırlamak ve silme işlemlerini gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları sırasıyla gerçekleştirmeniz durumunda sorunsuz bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Adım 1 : İlk olarak host dosyasını bilgisayarınızdan bulunuz ve ardından dosya ismini host.old olarak farklı kaydediniz.
Adım 2 : Daha sonrasında mevcut host dosyanızı açınız ve içerisine aşağıdaki şu komutları kopyalayıp yapıştırınız.
# Copyright (c) 1993-2006 Microsoft Corp. # # This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows. # # This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each # entry should be kept on an individual line. The IP address should # be placed in the first column followed by the corresponding host name. # The IP address and the host name should be separated by at least one # space. # # Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual # lines or following the machine name denoted by a ‘#’ symbol. # # For example: # # 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server # 38.25.63.10 x.acme.com # x client host # localhost name resolution is handle within DNS itself. # 127.0.0.1 localhost # ::1 localhost
Adım 3 : Yukarıdaki komutları yapıştırdıktan sonra dosyayı kaydediniz. Host dosyanızı sıfırlamış olacaksınız. Herhangi bir sorun olmaması durumunda da host.old dosyanızı talep etmeniz durumunda silebilir veya bilgisayarınız da bir klasör içerisinde saklayabilirsiniz.
Host Dosyası Site Engelleme
Kimi zaman ebeveynler tarafından çocuklarının bilgisayardan girmesini istemediği web siteler olabilmektedir. Bunların çoğu genellikle yetişkin web siteleri veya güvenli bulunmayan sosyal medya siteleri olabilmektedir ya da bu sitelere benzer sitelere çocuklarının erişim yapmalarını istemeyebilirler. Bundan dolayı da zaman zaman bazı programlar kullanırlar ancak kimi zaman bu programlar da bilgisayarlara virüs bulaştırabilmektedir. İşte bu tür durumlarda hiç bir program kullanmaya ihtiyaç duymadan ebeveynler, çocuklarının girişini yapmasını istemedikleri siteleri host dosyası sayesinde engelleyebilirler.
Aşağıdaki resmi inceleyerek host dosyası sayesinde erişim yapılmasını istemediğiniz web sitelerinin nasıl engellenebileceği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Host dosyasında bir web sitesini erişilemez hale getirmek için site ip adresinin başına # ikonu eklenir ve daha sonrasında ip adresi yazılır. Ardından 2 kez TAB tuşuna basılarak boşluk bırakılır ve erişim engeli konulmasını istediğiniz web sitesinin adresi yazılır.
NOT : Host dosyasında bir web sitesi engellemek istediğiniz de bu engellemek istediğiniz de veya erişilebilir hale getirmek istediğiniz de bu işlem sadece host dosyasında düzenleme yaptığınız bilgisayar üzerinde etkili olmaktadır.
Hosts Dosyası Domain IP Yönlendirme
Host dosyasını kullanarak bir ip adresini yeni bir web sitenize bilgisayarınız üzerinden yönlendirme yapabilirsiniz. Bu işlemi yapmadan önce mutlaka host dosyanızı yönetici olarak çalıştırmanız gerekmektedir. Yönetici olarak çalıştırılmaması durumunda dosyayı kaydedeceğiniz zaman sizden dosyanın kaydedilebilmesi için yönetici olarak çalıştırılması gerektiği ile ilgili bir uyarı çıkacak ve ardından yönetici olarak çalıştırılması için sizden onay istenecektir.
Host dosyasında domain adresinizi bir ip adresine yönlendirmek istediğiniz zaman ilk olarak web sitesinin yönlendirilmesini istediğiniz ip adresinizi yazıyorsunuz. Daha sonrasında 2 kez TAB tuşuna basarak boşluk bıraktıktan sonra domain adresinizi yazıyorsunuz ve dosyanız için kaydetme işlemi yaparak domain adresinizi belirlemiş olduğunuz ip adresi üzerinden erişilebilir hale getirme işlemini tamamlamış olursunuz.