Windows’da DNS Nasıl Değiştirilir
Windows 11 PC’de DNS sunucusunu nasıl değiştireceğinizi öğrenin ve ara belleğe alma sorunlarına elveda deyin.
Windows 11'de DNS'yi değiştirmek için Ayarlar > Ağ ve İnternet > Ethernet > DNS sunucusu ataması > Düzenle > Manuel > IPv4 > Açık > Tercih Edilen DNS'yi Girin > Şifreli tercih edilir, şifrelenmemişe izin verilir > seçeneğine gidin ve değişikliklerinizi kaydedin.
DNS (Alan Adı Sistemi), internete bağlanma ve erişmede hayati bir rol oynar. Birçok kullanıcı İnternet Servis Sağlayıcısının varsayılan DNS sunucusuna güvense de, bu her zaman en iyi seçenek olmayabilir. Yavaş bir DNS sunucusu internet bağlantınızı önemli ölçüde yavaşlatabilir, hatta bağlantınızı kesebilir. Bu nedenle, istikrarlı bağlantı sağlamak için güvenilir ve hızlı bir DNS sunucusu kullanmak çok önemlidir.
DNS’ye ve nasıl çalıştığına aşina değilseniz endişelenmenize gerek yok. Bu kılavuz, işlevselliği ve önemi de dahil olmak üzere DNS hakkında bilmeniz gereken her şeyi kapsayacaktır. Bu kılavuzun sonunda DNS’yi daha iyi anlayacak ve internet bağlantınızı daha hızlı ve daha istikrarlı bir gezinme deneyimi için optimize edebileceksiniz.
DNS Nedir?
DNS (Alan Adı Sistemi), adından da anlaşılacağı gibi, alan adını IP adresleriyle eşleştirerek ‘google.com’ gibi bir web sitesi için bir ad kullanmanızı sağlarken, bağlı tüm bilgisayarlar, aradığınız web sitesini bulmak için bir IP adresi kullanır. Tarayıcınızı kullanarak ziyaret etmek istediğiniz
DNS’nin bu işlevi, DNS sorgularını yanıtlamaya adanmış makineler olan DNS sunucuları aracılığıyla etkinleştirilir. Basitçe söylemek gerekirse, DNS’yi, internetteki bir web sitesine erişmek için karmaşık sayı dizileri yerine kullanıcıların adları hatırlamasına yardımcı olan internetin telefon rehberi olarak düşünebilirsiniz.
Genellikle ISP tarafından sağlanan varsayılan DNS sunucusu işin yapılmasını sağlar. Ancak internete bağlanmaya çalışırken çok sayıda ‘DNS sunucusu yanıt vermiyor’ hatası veya ‘sunucu DNS bulunamadı’ mesajıyla karşılaşıyorsanız, daha iyi bir DNS sağlayıcısına geçmenizin zamanı gelmiştir.
Kullanıcıların internette gezinirken daha güvenli ve güvende olmalarına yardımcı olmak için bazı teknoloji devlerinin tekliflerinde çok sayıda ücretsiz, güvenilir, emniyetli ve kamuya açık DNS sunucusu bulunmaktadır. DNS sunucularından bazıları, ebeveynlere, çocuklarının kullanıyor olabileceği bir cihazdaki uygunsuz içeriği filtrelemek için ayrıntılı bir kontrol sağlayan ebeveyn denetimleri de sunar.
Güvenilir Genel DNS Sunucuları
- Google Genel DNS: 8.8.8.8 / 8.8.4.4
- Cisco OpenDNS: 208.67.222.222 / 208.67.220.220
- Dörtlü9: 9.9.9.9 / 149.112.112.112
Yukarıda belirtilen tüm DNS sunucularının kullanımı ücretsizdir ve herhangi bir hesap kurulumu gerektirmez.
Artık DNS’yi bildiğinize göre, Windows bilgisayarınızda DNS’yi nasıl değiştireceğinize başlayalım.
Windows 11 DNS Değiştirme
DNS’yi değiştirmek hiçbir zaman devasa bir görev olmadı; mesele her zaman nereye bakılacağını ve ne yapılacağını bilmek meselesi olmuştur. Aşağıda belirtilen bu basit adımlarla bir bilgisayarın DNS adresini bir swish ile değiştirebileceksiniz.
Bunu yapmak için öncelikle bilgisayarınızın görev çubuğunda bulunan ‘Başlat Menüsü’ simgesine tıklayın. Daha sonra uygulamayı başlatmak için ‘Ayarlar’ seçeneğini tıklayın. Alternatif olarak, erişmek için klavyenizdeki Windows+I kısayoluna da basabilirsiniz.
