SEO

Google PageSpeed Insights Nasıl Kullanılır? Neden Kullanılır?

sunucu seo nedir
Share

Google PageSpeed Insight kullanıcılara hem internet sitesi olarak hem de geliştirici aracı olarak sunulmaktadır. PageSpeed’i kullanmak için  herhangi bir internet tarayıcısından “https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights“ adresine giderek URL sorgulaması yapılabilmektedir. PageSpeed aracı bir de Chromium tabanlı tarayıcılardan da kullanılabilmektedir. Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı Chromium altyapısına sahip tarayıcıların geliştirici araçlarının içerisinde PageSpeed yer almaktadır. Tarayıcıdan bu aracı kullanabilmek için ilk olarak Ayarlar bölümünden geliştirici araçlarını aktif hale getirmek gerekmektedir. Tarayıcılarda bu işlem sadece sekmede açık olan sitede gerçekleştirilmektedir. Siteyi açtıktan sonra sağ tıklayarak “Öğeyi İncele” seçeceğine tıklandığında geliştirici ayarları açılmaktadır. Birçok tarayıcıda bu işlem F12 tuşuyla da yapılabilmektedir. Burada bulunan geliştirici araçları menüsünden Lighthouse sekmesine tıklamak yeterli olmaktadır. Tarayıcıdaki Lighthouse bölümünden sitenin değerlendirileceği kategoriler ve inceleme yapılacak cihaz seçilebilmektedir. Bu seçimler yapıldıktan sonra “Rapor Oluştur“ butonuna tıklamak yeterli olmaktadır. Değerlendirme tamamlandıktan sonra PageSpeed Insights raporu ekrana gelmektedir.

Google PageSpeed Insights Neden Kullanılır?

PageSpeed’in başlıca kulanım amacı internet sitesinin mobil ve masaüstü cihazlardaki performansı hakkında bilgi almaktır. Rapor sonucunda elde edilen veriler sayesinde sitede iyileştirmeler yaparak daha hızlı yüklenmesi sağlanabilmektedir. Özellikle mobil sitelerin yüklenme süresi üç saniyeyi geçtiğinde ziyaretçilerin %70’i gibi büyük bir kısmı siteyi ziyaret etmekten vazgeçmektedir. Üstelik bu ziyaretçilerin tekrar siteye gelmesi daha zor hale gelmektedir.  Bununla beraber 2018 yılında Google’ın yayınladığı Speed Update ile hem Google Arama bölümünde hem de reklamlarda sitenin mobil cihazlarda yüklenme hızı direkt olarak belirleyici etmenlerden birisi haline geldi. Buna ek olarak 2020 yılının Mayıs ayında gelen güncelleme de SEO sıralamasında önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikle sayfanın kullanıcı deneyimi etmeni de eklendi. Mobil uyumluluk, HTTPS desteği, güvenli ziyaret ve Core Web Vitals sonuçları sitenin SEO performansını etkiler hale geldi. Yapılan değişiklik her ne kadar PageSpeed ile alakalı durmasa da Core Web Vitals tüm PageSpeed değerlendirmesi içinde %55 ağırlığa sahip ve bu nedenle oldukça önemli.

Google PageSpeed Insights Temel Özellikleri Nedir?

PageSpeed Insights’ın en temek özelliği aslında internet sitenin performans optimizasyonunun nasıl yapılması gerektiğini, nerelerde problem olduğunu, nerelerin geliştirilmeye açık olduğu ve hangi bölümlerde problem olmadığını gösteren bir araç olmasıdır. Yapılan test sonucunda oluşturulan rapor aslında internet sitesinin yüklenme süresi, veri paketi büyüklüğü ve yapılan istek sayısının bir sonucudur. Test öncesinde hangi optimizasyon kuralının uygulandığına göre filtreleme yapılabilmektedir. Bu filtre Stylesheet optimizasyonu, Javascript dosyalarının optimizasyonu, görsel optimizasyonu, HTML optimizasyonu ve aktivite filtrelerinin takibi olmak üzere beş ana kategoriye ayrılmaktadır. İyileştirilebilecek her etmen kendisine ait kategorinin altında gösterilmektedir.