MikroTik’te Traceroute Nasıl Yapılır?

MikroTik Traceroute, ağ bağlantısı sorunlarını giderirken kullanışlı bir araçtır. Bu makalede, MikroTik Traceroute komutunun nasıl kullanılacağının yanı sıra bu konu hakkında biraz daha bilgi edinin.

MikroTik, kullanıcıların PC’ye yükleyebilecekleri MikroTik RouterBOARD donanımı tarafından oluşturulan işletim sistemidir. Kullanıcılar, kablosuz erişim noktası, yönlendirme, bant genişliği yönetimi, VPN sunucusu , ana taşıyıcı bağlantı, güvenlik duvarı, etkin nokta ağ geçidi vb. gibi temel özelliklerle onu yönlendiriciye dönüştürebilir . Bu rehberimizde MikroTik’te Traceroute Nasıl Yapılır konusunu öğrenmek istiyoruz. Rotayı izlemek için yankı paketlerini kullanarak ağ bağlantısı sorunlarını gidermeye yardımcı olan bir komut satırı programıdır.  

Bu araç, atlamaları kontrol etmek için kullanılır (yani, paketlerin uç noktaya gitme şekli). Traceroute, paketlerin yolunu bulmamıza ve bağlantısı kesilen atlama noktalarını bulmamıza yardımcı olur. İşte nasıl kullanılacağına dair küçük bir kılavuz:

  • İlk önce Winbox ile yönlendiriciye bağlanmanız, ardından “Araçlar” menüsünden “Traceroute” seçeneğini seçmeniz gerekir. 
  • Sistemde “Traceroute” seçeneğini açmak için aşağıdaki komutu da kullanabilirsiniz. 

/tools traceroute

  • Sistemde “Traceroute” seçeneğini seçtiğinizde, izlemeyi yönetmek için bazı seçenekleri düzenleyebileceğiniz yeni bir pencere açılacaktır. İşte değiştirebileceğiniz aşağıdaki seçeneklerin listesi: 
  1. Traceroute To: izlemek istediğiniz hedef IP’yi sağlamalısınız.
  2. Paket Boyutu: Atlamalara gönderilen paketlerin boyutunu temsil eder.
  3. TimeOut: Yanıt bekleme zaman aşımını (yani mesajlar arasındaki gecikmeyi) temsil eder.
  4. Protokol: Bu bölümde ICMP ve UDP’yi ayarlayabilirsiniz.
  5. Port: Bu seçenekte UDP protokolünün seçilmesi portu manuel olarak tanımlar.
  6. DNS Kullan: Bir DNS sunucusunun kullanılıp kullanılmayacağını belirlemek için çalışır (varsayılan olarak hayır)
  7. Count: Gönderilecek paketlerin sayısını temsil eder.
  8. Max Hops: Maksimum atlama sayısını temsil eder.
  9. Src.Address: Paketin kaynak adresini değiştirmek için çalışır
  10. Arayüz: Bu seçenekte, izlemede kullanılacak arayüzü seçebilirsiniz.
  11. Yönlendirme tablosu: Bu seçenekte, yönlendirme tablolarından birini seçebilirsiniz.
  • “Traceroute To” alanına hedef IP(8.8.8.8) girmeniz gereken bir örneği ele alalım.

MikroTikte Traceroute Nasil Yapilir2

  • IP’yi sağladıktan sonra, gerekli tüm bilgileri doldurun, bu örnekte paket boyutunu 56, zaman aşımını 1000, protokolü ICMP olarak aldık (ICMP’nin tam şekli, destekleyici bir protokol olan İnternet Kontrol Mesaj Protokolüdür. bir internet protokol paketinde) ve 33434 olarak bağlantı noktası. 
  • Tüm detayları sağladıktan sonra MikroTik üzerinde Traceroute’u başlatmak için Start butonuna tıklayın. 
  • Sistem işlemi durdurduğunda MikroTik’ten gerekli sonuçları alacaksınız.

MikroTik’te bu şekilde kolayca takip edebilirsiniz ve bu kılavuz atlamaları kontrol etmenize yardımcı olabilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi traceroute, MikroTik’teki atlamaları kontrol etmek için harika bir araçtır. Bu prosedürü herhangi bir hata olmadan traceroute gerçekleştirmek için kullanabilmeniz için uygun bir örnekle prosedürü basit adımlara ayırdık. Bu kılavuzu beğendiyseniz, lütfen web sitemizde daha fazlasını kontrol edin ve ayrıca ucuz oldukları ve mükemmel olanaklar sundukları  için VPS barındırma hizmetlerine de gidebilirsiniz .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu