Ubuntu Masaüstü İçin En İyi 10 Metin Düzenleyicisi
Bu yazıda Ubuntu Masaüstü İçin En İyi 10 Metin Düzenleyicisini tartışacağız
Bazı metin düzenleyiciler, yalnızca metni düzenlemek için varsayılan bir düzenleyici değildir, aynı zamanda bir IDE olarak da kullanılabilir, bu da onu oldukça kullanışlı hale getirir. Bunlar, Linux ortamında uygulama geliştirmede çok faydalıdır ve orada bir sürü metin editörü olmasına rağmen, biz sadece Ubuntu Linux için en iyi 10 metin editörüne odaklanacağız. O halde daha fazla vakit kaybetmeden hızlıca listeye geçelim.
Not: Bu metin düzenleyicilerini en son Ubuntu 22.04’te (Jammy Jellyfish) test ettik.
1) VIM
Linux’ta varsayılan “vi” düzenleyicisini kullanmaktan sıkıldıysanız ve metninizi güçlü performans ve birçok seçenekle dolu gelişmiş bir metin düzenleyicide düzenlemek istiyorsanız, o zaman vim en iyi seçiminizdir. Adından da anlaşılacağı gibi, VIM , varsayılan Linux metin düzenleyicisinin yalnızca gelişmiş bir sürümü olduğu için “ vi geliştirilmiş” anlamına gelir. Bir geliştiricinin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak özel olarak tasarlanmıştır. Son derece yapılandırılabilir seçenekleri nedeniyle programcı editörü olarak da adlandırılır.
Vim’i kurmak için terminalden aşağıdaki komutu çalıştırın,
$ sudo apt update $ sudo apt install -y vim
VIM’in benzersiz özelliklerinden bazıları şunları içerir:
- Sözdizimi Renklendirme
- Etiket Sistemi
- Sekme genişletme
- Oturum Ekranı
- Bölünmüş ekran
- Digraf girişi
- Otomatik komutlar
2) Geany
Geany, entegre bir GTK+ araç seti ile birlikte gelen Ubuntu masaüstü ortamı için en popüler metin editörlerinden biridir. Ayrıca programcılar ve geliştiriciler için mükemmel bir geliştirme ortamı olarak hizmet eder. Geliştirme ortamı olarak da kullanılabilen bir metin düzenleyici arıyorsanız, Geany en iyi seçeneğinizdir. Hafiftir ve neredeyse tüm büyük programlama dillerini destekler ve diğer paketlerden çok fazla bağımlılığı yoktur.
Geany’yi Ubuntu masaüstünüze kurmak için aşağıdaki komutu çalıştırın
$ sudo apt update $ sudo apt install geany -y
Geany’nin benzersiz özelliklerinden bazıları şunları içerir:
- Kullanımı kolay ve temiz arayüz
- Kolay geliştirme için sözdizimi vurgulama
- Çok sayıda özelleştirilebilir seçenek
- Kodun kolay takibi için satır numaralandırma
- Kolay takılabilir arayüz
3) Sublime Metin Editörü
Sublime text editor, linux ortamı için bir başka popüler metin editörüdür. Pek çok özellikle doludur ve bir metin editörü ve ayrıca bir geliştirme ortamı olarak kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Birçok biçimlendirme diliyle birlikte birçok programlamayı destekler. Mevcut sayısız eklentiyle, işlevselliğini büyük ölçüde genişleterek metin düzenleyiciyi bir sonraki seviyeye taşıyabilirsiniz. Metin düzenleyicinin benzersiz özelliklerinden biri, kodun herhangi bir bölümüne kolayca gitmenize veya sisteminizdeki herhangi bir dosyaya gitmenize yardımcı olan “Her Şeye Git” özelliğidir.
Ubuntu’da Sublime Text Editor’ın kararlı sürümünü yüklemek için aşağıdaki adımlara bakın,
$ wget -qO - https://download.sublimetext.com/sublimehq-pub.gpg | sudo apt-key add - $ echo "deb https://download.sublimetext.com/ apt/stable/" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/sublime-text.list deb https://download.sublimetext.com/ apt/stable/ $ sudo apt update $ sudo apt install sublime-text -y
Sublime metin düzenleyicisinin diğer benzersiz özelliklerinden bazıları şunları içerir:
- Mükemmel Komut Paleti
- Python tabanlı eklenti API’si
- Kodun paralel düzenlenmesi
- Projeye özel tercihler
4) Brackets
Adobe, 2014 yılında Linux ortamı için Brackets adlı bir metin düzenleyici başlattı. Bu metin düzenleyiciyle çalışmayı çok eğlenceli hale getiren birçok heyecan verici özellikle birlikte gelen açık kaynaklı bir metin düzenleyicidir. Ayrıca temiz bir arayüz ile kullanımı kolay ve basittir. Web tasarımcılarına ve programcılara yardımcı olmak için hem metin düzenleyici hem de kod düzenleyici olarak işlev görmek üzere özel olarak tasarlanmıştır. Tamamen HTML, CSS ve JavaScript kullanılarak geliştirilmiştir. Hafiftir, ancak yine de gelişmiş özellikleriyle en iyi metin editörlerinden bazılarını yenecek tüm niteliklere sahiptir.
Ubuntu Linux’ta Brackets yüklemek için aşağıdaki adımları kullanın,
$ sudo apt install snapd $ sudo snap install brackets --classic
Parantez metin düzenleyicisinin benzersiz özelliklerinden bazıları şunları içerir:
- Canlı önizleme
- Satır İçi Düzenleme
- Odaklanmış görsel araçlar Ön işlemci desteği
5) Gedit
Bir GNOME masaüstü ortamında çalışıyorsanız, varsayılan olarak Gedit adlı bir metin düzenleyiciyle birlikte gelir. GNOME’un her zaman temiz ve anlaşılır işlevler sağlama amacına benzer şekilde, Gedit de hafif olduğu ve temiz ve basit bir kullanıcı arayüzü ile geldiği için aynı amacı izler. İlk olarak 2000 yılında GNOME masaüstü ortamı ile halka sunuldu. C dili kullanılarak geliştirilmiş tamamlanmıştır ve uluslararasılaştırılmış metin için tamamen destekler.
Gedit’in benzersiz özelliklerinden bazıları şunları içerir:
- Sözdizimi vurgulama
- Uluslararasılaştırılmış metni destekler
- Çeşitli programlama dillerini destekler
6) Kate
Kubuntu masaüstü ortamına aşina iseniz, Kubuntu ortamıyla yüklü varsayılan bir düzenleyici olarak gelen Kate metin düzenleyicisini kesinlikle biliyorsunuzdur. Hafif ve kullanımı kolay bir metin editörüdür. Aynı anda birden fazla dosya ile çalışabilirsiniz. Ayrıca güçlü bir IDE kullanılabilir.
Kate’in Ubuntu’daki kurulum adımı,
$ sudo apt install -y kate
Kate’in benzersiz özelliklerinden bazıları şunları içerir:
- Güçlü bir IDE
- Birçok dili destekler
- Dilleri otomatik olarak algılar
- Belgeler için girintiyi otomatik olarak ayarlar
7) Eclipse
Sağlam ve gelişmiş bir metin/kod düzenleyici arayan ön uç geliştiriciler ve tasarımcılar kesinlikle Eclipse düzenleyicisine gidebilirler. Tamamen JAVA’da geliştirildiği için birçok java geliştiricisi arasında popülerdir ve ayrıca Java uygulamasını kolayca yazmayı ve geliştirmeyi destekleyen birçok özellik içerir. Ek dil desteğine ihtiyacınız varsa, bunu başarmak için ekstra eklentiler yüklemeniz gerekir. Düzenleyiciye birçok gelişmiş işlev ekleyebildiğiniz için Eclipse IDE, ek eklentilerin yardımıyla daha da güçlü hale gelir. PHP, Python, C, C++, Ruby on Rails, COBOL vb. için programlar geliştirmek için de kullanılabilir.
Eclipse’i Ubuntu’ya kurmak için aşağıdaki snap komutunu kullanın,
$ sudo snap install --classic eclipse
Eclipse’in benzersiz özelliklerinden bazıları şunları içerir:
- Ücretsiz ve açık kaynak metin düzenleyici
- Java geliştiricileri için Java Geliştirme araçlarını içerir
- Eklenti Desteği
8) Atom
Atom, Windows ve Linux sistemleri için ücretsiz ve açık kaynaklı bir metin editörüdür. Atom, “hacklenebilir” metin düzenleyici olarak da bilinir; bu, özelleştirilebilir ve kullanıcı dostu olduğu anlamına gelir.
Ubuntu Linux’ta Atom metin düzenleyicisini kurmak için aşağıdaki komutları birbiri ardına çalıştırın,
$ wget -qO - https://packagecloud.io/AtomEditor/atom/gpgkey | sudo apt-key add - $ sudo sh -c 'echo "deb [arch=amd64] https://packagecloud.io/AtomEditor/atom/any/ any main" > /etc/apt/sources.list.d/atom.list' $ sudo apt update $ sudo apt install -y atom
Atomun benzersiz özelliklerinden bazıları şunları içerir:
- Sözdizimi vurgulama
- Dil desteği
- Eklentiler ve entegrasyonlar
- Bul ve Değiştir
9) nano
Nano, UNIX işletim sistemlerinde de kullanılan bir başka popüler metin düzenleyicisidir. Pico metin düzenleyicisine benzer ve ilk olarak 2000 yılında piyasaya sürüldü. Ayrıca, bunu güçlü ve gelişmiş bir metin düzenleyicisi yapmak için birçok ek işlevsellik ile birlikte geliyor. Yalnızca bir komut satırı arabiriminde çalıştırılabilir.
Nano’nun benzersiz özelliklerinden bazıları şunları içerir:
- Büyük/küçük harfe duyarlı arama
- Otomatik Girinti
- Sekme Tamamlama
- Otomatik yapılandırma desteği
10) GNU Emac’leri
GNU Emacs, uzun süredir burada olan linux ortamı için en eski metin düzenleyicilerinden biridir. GNU’nun proje kurucusu Richard Stallman tarafından geliştirilmiştir. Tüm dünyada binlerce linux programcısı tarafından kullanılmaktadır ve GNU Emacs onların favori ve tercih edilen metin editörlerinden biridir. Tamamen LISP ve C kullanılarak geliştirilmiştir.
Ubuntu / Linux Mint’e emacs yüklemek için aşağıdaki komutları kullanın
$ sudo apt update $ sudo apt install emacs -y
GNU Emacs'ın benzersiz özelliklerinden bazıları şunları içerir:
- Posta ve Haber seçenekleri
- Hata ayıklayıcı arabirim uzantısı
- Kapsamlı dokümantasyon ve destek
Umarım makalemizi bilgilendirici bulmuşsunuzdur. Sorularınızı ve geri bildirimlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümüne gönderin.
Metin düzenleyiciler hakkında bilgilendirici bir yazı. Fakat ben başka bir düzenleyici olan Visual Studio Code’u merak ediyorum. Onun hakkında ne düşünüyorsunuz?