Tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın – PageSpeed
Merhabalar,
Bilgi bankamıza eklemeyi düşünmüş olduğumuz makalemiz Google Page Speed Insight sonucun da çıkan “Tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın” özelliğini nasıl aktif edebileceğimizi anlatacağız.
Önbellekleme ile site hızlandırma
Tarayıcı önbellekleme nedir ?
“.jpg, .gif, .png, .css .js” gibi dosyaların her seferinde gelen ziyaretçilerinize yeni bir dosya gibi yüklettirmemek böylece site açılışını da hızlandırmaktır. Sitenize iki veya daha üzeri ziyarette bulunan ziyaretçilerin aynı dosyaları tekrar tekrar yükleme sorunundan kurtulursanız.
- Siteniz hızlı yüklenir.
- Böylece ziyaretçilerin sitenizde kalma süreleri uzar.
- Arama sonuçlarında başarınızı yükseltir.
- Sunucu sistem kaynaklarını az tüketerek trafik için daha çok ücret ödemekten kurtulmuş olursunuz.
Önbellekleme nasıl yapılır ?
1. Yöntem Genel anlamda Linux Tabanlı sistemler de aşağıdaki kodu sitelerinizde tarayıcı önbellekleme’yi aktifleştirmek için .htaccess dosyasına aşağıdaki kodları eklemeniz gerekmektir.
<ifmodule mod_expires.c> <filesmatch "\.(png|jpg|gif|svg|css|js)$"> ExpiresActive on ExpiresDefault "access plus 1 year" </filesmatch> </ifmodule>
Yukarıdaki kodu eklemenize rağmen pagespeed aracında hala olmadıysa aşağıdaki kodu kullanın.
2. Yöntem Linux tabanlı joomla ve normal php sitelerde .htaccess dosyasına aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. Linux sunucularda sorunsuz bir şekilde çalışacaktır.
## EXPIRES CACHING ## <IfModule mod_expires.c> ExpiresActive On ExpiresByType image/jpg "access 1 year" ExpiresByType image/jpeg "access 1 year" ExpiresByType image/gif "access 1 year" ExpiresByType image/png "access 1 year" ExpiresByType text/css "access 1 month" ExpiresByType application/pdf "access 1 month" ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month" ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month" ExpiresByType image/x-icon "access 1 year" ExpiresDefault "access 2 days" </IfModule> ## EXPIRES CACHING ##
3.Yöntem IIS kurulu Windows sunucularda .net için leverage browser caching ( tarayıcı önbellekleme ) nasıl yapılır.
<staticContent> <clientCache cacheControlCustom="public" cacheControlMode="UseMaxAge" cacheControlMaxAge="500.00:00:00" /> </staticContent>
Yukarıda yer alan hem windows hem de linux için verilmiş kodları deneyerek hangisinin sisteminiz ile uyumlu olup almadığını kendiniz tespit edebilirsiniz. Çünkü bazı kodlar wordpress ile tam uyumlu olarak çalışmayabilir. Veya sunucu ayarları ile ilgili değişiklikler kodların çalışmamasına neden olabilir.
Bonus site hızlandırma bilgisi : Png , jpg uzantılı tüm resim dosyalarını online olarak mükemmel bir şekilde sıkıştıran ve boyutunu küçülten böylelikle internet sitesinin daha hızlı yüklenmesini sağlayan https://tinypng.com/ aracını öneriyoruz.
İlginizi Çekebilecek Diğer Makalalerimiz;
1- Sunucu Optimizasyonu
2- WordPress Optimiazyonu
3- Nginx Optimizasyonu
Bir Yorum