Ayarlar ekranında, pencerenin sol panelindeki ‘Ağ ve İnternet’ seçeneğine tıklayın.
Bundan sonra ekranınızın sağında bulunan ‘Ethernet’ kutucuğuna tıklayın.
Ardından, ‘DNS sunucu ataması’ alanını bulun ve en sağ kenarında bulunan ‘Düzenle’ düğmesine tıklayın. Bu, ekranınızda bir kaplama iletişim kutusu açacaktır.
DNS ayarlarını düzenle iletişim kutusunda, açılır menüye tıklayın ve ‘Manuel’ seçeneğini seçin.
Seçildikten sonra ‘IPv4’ seçeneğinin altında bulunan geçiş anahtarına tıklayarak onu ‘Açık’ konuma getirin.
Daha sonra, ilgili alanın altında bulunan metin kutusuna Tercih Edilen DNS adresinizi girin. Şimdi, ‘Tercih edilen DNS şifrelemesi’ alanının altındaki açılır menüye tıklayın ve ‘Şifreli tercih edilir, şifrelenmemiş izin verilir’ seçeneğini seçin.
Ayrıca birincilin çökmesi durumunda alternatif bir DNS adresi de seçebilirsiniz. Bunu yapmak için, alternatif adresi belirten alanın altındaki metin kutusuna girin. Her şeyi tercihinize göre ayarladıktan sonra, ayarlarınızı onaylamak ve pencereyi kapatmak için yer paylaşımı panelinin altındaki ‘Kaydet’ düğmesine tıklayın.
Not: Buraya farklı bir servis sağlayıcının alternatif DNS adresini de girebilirsiniz.
İşte bu kadar, Windows 11 makinenizdeki DNS ayarlarını başarıyla değiştirdiniz.
Windows 11’de DNS Ayarlarını Denetim Masasından Değiştirme
Windows ayrıca DNS ayarlarınızı Denetim Masası’ndan değiştirmenize de olanak tanır. Ayrıca, isterseniz Denetim Masası’nı kullanarak farklı bağlantı modları için farklı DNS sunucuları ayarlayabilirsiniz.
Örneğin, evinizdeki WiFi’de, iş ağınızdaki LAN’a bağlandığınızda, tercih edilen herhangi bir DNS hizmetini kullanırken, ISP tarafından sağlanan varsayılan DNS adresinizi kullanmak istiyorsunuz.
Bunu yapmak için klavyenizdeki Windows+R kısayoluna basarak ‘Komutu Çalıştır’ yardımcı programını açın. Ardından, Control yazın ve Denetim Masasını başlatmak için klavyenizde Enter tuşuna basın.
Denetim Masası penceresinden ‘Ağ ve Paylaşım merkezi’ seçeneğini bulun ve tıklayın.
Daha sonra ekranın sol kısmında bulunan ‘Adaptör ayarlarını değiştir’ seçeneğine tıklayın. Bu, ekranınızda başka bir Denetim Masası penceresi açacaktır.
Bundan sonra tercih ettiğiniz bağlantı moduna sağ tıklayın ve içerik menüsünden ‘Özellikler’ seçeneğini seçin.
Şimdi, ‘Özellikler’ penceresinden ‘İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IP4)’ seçeneğini bulun ve üzerine çift tıklayın. Bu, ekranınızda yeni bir pencere açacaktır.
Daha sonra ‘İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IP) Özellikleri’ penceresinde ‘Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan:’ seçeneğinin önündeki radyo düğmesine tıklayın. Ardından tercih ettiğiniz DNS adresini sağlanan alana girin ve onaylayıp kapatmak için ‘Tamam’ı tıklayın.
Çözüm
Windows 11’de DNS sunucunuzu değiştirmek, internet bağlantınızı ve güvenliğinizi geliştirmenin basit ama etkili bir yoludur. Google Public DNS, Cisco OpenDNS veya Quad9 gibi güvenilir ve hızlı DNS sunucularını kullanarak istikrarlı performans sağlayabilir ve hatta uygunsuz içeriği filtrelemek için ebeveyn denetimlerini bile etkinleştirebilirsiniz. DNS ayarlarınızı ister Ayarlar uygulamasından ister Kontrol Panelinden değiştirmeyi seçin, yukarıda verilen adım adım kılavuzu takip etmek, gerekli değişiklikleri hemen yapmanıza olanak tanır. Öyleyse devam edin ve daha hızlı ve daha güvenli bir tarama deneyiminin keyfini çıkarmak için daha iyi bir DNS sağlayıcısına geçin.