VMware vSAN Nedir?
Bu makalemizde sizlere VMware’in vSAN teknolojisinden bahsediyor olacağım.
VMware Mart 2014’de kendi yazılım tabanlı depolama alanı olan vSAN’ı duyurdu. Tabi bu ilk başlangıçtı ve ilerleyen dönemde performans ve güvenlik olarak yapıyı geliştirdiler.
VMware Virtual San (vSAN) fiziksel sunucuların disklerini, ortamda bir depolama alanı varmış gibi yazılımsal olarak sanallaştırır. Bunun için gerekli lisansa ve ESXi 6 hostuna sahip olmanız yeterli olacaktır.
vSAN yapısında iki seçenek vardır. Hybrid veya All-flash. Yapınızda mekanik disk kullanıyorsanız (HDD) hybrid cluster tercih etmiş olursunuz, eğer yapınızda Solid State Disk kullanıyorsanız (SSD) all-flash cluster mimarisini tercih etmiş olursunuz.
vSAN clusterı devreye aldığınız zaman hostlardaki bütün diskler kullanılarak datastore oluşturulur ve bu datastore bütün hostlar ile paylaşılır. Bu sizlerin yapısına göre değişkenlik gösterebilir. VMware Best Practices’de vSAN’a dahil olacak host’ların storage konfigurasyonlarının aynı olması gerektiğini belirtir. Yani bütün hostlar üzerindeki konfigürasyonların (Raid controller kartı ve Disk özellikleri) birbirinden farklı olur ise yapıda aksamalar oluşabilir.
VMware vSAN Nedir?
Virtual SAN (vSAN) VMware’ın Hyperconverged ortamlar için geliştirmiş olduğu storage sanallaştırma yazılımıdır. vCenter altında cluster bazlı bir yapılandırma karakteristiğine sahiptir ancak data plane ESXi host seviyesinde işlenir ve cluster kurulduktan sonra vCenter Server bağımlılığı bulunmamaktadır. vSAN ilk günden itibaren SAN ihtiyacını ortadan kaldırmakla kalmaz aynı zamanda doğal vSphere entegrasyonu ile tanıdık arayüz altında operasyonel iş yükünü azaltır.
vSAN ile yapılandırılmış bir ortamda onlarca LUN ile uğraşmak zorunda kalmaz, cluster için tek bir vSAN datastore görürsünüz. Yazılım tabanında obje bazlı saklanan ve işlenen veri, klasik SAN için geçerli olan iş yükü dağıtımı kapasite dengeleme gibi işlemleri doğal olarak yapma kapasitesine sahiptir. Bu durum DC Admin’i sürekli monitoring tool’lar ile veya manuel olarak LUN kontrolü yapmaktan kurtararak zamandan belki de işletmeler için ekstra ödemelerden kurtarır. İş yükü dağıtımı vSAN yapılandırılmış bir ortamda adminin düşünmesi gereken bir iş değildir ve software katmanında otomatik olarak yapılmaktadır.
vSAN tamamen yazılım tabanlıdır herhangi bir ek kurulumu gerek duymaz. vSAN esxi’ın kendisine entegredir. Buda performans anlamında önemli avantaj sağlar. Yapılandırması çok basittir. vSAN verilerin şifrelenmesi destekler. Şifreleme için AES 256 kullanır. vSAN silme kodlaması içinde (Erasure Coding) Raid 5 ve Raid 6 mimarisini kullanmaktadır.
Gelelim vSAN yapısının kurgulanması için gerekli sistem gereksinimlerine.
Donanımsal Gereksinimler
- 1 GB NIC; 10 GB NIC tavsiye edilir.
- SATA/SAS HBA veya RAID controller
- Kapasiteye katkıda bulunan her düğüm için en az bir flaş önbellekleme aygıtı ve bir kalıcı depolama diski (SSD veya HDD)
Cluster Mimarisi
- Min. 2 hosts – Max. 64 hosts
Yazılımsal Gereksinimler
- VMware vSphere 6.5
- VMware vSphere with Operations Management 6.1
- VMware vCloud Suite 6.0
- VMware vCenter Server 6.5
vSAN Lisanslaması
vSAN’ı kullanabilmeniz için geçerli bir lisansınız olmalıdır. Sahip olduğunuz Enterprise Plus gibi lisanslar burada kullanılmamaktadır. vSAN’a özel lisanslama almamız gerekmektedir.
Makale için teşekkürler! VMware vSAN hakkında daha fazla teknik bilgi paylaşmanız mümkün mü? Ayrıca, yazılımlara dayalı bir sanallaştırmanın fiziksel depolama sistemlerinden daha verimli olup olmadığını merak ediyorum. Fikirlerinizi duymak isterim.