Haberler Linux Windows Wordpress

Bulut’ta bulunan verilerinizi nasıl güvende tutarsınız?

Share

Bulut veri depolama, verileri cihazlarınızda yığmak yerine birden çok çevrimiçi sunucuya aktarmayı ifade eder ve işletmelerin kısa sürede uzak çalışma ortamına geçmek zorunda kaldığı COVID-19 salgını sırasında özellikle yararlı olduğu bir çok çevreler tarafından görüldü. Ancak, bulutta depolanan verilerin özel ilgiye ihtiyacı vardır, bu da kullanıcıların uygun koruyucu önlemler ve güvenlik çözümleri hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiği anlamına gelir.

Buluttaki verilerinizi korumaya yönelik sağlam bir siber güvenlik planı geliştirmenize yardımcı olmak için, Sunucucozumleri.com ekibi olarak elinizin altında olmasını isteyeceğiniz ipuçlarının bir listesini hazırladık.

Güçlü kimlik bilgileri kullanın ve bunları güvende tutun

Hesaplarımızı korumanın en yaygın yöntemi şifreler olmasına rağmen, zayıf şifre kullanımında verilerimizin açığa çıkması daha sık meydana gelir. Çevrimiçi güvenliğiniz için ciddi bir tehdit oluştursa da, evcil hayvanınızın adını kullanmaktan annenizin doğum gününe kadar insanların kimlik bilgilerinde kullanmayı sevdiği bir dizi kişisel bilgi vardır. Güçlü şifreler oluşturmak için bunlar yerine rastgele bir karakter, sayı ve sembol kombinasyonu kullanmanız her zaman faydalıdır. Bunun nedeni, kişisel bilgilerinizin internette dağılmış olmasıdır. Parolanız bu bilgilerle bağlantılıysa, saldırıya uğrama riskiniz artar. Parolalarınızın en az on beş karakter uzunluğunda olması ve sayıların, harflerin ve sembollerin benzersiz bir bileşimini içermesi gerektiğini unutmayın. Ayrıca boşluk bırakma ve emoji kullanmaktan çekinmeyin çünkü onlar da önemlidir.

Çok faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın

Parolalar en güvenilir kimlik doğrulama yöntemi olmadığından, birkaç güvenlik önlemi daha katmanlamak, bulut sunucularda depolanan verilerinizin genel güvenliğini önemli ölçüde artırabilir. Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) genellikle bilgiye (parolalar, PIN’ler), kalıtım (parmak izi gibi biyometrik bilgiler) ve sahipliğe (kartlar, belirteçler, güvenlik anahtarları) dayanır. Bu şekilde, bilgisayar korsanlarının verilerinize ulaşmak için üç kimlik doğrulama katmanından da geçmesi gerekir. Neyse ki, MFA uygulamanız, birisinin hesabınıza yetkisiz erişim sağlamaya çalıştığından şüphelendiği anda kimlik bilgilerinizi değiştirmenizi teşvik edeceğinden, bu pek olası değildir. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız Centos Sunucularda 2FA etkinleştirme makalemizi inceleyebilirsiniz.

Veri yedekleme ve kurtarma seçeneklerinizi kontrol edin

Verilerinizi yedeklemek, dosyalarınızın kopyasını uzak, güvenli bir konuma aktarmak anlamına gelir. Verilerinizin kaybolması veya bir fidye yazılımı saldırısına maruz kalması durumunda, onları güvenli veri depolama alanınızdan çekebileceksiniz. Bu, çalınması durumunda tüm iş girişimini tehlikeye atabilecek büyük miktarlarda yüksek değerli verilerle uğraşan şirketler için özellikle önemlidir. Google Cloud kullanıcıları, Yedekleme ve Felaket Kurtarma özelliklerini kontrol edebilir ve kendileri için özelleştirilmiş bir yedekleme planı oluşturmak üzere güvenlik uzmanlarıyla bir görüşme ayarlayabilir. Ancak, cihazlarınızdaki tüm verilerin yeterince yedeklendiğinden emin olmak istiyorsanız, farklı site dışı veri yedekleme hizmetlerini karşılaştırarak hangisinin ihtiyaçlarınıza uygun olduğunu görmek isteyebilirsiniz. Veri yedekleme çözümleri için ayrıca ekibimizle iletişime geçerek şirketinize uygun yapıyı birlikte oluşturarak verilerinizi sorunsuz bir şekilde yedeklemenizi sağlayabiliriz.

Devasa miktarda veriye göz kulak olmak kolay bir iş değildir. Her kişinin, güvence altına alması gereken bilgilere bağlı olarak farklı güvenlik yöntemlerine ihtiyacı olduğunu unutmayın. Önerilerimizden birini teker teker uygulamanızı ve siber güvenlik planınızı karşılaşabileceğiniz tehditlere göre genişletmenizi tavsiye ederiz.