İşlemciler için GHZ Nedir? Ne işe yarar?

GHz (Gigahertz) Nedir?

işlemcilerin hızlarını ve işleme kapasitelerini anlayabilmemiz için kullandığımız bir saat frekansı birimidir. GHz kavramı aynı zamanda kullanıcılar tarafından Saat Hızı (Clock Speed) ve Saat Oranı (Clock Rate) olarak da adlandırılabilmektedir. GHz, bir işlemcinin saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem sayısını belirtmek için kullanılır. Bir işlemcinin yaptığı her bir hesaplama işlemi 1 Hertz olarak kabul edilir.

İşlemcimiz 2.5 GHz değerine sahipse Hertz’i Gigahertz’e çevirdiğimizde 25.000.000.000 işlemin bir saniyede gerçekleştirilebileceğini anlarız. Yani, 2.5 GHz hızına sahip olan bir işlemci bir saniye içerisinde 25 milyar işlem gerçekleştirme kapasitesine sahiptir. Eğer işlemci tek çekirdekli değilse, bu rakamı çekirdek sayısıyla çarpmamız gerekir. Örneğin kullandığımız bilgisayarın dört çekirdekli ve 2.5 GHz işlemci hızına sahipse saniyede gerçekleştirilen işlem kapasitesi 100.000.000.000 olacaktır.

GHZ Ne işe yarar?

Genel kanılardan hareketle söyleyecek olursak; bir işlemcinin GHz hızının yüksek olması o işlemciye daha hızlı olma ve daha fazla işlemi gerçekleştirebilme özelliği katar. Elimizde iki farklı bir işlemci olduğunu düşünelim. Bu işlemcilerin biri 2.3 diğeriyse 2.5 GHz hızına sahip olsun. Mimari teknolojisinin aynı olması durumunda 2.5 GHz değerine sahip olan cihaz diğer modelden daha hızlı ve çok işlevli olacaktır.

1 GHz hızına sahip ilk işlemciler 2000 yılında AMD ve Intel tarafından üretilmiştir. Günümüzdeyse artık kullandığımız işlemciler çok daha güçlü ve 3.8 GHz yada daha üstü GHz değerine sahip işlemcilerdir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu