Wordpress

WordPress ile HyperDB Nasıl Ayarlanır? HyperDB Nasıl Kurulur?

hyperdb
Share

WordPress, piyasada bulunan en popüler içerik yönetim sistemidir. Bu dünyadaki en iyi 1 milyon web sitesinin %25’inden fazlası içeriği yönetmek için WordPress kullanıyor. Bu, WordPress’in ölçeklenebilir bir içerik yönetim sistemi olduğu anlamına gelir. Bir ayda 100.000’den fazla ziyaretçi aldığınızda, Yüksek kullanılabilirlikli WordPress örneğine ihtiyacınız vardır. WordPress sitenizin kullanılabilirliğini iyileştirmenin birçok yolu vardır.

Bu kılavuzda, HyperDB kullanarak mysql replikasyonunu kullanmak için WordPress’i nasıl kurabileceğinizi göstereceğim. Öncelikle HyperDB Nedir? ve MySQL çoğaltma nedir? Size bu iki konuyu kısaca açıklayayım.

Eğer sanal sunucu veya fiziksel sunucu kullanıyorsanız bu adımları mutlaka uygulamanızı tavsiye ederiz.

MySQL Replikasyonu Nedir?

Basit bir deyişle, buradaki çoğaltma, veritabanı veya veritabanlarının bir makineden diğerine kopyalanması anlamına gelir. Bu durumda, tüm verileri master’dan slave’e anında kopyalamak için MySQL’de bir master-slave replikasyonu kurabilirsiniz. Bu, tüm verilerinizin yalnızca bir sunucu yerine iki sunucuda mevcut olduğu anlamına gelir.

Artık iki sunucuda verilerimiz olduğu için yükü iki sunucu arasında bölebiliriz. Ana-bağımlı çoğaltma durumunda, yalnızca ana sunucuya veri ekleyebilir, güncelleyebilir veya silebilirsiniz, bağımlı sunucu, verileri ana sunucudan kopyalayacaktır. Bu, OKUMA sorgularını çalıştırmak için bağımlı sunucuyu (Bir kullanıcı bir sayfa istediğinde) ve yazma sorgularını çalıştırmak için ana sunucuyu (Bir içerik yayınladığınızda veya bir şeyi güncellediğinizde) kullanabileceğimiz anlamına gelir.

Bu, yükün artık bir yerine iki sunucuda olduğu anlamına gelir. Örneğin, ana sunucunuz çökerse, yönetici panelinden hiçbir şeyi güncelleyemezsiniz ancak siteniz Slave sunucudan veri okuduğu için canlı olmaya devam eder.

HyperDB nedir?

HyperDB , WordPress’in bir açılır eklentisidir. Bu, yeni bir eklenti ekleyerek HyperDB’yi kurmanız gerekmediği anlamına gelir. Bu sadece WordPress kurulum dizininize yüklemeniz gereken bir PHP dosyasıdır, size bu görevi tam olarak nasıl yapacağınızı göstereceğim.

HyperDB kullanarak, WordPress’in farklı türde sorgular için farklı sunucular kullanmasını sağlayabiliriz. Örneğin, bir kullanıcı verileri istediğinde, Slave sunucusunun okuma sorgularını kullanması için WordPress’in sorguları eklemek, güncellemek ve silmek için Ana sunucuyu kullanmasını sağlayabiliriz.

Bu, sorgunun türüne bağlı olarak WordPress’in HyperDB açılır eklentisinde bahsettiğimiz sunucuları kullanacağı anlamına gelir. Kurulumu çok kolaydır. Alıştıktan sonra 10 dakikada kurabilirsiniz. Son olarak, rehberle başlayalım.

Önkoşullar

Bu kılavuzu takip etmek için, sunucunuzda yapılandırılmış bir WordPress siteniz olmalıdır. Sunucunuzu henüz yapılandırmadıysanız, tek ana bilgisayar üzerinde birden çok wordpress sitesi kurmak için eğiticimizi takip etmenizi öneririm . Şu an sadece tek bir site barındıracak olsanız bile, sunucunuzu bu şekilde kurmanızda fayda var.

Ve yerinde MySQL çoğaltmanız olmalıdır. Bu görevi gerçekleştirmediyseniz, MySQL’de master-slave replikasyonu veya master-master replikasyonu kurmak için kılavuzumuzu izleyin .

Önce WordPress’i kurabilir veya önce çoğaltmayı ayarlayabilirsiniz. Bu durumda sıra önemli değildir. Kılavuzlarımız bu endişe göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur.

WordPress sitenizi ve replikasyonu kurmayı bitirdikten sonra ilerleyebilirsiniz.

HyperDB kullanarak Yüksek Kullanılabilirlik WordPress

Gerçek HyperDB yapılandırmasını üç adımda böldüm. İlk adımda, HyperDB eklentisini WordPress’ten indirip çıkaracağız. Öyleyse hadi yapalım.

