Google PageSpeed Insights nedir? Ne İşe Yarar?

2010 yılında Google’ın düzenlediği geliştirici konferansında tanıtılan Google PageSpeed Insights geçtiğimiz 10 yılda internet sitesi sahiplerinin başvurduğu en önemli araçlardan biri haline geldi. Site sahipleri bu araç ile elde ettikleri verileri değerlendirerek sitelerinde değişikler yapıyor. Bu değişiklilerin en büyük önemi ise internet sitesinin ziyaretçilere daha hızlı yüklenmesi. Özellikle PageSpeed ile beraber internet sitelerinin yüklenme hızları SEO çalışmalarında önemli bir yer kaplıyor.

Google PageSpeed Insights Nedir?

Google PageSpeed Insights özünde bir internet sitesinin hem mobil hem de masaüstü cihazlarda yüklenme hızını test etmektedir. Bununla beraber yüklenme hızını olumlu ya da olumsuz olarak etkileyen faktörleri detaylı bir biçimde gösteren araçlar bütünüdür. İnternet sitesinin yüklenip kullanıcının ekranında gösterilmesi sırasında aslında binlerce işlem gerçekleştirilmektedir. Bu işlemlerin hepsi internet sitesinin yüklenmesi olumlu olduğu gibi olumsuz olarak da etkileyebilmektedir. Google yayınladığı araç ile hangi faktörlerin geliştirilmeye açık olduğunu hangilerinin ise düzgün bir biçimde çalıştığını ve olumlu şekilde katkı sağladığını göstermektedir. Site yöneticileri ya da geliştiricileri PageSpeed Insights’ın sağladığı bu verileri kullanarak internet sitesinin daha performanslı hale gelmesine yönelik düzenlemeler yapmaktadır.

Google PageSpeed Insights Ne İşe Yarar?

PageSpeed, internet sitesinin inceleyerek ve sitenin çeşitli performanslarına bakarak bir puanlama üretmektedir. Google’ın açık kaynak kodlu aracı olan Lighthouse sitenin performansını, erişilebilirliğini, SEO performansını ve daha birçok noktayı değerlendirerek bir skor tablosu oluşturmaktadır. Bu puanlamada 90 ve üzeri puanlar iyi olarak kabul edilmektedir. 50 – 90 arası ise iyileştirmeye ihtiyaç duyulduğu anlamına gelmektedir. 50’nin altında ise sitenin performansı kötü olarak değerlendirilmektedir. PageSpeed Insight ile bir alan adı kontrol edildiğinde araç ilk olarak Chrome User Experience Report (CrUX) adı verilen veri setine bakar. Mevcut olan durumlarda da First Contentful Paint (FCP), Largest Contentful Paint (LCP) ve Cumulative Layout Shift (CLS) verilerini sunmaktadır. Bu veriler geliştiriciler ya da performans yöneticileri tarafından kullanılarak site performansı daha iyi hale getirilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu