Haberler

VPN nedir ve uzaktan çalışma için nasıl kullanılır?

vpn nedir 2
Share

Covid19’un pandemi etkisi, uzaktan çalışma teknolojilerine daha iyi uyum sağlamak ve bunlara uyum sağlamak için mevcut ofis modelinin değişimini kesinlikle hızlandıracak ve muhtemelen merkezi bir büyük ofis yerine, çalışanların evlerine daha yakın daha küçük ofislere sahip olmak daha mantıklı olabilir. . Evden Çalışma (#WFH) şu anda neredeyse herkese uygulanıyor olsa da, tüm çalışanlar için o kadar verimli ve üretken olmayabilir. Kesin olan şu ki, hibrit uzaktan kumandalı bir modelin yükselişinin ofis normu haline geldiğini şimdi göreceğiz.

Evlerden çalışan birden fazla ofis ve kısmi ekip üyesiyle, üretken bir ortam sağlamak için ek uzaktan çalışma teknolojilerine ihtiyaç duyacakları için iletişim hem çalışanlar hem de işverenler için bir zorluk haline gelir. Elbette, iletişim için sohbetler/e-postalar/görüntülü konferanslar için kullanılabilecek çevrimiçi araçlar var ama etkili iletişim bundan çok daha fazlasını gerektirir. Hassas bilgiler içeren önemli dosyaları, şirket güvenlik duvarlarının denetimi dışında, kamuya açık olan e-postalar, sohbetler veya çevrimiçi bağlantılar üzerinden iletemezsiniz.

Sanal Özel Ağ (VPN) nedir?

“Sanal bir özel ağ (VPN), özel bir ağı genel bir ağ üzerinden genişletir ve kullanıcıların, bilgi işlem cihazları doğrudan özel ağa bağlıymış gibi paylaşılan veya genel ağlar üzerinden veri gönderip almalarını sağlar. Bir uç sistemde (PC) çalışan uygulamalar , akıllı telefon vb.) bir VPN üzerinden bu nedenle özel ağın işlevselliğinden, güvenliğinden ve yönetiminden yararlanabilir.”

Bu kavramı daha iyi açıklamak için, herhangi bir şirkette üç tür çalışanın olduğu gerçek hayattaki bir durumu varsayalım –

H – Merkez ofis çalışanları

B – Şube çalışanları

R – Uzaktan çalışanlar (evde veya şehir dışında)

Şimdi, şirketin, Merkez Ofis Sunucusunda barındırılan güvenli gizli veri kümelerine bağlı bir veritabanına sahip bir muhasebe yazılımı olduğunu varsayalım. Şimdi, muhasebe ekibi H, B ve R olmak üzere üç kategoriye dağıtılmıştır ve hepsinin işlerini yürütmek için bu yazılıma ve veritabanına erişmesi gerekir.

H çalışanları, fiziksel olarak bulundukları ve sunucunun aynı yerel ağı içinde oldukları için herhangi bir zorlukla karşılaşmayacak ve yazılıma ve veritabanına kolaylıkla erişebileceklerdir. Ancak, B ve R çalışanları, bu sunucu kendi yerel ortamlarında olmadığı için erişemez.

Bu durumda VPN, şirket güvenlik duvarı ortamından çıkmadan hem B hem de R çalışanları için güvenli bir şekilde yazılım veritabanı erişimi sağlamak için etkinleştirilebilir.

B ve R çalışanlarının tek yapması gereken, cihazlarını herhangi bir normal internet bağlantısına bağlamak ve ardından Merkez Ofis ağı için VPN erişimini etkinleştirmek. Kimlik bilgilerinin şirket tarafından önceden onlarla paylaşılması gerekecektir. VPN aracılığıyla bağlandıklarında, Genel Müdürlük LAN ağının yerel ortamında sanal olarak bulunurlar ve H çalışanı tarafından erişilebilen tesislerde bulunan tüm cihazlara ve sunuculara erişimleri olur. Hem B hem de R çalışanları, VPN’nin güvenli bir tünel mimarisi aracılığıyla bağlandığından, iletişim, herhangi bir yabancıya maruz kalmadan son derece güvenli ve kontrollüdür.

VPN ayrıca şirketlerin, VPN sunucularındaki çevrimiçi etkinliklerine dayalı olarak uzaktan çalışanların çalışma zamanı programlarını izlemelerine yardımcı olabilir ve bu nedenle bu, uzaktan çalışma tarzında zamanlamalarla ilgili güven sorunlarının bir kısmını çözebilir.

Müşterileri elde tutmak ve çekmek için, ortak çalışma alanları ve özel ofisler için, daha fazla şirketi tesislerine çekmek ve güvenli bir iletişim kanalı sağlamak için çalışma ortamlarını VPN erişimi için donatmaya başlamanın faydalı olduğuna inanıyoruz.

Evden Çalışmayı optimize etmenin birçok yolu vardır. Uzaktan çalışmanın teknoloji ile nasıl verimli hale getirilebileceği ve herkes için güvenli bir çalışma ortamının nasıl oluşturulabileceği konusundaki görüşlerinizi öğrenmek istiyoruz.