HYPERDB’Yİ İNDİRİN

HyperDB’yi İndirmek için WordPress sunucunuzda aşağıdaki komutları yürütün. Geçerli kullanıcının ana dizininde olduğunuzdan emin olun. Ana dizine gitmek istiyorsanız, cdkomutu terminalinizde çalıştırmanız yeterlidir. Ana dizine girdikten sonra aşağıdaki komutları yürütün.

$ sudo apt-get install unzip -y
$ wget https://downloads.wordpress.org/plugin/hyperdb.zip
$ hyperdb.zip dosyasını açın

İndirme işlemi tamamlandıktan sonra, hyperdb dizini içindeki mevcut dosyaları WordPress kurulum dizinimize taşımamız gerekiyor.

DB-CONFİG.PHP’Yİ TAŞI VE GÜNCELLE

Şimdi db-config.php dosyamızı WordPress kurulum dizinimize taşıyalım ve güncelleyelim. Tıpkı wp-config.php dosyası gibi, db-config.php dosyası da WordPress sitesine bağlı tüm veritabanı sunucuları hakkında tüm bilgileri içerecektir.

db-config.php dosyasını WordPress kurulum dizinine taşımak için aşağıdaki komutu yürütün.

$ sudo mv ~/hyperdb/db-config.php /var/www/sunucucozumleri.com /db-config.php

Bir dosyayı taşıdıktan sonra, bir dosyayı düzenleme modunda açmak için aşağıdaki komutu yürütün.

$ sudo nano /var/www/sunucucozumleri.com /db-config.php

Şimdi, ilk oluşumuDB_HOST bulun ve yok sayın . Sadece ikinci oluşumu güncellememiz gerekiyor. Varsayılan yapılandırma aşağıdaki gibi görünecektir.

/**
 * Bu aynı sunucuyu tekrar ekler, ancak bu sefer köle olarak yapılandırılır.
 * Son üç parametre varsayılanlara ayarlanmıştır ancak netlik için gösterilmiştir.
 */
$wpdb->add_database(dizi(
        'host' => DB_HOST, // Port 3306'dan farklıysa host:port kullanın.
        'kullanıcı' => DB_USER,
        'şifre' => DB_PASSWORD,
        'isim' => DB_NAME,
        'yaz' => 0,
        'oku' => 1,
        'veri kümesi' => 'küresel',
        'zaman aşımı' => 0.2,
));

Yönergeyi hostşuradan güncelleyin DB_HOSTSLAVE_HOSTİşiniz bittiğinde,  dosyayı kaydetmek için CTRL+X’e ve ardından  Y’ye ve ardından  Enter’a basın. Şimdi wp-config.php dosyamızı da güncellememiz gerekiyor.

Sunucularınız özel ağdaysa özel IP veya sunucularınız özel ağda değilse Genel IP olabilecek bağımlı ana bilgisayarı eklemeliyiz. wp-config.php dosyasını SLAVE_HOST tanımıyla eklemek için aşağıdaki komutu yürütün.

$ echo "define('SLAVE_HOST',' IP_ADDRESS_OF_SLAVE ');" | sudo tee -a /var/www/sunucucozumleri.com /wp-config.php

Koddaki renkli kısmı değiştirin. wp-config.php dosyasının sonuna bir satır eklemek için tek satırlık bir komuttur. Ayrıca dosyayı düzenleme modunda açıp satırı manuel olarak ekleyebilirsiniz, herhangi bir fark yaratmaz.

DB.PHP DOSYASINI WP İÇERİĞİNE TAŞIYIN

Son adımda, db.phpdosyayı hyperdb dizininden WordPress kurulumumuzun wp-content dizinine taşımamız yeterli. Dosyayı taşımak için aşağıdaki komutu yürütün.

$ sudo mv ~/hyperdb/db.php /var/www/sunucucozumleri.com /wp-content/

Ve hepsi bu! Artık, WordPress kurulumumuz, bağımlı sunucumuzdan veri okuyacağı ve ana sunucuya veri yazacağı için Yüksek Kullanılabilirlik’tir.

 

Sonuç : WordPress sitesindeki trafik arttıkça, WordPress sitemizin kesintisiz olarak 7 gün 24 saat kullanılabilir olduğundan emin olmalıyız. 60 dakikalık kesinti bile sitemizin itibarına büyük zarar verebilir. WordPress sitenizi ölçeklendirmek için atmanızı önerdiğim ilk adım, veritabanını farklı bir sunucuda barındırmak. Ardından, kullanılabilirliği, performansı ve izlemeyi daha da iyileştirmek için HyperDB’yi kurabilirsiniz.

Bu süreçteki en zor ve en çok zaman alan şey MySQL replikasyonunu kurmaktır. Yüksek Kullanılabilirlik WordPress için HyperDB yapılandırması çok kolay ve hızlıdır. Böylece, bir kez alıştığınızda, HyperDB’yi dakikalar içinde yapılandırabileceksiniz. Herhangi bir sorunuz varsa, lütfen aşağıda verilen yorum bölümünü kullanın. sunucucozumleri.com VPS kullanıyorsanız, yardım için Destek departmanımızla da iletişime geçebilirsiniz.