Linux

MongoDB Nedir? MongoDB Nasıl Kullanılır?

kuzt9r42or1fxvlq2 Meta Generic
Share

MongoDB, tüm dünyada bilişimciler tarafından bilinen oldukça popüler bir hale gelmiş NoSQL türünde bir uygulamadır. Tamamen modern tabanlı olarak inşa edilmiş olan MongoDB, bulut sistemli veri tabanları için kullanımı gerçekleştirilmiş olan ve oldukça etkili denebilecek bir sistem parçasıdır. Gelecekte, kullanımı kolay ve fazlası ile fonksiyonel bir web sitesine sahip olmak isteyecek kişiler, MongoDB’nin getirdiği kolaylık ve avantajlarından ötürü bu veri sistemini kullanmak isteyeceklerdir.

MongoDB, noSQL ile hiç bir ilişkisi bulunmayan, tamamen açık kaynaklı olan bir veri tabanı yönetim sistemi aracıdır. Bu sistem, veri tabanında ki önem arz eden tüm verileri bir diskte depolar ve yönetir. Verileri saklamak adına kullanıma sunulan bu sistemde, JSON’a benzeyen BSON kaynağı kullanılmaktadır.

NoSQL veri tabanı, MySQL ile karşılaştırıldığında kullanılan verilerin çoğunlukta olduğu sistemler adına çok daha ideal bir kullanım ortaya koyabilmektedir. Bünyesinde çok daha fazla avantaj barındırmaktadır. Buna neden olan olgu ise veri tabanının oluşturulmak istenen tablolara ve satırlara herhangi bir problem oluşturmadan imkân vermemesidir. Bunun yerine nesne odaklı, koleksiyon ve belgelere dayalı olarak çalışmaktadır. MongoDB, bir web sitesi için çok önemli bir yere sahiptir. Eğer sisteme kullanılacak olan büyük verilerin işlenmesini talep ediyorsanız, çok yönlü bir seçenek ile istediğiniz şekilde ölçeklendirebilirsiniz.

MongoDB’nin Faydaları

MongoDB oldukça faydalı bir yönetim aracıdır. MongoDB kullananlar, sistemin sağlamış olduğu avantajları araştırarak ve görerek sisteme giriş yapmaya başlarlar. Bu sayede ise istediklerine çok kısa bir süre içerisinde ulaşmış olurlar. Bu yönetim sisteminin sağlamış olduğu çok önemli 4 fayda bulunmaktadır. Bular sırası ile şöyledir;

  • Diğer muadillerine göre çok daha kolay bir kurulum özelliği sağlamaktadır.
  • Hiç bir şekilde şemaya gerek duymayan bir veri tabanı sistemine sahip olacaksınız.
  • Kullanım açısından çok faydalı ve yüksek performans aracıdır.
  • Genel olarak bilişim sektöründe maliyetler düşünüldüğünde, diğer araçlara göre oldukça uygun bir maliyeti olan veri tabanı yönetim sisteminin bütünüdür.

MongoDB’nin Özellikleri

  • Kullanımı tamamen ücretsiz bir veri tabanı türüdür.
  • Döküman odaklı çalışan bu sistem, muadilleri gibi standart bir veri formatına bağımlı olmadan çalıştığından sizler için kolaylık sağlar.
  • Çok daha fazla sorgulama esnekliğine sahip olduğu için bu sistemde, bir alana göre belli aralıklarla veya regular expression kullanılmak adına arama yapabilme fırsatı fazlasıyla sunulmaktadır. Böylece yapılmış olan aramalarda istenilen field’ların döndürülebilmesi olanağı daha rahat bir şekilde sağlanabilmektedir.
  • Load balancing, birçok MongoDb instance arasında yatay bir ölçekleme işlevi yapabildiği için herhangi bir donanımsal arıza tespit edildiğinde aktif olarak çalışan instance üzerinden çalışmaya devam eder.
  • Replikasyon imkânıyla birlikte birden fazla MongoDB instance oluşturmaya imkân sunarak, kullanıcısına yüksek kalitede kullanabilirlik fırsatı sunar.
  • Indexleme, database sistemlerinde performans açısından çok önemli sayılabilecek noktalardan biri olarak kabul edilir. Bu özelliği sayesinde kullanıcılar hızlı bir şekilde sorgu sonuçlarına varabilmektedir.
  • Orijinal olan tüm verilerin birden fazla kopyasını oluşturabilir. Bu sayede de veri kaybının önüne geçerek kullanılabilirliğini katlamaktadır.
  • Verilerin toplu bir şekilde işlenmesine olanak sağlar.
  • Güncel programlama dillerinin neredeyse bir çoğu için kolaylık olan driver destek imkânını sunar.

MongoDB Nasıl Kullanılır?

MongoDB kullanıcı için gerçekten de çok faydalı bir araç olma özelliği taşır. Farklı amaçlarla kullanabilmek için MongoDB, birçok komut içirme özelliğine bünyesinde barındırır. MongoDB’de en çok kullanılan komutlar ise şu şekilde çalıştırılır;

  • Mongo: MongoDB veri tabanı uygulamasını harekete geçirmek için gerekli olan komuttur. Komut ekranı açıldıktan sonra yapılacak işlem ”mongo” komutu yazılarak, MongoDB’nin basit bir şekilde çalıştırılması olacaktır.
  • Show databases: Sistemin içerisinde bulunan veri tabanı listelerini görmek için show databases komutu kullanılmaktadır. Bu komutu girdikten sonra sistem içerisindeki veri tabanları ve boyutlarının birikmiş olduğu liste kolay bir şekilde karşımıza çıkmaktadır.
  • Use: Yeni bir veri tabanı oluşturmak adına kullanılan bu komutta, ”use YeniVeriTabanı” şeklinde komut yazılırsa ve sistem içerisinde YeniVeriTabanı adıyla bir veri tabanı yok ise bu veri tabanı üzerinde oluşturulmaktadır. Bu işlemi tamamladıktan sonra ”switbhed to db YeniVeriTabanı ” olarak bir mesaj ekranı ekranda belirir. Eğer ki ”use” komutunu, elde bulunan bir veri tabanı ismiyle kullanılırsa, bu veri tabanına direkt geçiş sağlanabilir.
  • dropDatabase(): Mevcut olan komutu silmek için kullanılan bu komut, ”use VeriTabanınınAdı” ile veri tabanı seçilirse daha sonra ”db dropDatabase()” komutu oluşur ve mevcut olan veri tabanı sistemden silinmeye başlar.
  • createCollection(”yenitablo): Bu komut kullanılır ise veri tabanı içerisinde yeni bir tablo oluşturulur. İlk önce ”use VeriTabanınınAdı” komutu çalıştırılması gerekir. Daha sonra ”db createCollection(tabloadı)” komutu çalıştırılmak üzere yeni bir tablo oluşturulmaktadır.
  • Show collections: Veri tabanı içerisindeki tabloları listelemek adına kullanılan komuttur.
  • tabloismi.drop(): Veri tabanı içerisinde oluşturulmuş olan herhangi bir tabloyu silmek için bu komutu kullanablirsiniz.
  • tabloadı.insert(): Bu komut sayesinde veri tabanı içerisindeki tabloya veri ekleme yapılabilinir.

MongoDB ile alakalı diğer makalelerimizden birkaçı aşağıdaki gibidir.

MongoDB – Veritabanı, Koleksiyon ve Belge

MongoDB Veritabanı Nasıl Yedeklenir ve Geri Yüklenir?

8 Adımda Mongodump ile Mongodb Yedeklemek