Haberler

Exchange Mail Nedir? Kurulumu Nasıl Yapılır?

haberler sunucucozumleri.com
Share

Exchange Mail, Microsoft Exchange Server içerisinde yer alan e-posta hizmetidir. Microsoft Exchange Server ise mail uygulaması ile beraber takvim, rehber, yapılacaklar listesi ve daha birçok özelliği bir araya getiren bir platformdur. İşletmeler için olan bu platform ancak Windows Server işletim sistemi ile birlikte çalışmaktadır. Microsoft, Exchange Server ile kullanıcılara mobil cihazlardan, masaüstü cihazlardan ve internet tabanlı sistemlerden iletişim sağlamasının önünü açmaktadır. Dünyada en çok tercih edilen sistemlerden birisi olan Exchange Mail sunduğu özellikler ile kullanıcılara önemli avantajlar sağlamaktadır. Gelen kutusu, giden kutusu, taslaklar, takvimler ve diğer her şey Microsoft Exchange tarafından işlenmektedir ve sunucu da saklanmaktadır. MS Exchange mail sistemini POP3 gibi protokollerden ayıran belli başlı özellikler bulunmaktadır.

Exchange Mail’in POP3’ten Farkı

Birçok işletme ilk olarak POP3 mail kullanmaya başlamaktadır. POP3 mailin en büyük özelliği ise mail işlemlerinin internet sitesinin yer aldığı sunucu üzerinden gerçekleştirilmesidir. Mailler bu sunucu üzerinden alınır ve hesabın açık olduğu tüm cihazlara buradan indirilir. POP3’ün en büyük sıkıntı ise e-postaların hosting firmasının tek bir sunucusunda saklanmasıdır. Bu sunucu bir şekilde bozulduğunda tüm e-postalar da kaybedilir. Microsoft Exchange ise tü mailleri tek bir veri tabanında merkezi bir hale getirmektedir. Bu sayede mail yönetimi hosting firmasının sunucusunda saklanmaz bunun yerine Exchange sunucularında yer alır. Exchange aynı e-posta yönetiminin yanı sıra yedekleme de yapmaktadır. Özellikle son yıllarda popüler hale gelen “Hosted Exchange” ise işletmelere kurumsal sınıfta yazılım çözümleriyle, pahalı altyapı donanım ve yazılımlarını kullanmadan bir hizmet sunmaktadır. Hosted Exchange ile mailler bulutta saklanmaktadır ve buradan erişim iznine sahip bütün cihazlara gönderilmektedir. Aynı zamanda yine buluta yedeklenmektedir.

 

Exchange ActiveSync ve MAPI

IMAP ve POP3’ün geliştirilmeye başlanması ile beraber Microsoft da MAPI adını verdiği Messaging API geliştirmesine başladı. MAPI ortaya çıkış fikri ile kullanıcılara bir email’den çok daha fazlasını sunmaya yönelik geliştirildi. MAPI kısaca e-posta istemcileri ve diğer uygulamaların Microsoft Exchange Server ile konuşmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda IMAP gibi yerel mail istemcisine ya da uygulamasına bağlı e-postaların, rehberin, takvimlerin ve diğer bütün özelliklerin senkronize edilmesini sağlamaktadır. MAPI günümüzde Microsoft Outlook’un içerisinde yer almaktadır ve Outlook e-posta ve takvim senkronizasyonunu, müsaitlik durumunu sorgulamayı ve diğer tüm görevleri MAPI sayesinde yerine getirmektedir. Bu senkronizasyon işlemi ise daha sonra Microsoft tarafından “Exchange ActiveSync” olarak duyulmuştur. Bu şekilde ister akıllı telefonda, ister tablette ya da internete bağlı diğer cihazlarda Microsoft Exchange, MAPI ve ActiveSync adı verilen üç teknoloji kullanılırken aynı zamanda IMAP’e benzer bir şekilde sunucu tabanlı e-posta senkronizasyonu hizmeti de sunulmaktadır. Ancak hem Exchange hem de MAPI, Microsoft ürünü olduğu için bu hizmetler ancak Exchange mail sunucusu kullanan işletmeler tarafından sağlanan mail hesaplarında kullanılabilmektedir. Android ve iPhone da dahil olmak üzere birçok e-posta istemcisi Exchange ActiveSync özelliğine de sahiptir.