Bulut Sunucu Nedir?
Bulut Sunucu (Cloud Server), işlemci, bellek, vd. kaynaklarını sanal bir kaynak havuzu içerisinden temin eden ve bunların güncellemesini anlık olarak gerçekleştirebilen, kullanımı saatlik olarak ücretlendirilen, veri merkezi bağımlılığı bulunmayan, sanallaştırma teknolojisi kullanarak çalışan sanal sunucu modelidir.
Kullanım açısından diğer sunucu modellerinden hiçbir farkı olmadığı gibi, benzer sistemlere göre birçok avantajı bulunur. Donanım arızası oluşmaması, veri kaybı yaşatmaması, uygun maliyetli olması avantajlarından birkaçıdır.
Neden Bulut Sunucu? Avantajları Nelerdir?
Bulut sunucuların sağladığı avantajlar
- Donanım arızasından etkilenmemesi,
- Uygun maliyetlerle yeni nesil sistemlere ulaşım sağlaması,
- İş sürekliliğini yükseltmesi,
- Yüksek performans ile çalışması,
- Veri kaybını en aza indirgemesi.
Donanım Arızasından Etkilenmez
Bulut sunucu kullanarak donanımsal arızalardan etkilenmezsiniz. Sunucunuzun işlemci, bellek, sabit disk gibi kaynaklarının tamamı sanallaştırılmış kaynaklardır. Örneğin sekiz işlemcili bir sunucu sahibi olduğunuzda, binlerce sanal işlemcinin hazır bulunduğu bir havuzdan sekiz adedi sunucunuzu çalıştırmak için atanır. Eğer bunlardan birinde sanal bir arıza oluşacak olursa, havuzdan yeni bir tanesi çok kısa bir süre içerisinde görevlendirilir ve çalışmaya başlar. Kimsenin bir şeylerin bozulduğunu anlamasına fırsat olmadan.
Aynı durum bellek, sabit disk ve diğer kaynaklar için de geçerlidir. Bununla beraber, bulut altyapımızı oluşturan fiziksel donanımlar da her bir parçasıyla (fiziksel işlemciler, bellekler, sabit disk ve depolama alanları, switchler, soğutma sistemleri, UPS ve şebeke beslemeleri) yedekli çalıştığı için, bulut sunucuların donanımsal arızadan etkilenmeyeceğini söylemek çok da yanlış olmaz. Bu yönüyle dedicated/fiziksel sunuculardan olduğu gibi, VDS/VPS sunuculardan da avantajlıdır.
Uygun Maliyetle Sahip Olunur
Bulut sunucu kullandığınızda dedicated/fiziksel sunuculara ödediğiniz miktarlara kıyasla daha uygun ödemeler yaparsınız. Normalde birkaç sunucunun sığabileceği kabin alanlarına, bulut teknolojisi binlerce sunucu sığdırma olanağı sağladığı gibi, bu sunucuları benzer kaynaklara sahip dedicated/fiziksel sunuculara göre daha az güç harcayarak (yaklaşık onda bir oranında) çalıştırma imkanı da sunar. İşletme maliyetlerinde sağlanan bu düşüş kullanıcılara yansıtıldığında, bulut sunucular daha uygun maliyetle sahip olunabilir hale gelmektedir. Üstelik saatlik ücretlendirme sistemi, sunucunuzu kullanmadığınızda durdurmanıza ve tasarruf sağlamanıza olanak verir.
Kesintisiz Süreklilik Sağlar
Bellek, sabit disk veya depolama alanı güncellemek için sunucunuza yeni kaynakların eklenmesini beklemezsiniz. Tüm gerekli güncellemeleri Kullanıcı Paneli üzerinden kolayca yapar, birkaç dakika içerisinde yeni kaynaklarınız ile çalışmaya başlarsınız. İş sürekliliğini düşünenler için bulut sunucular, dedicated/fiziksel sunuculara göre daha yüksek uptime oranı sağlar.
Yüksek Performans ile Çalışır
Bulut sunucuların sanal donanımları ve sunucularda yüklü gelen yazılımlar (NGINX, PHP-FPM, vd.) yüksek verimlidir. Yazılım Tanımlı Ağlar (SDN: Software Defined Networking) kullanan altyapımız, sunucunuzun bağlı olduğu ağda dolaşan tüm veriyi verimli şekilde yönlendirir. Böylece hiçbir şey yapmanıza gerek olmadan sunucunuz, benzer özellikteki başka bir sunucuya göre daha hızlı ve performanslı çalışır.
Veri Kaybı İhtimali Düşüktür
Tüm sistemler için veri kaybı en önemli konudur. Bunun için biz çok önce, kurulurken özel bir önlem aldık. Bulut altyapımız PlusClouds içinde geliştirilen, yerli bulut veri merkezi yönetim yazılımı Orchestrator LEO tarafından yönetiliyor ve yedeklenmesi gerçekleştiriliyor. Hazır yazılım (OpenStack, vb.) kullanmıyoruz, bu bize ve size birçok noktada esneklik sağlıyor.
Olabilecek en kötü senaryo, ki bu felaket durumu tüm verilerin kaybedilmesidir, PlusClouds tarihinde bir kez dış sebeplerden ötürü yaşanmıştır. Mühendislerimizin güvenerek inşa ettikleri Orchestrator LEO’nun yedekleme sistemi sayesinde kısa süre içerisinde kaybedilen tüm veriler, fiziksel diskler üzerinden 0 ve 1’ler halinde geri toplanmış, altyapı ayağa kaldırılmış ve kapandığı son ana döndürülmüştür, böylece tüm sunucu/sistemler kayıpsız halde geri getirilmiştir.