SEO, artık Türkiye’de de çok sık duyduğumuz bir terim oldu. SEO alanında hizmet veren ajans sayısı gün geçtikçe artıyor, işverenler SEO uzmanı arayışı içinde. Peki bu kadar sık duymaya başladığımız SEO nedir?
Dijital dünyanın bir parçası olan SEO, kısaca arama motoru optimizasyonu demek. Daha detaylı bir şekilde açıklarsak; “internet sitelerini, arama motorlarının yönergeleri doğrultusunda iyileştirme çalışmaları” olarak tanımlayabiliriz. Her arama motorunun örümcekleri vardır ve bu örümcekler, internet sitelerini gezerek analiz ederler. Online ispiyoncu diyebiliriz örümceklere. Arama motorunun sözünü dinleyip dinlemediğimizi, onun istemediği davranışlarda bulunup bulunmadığımızı anında arama motoruna şikayet ederler. Örümcekler kabusumuz olmadan en iyisi söz dinleyelim.
Oturup düşünelim; neden SEO ihtiyacı çıkmış olabilir? Bunun sebebine “internetteki rekabetin her geçen gün artması” diyebilir miyiz?. Evet, diyebiliriz. Çünkü SEO, rekabeti yüksek internet ortamı içinde zayıf olanları ve herhangi bir faydası olmayanları elemek için ve tabii diğerlerini de öne çıkarmak için en güzel yol.
6 Ağustos 1991’de Tim Berners-Lee, İsveç Alp Dağları’ndaki laboratuvarında dünyanın ilk internet sitesini kurmuş. Yeri gelmişken www’nun 25. yılını kutlayalım; 25. yılın kutlu olsun WWW! Dünyanın ilk internet sitesi hala ziyaret ediliyor. Bu arada bir süre önce güncellenerek sitenin adresi kısaltılmış ve info.cern.ch olmuş.
Dünyanın ilk internet adresinden sonra internet sitelerinin sayısında artış olmaya başlamış haliyle. Sayı arttıkça da Excite gibi zamanın arama motorları da internetteki bilginin ulaşılabilirliğini ve yapısını organize etmek durumunda kalmışlar. Ve en iyi yöntemi, arama yapılan kelimelerin internet sayfalarındaki içerikte bulunma durumuna göre sıralamada bulmuşlar. Ve böylece SEO doğar!
SEO’nun Temeli Anahtar Kelime Analizi
Hatırlarsanız, az önce arama yapılan kelimelerden bahsettik. Bu kelimelere anahtar kelime ve bu kelimelerin aranma miktarına da arama hacmi diyoruz. SEO çalışmalarının temelinde anahtar kelimeleri ve arama hacimlerini çıkardığımız “anahtar kelime analizi” yatıyor.
Anahtar kelime analizi ışığında oluşturacağınız stratejiler müşterilerin size ulaşmasını sağlar. Bu çalışma ile elde ettiğiniz kelimeler SEO çalışmaları bazında yol göstericiniz olacaktır.
Peki sizin için doğru kelimeleri nasıl bulacaksınız?
Pek çok anahtar kelime analiz aracı bulunuyor. Bunlardan biri de Google’ın sunduğu Anahtar Kelime Planlayıcı (Keyword Planner). Bu platform üzerinden herhangi bir kelimenin arama hacmini ve bu kelimeyle alakalı diğer kelimeleri ve arama hacimlerini görebilirsiniz.
Anahtar kelime analizinin başında hangi kelimelerde sıralamanızı iyileştirmek istediğiniz üzerine beyin fırtınası yapmalısınız. Bunun için önce kategorilerinizi düşünebilirsiniz. Bir e-ticaret sitesiyseniz; satışını yaptığınız tüm ürünlerin listesini, bir pazarlama şirketiyseniz sunduğunuz hizmet dallarının listesini, bir haber sitesiyseniz günlük haberlerin dahil olabileceği kategorilerin listesini çıkarabilirsiniz.
Şimdi ise çıkardığımız listeyi biraz uzatalım. Neler ekleyebiliriz, kullanıcılar ne şekilde arama yapabilir? Bu gibi soru işaretleri üzerine kafa yorma zamanı! Düşündük, rakiplerden yola çıktık, aklımıza gelenleri yazdık. Listemize son halini verdik.
Ama şimdi de upuzun bir listemiz oldu, elemek lazım. Peki hangi kelimeleri seçeceğimize nasıl karar vereceğim?
Arama hacmi yüksek kelimeler
İnternet sitenizle alakalı kelimeler
Rekabeti düşük kelimeler (Tercihen)
Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler (Long Tail)
Anahtar kelime analizi kapsamında göz önünde bulundurmanız gereken durumlardan biri de uzun kuyruklu anahtar kelimeler. Bu kelimeler, diğerlerine göre daha az aranan fakat toplamda yüksek oranda organik trafik sağlamaktadır.
Örneğin; Amazon “DVD” kelimesinden çok fazla trafik almasına rağmen, DVD isimlerinden de (Dark Knight, Toy Story gibi) oldukça fazla trafik almaktadır. DVD isimlerinin arama hacimleri DVD kelimesininkinden yüksek değilken toplamda DVD kelimesinin trafiğini aşıyor.
Anahtar kelime analizi yaparken sadece yüksek hacimli kelimelere odaklanmak yerine, aynı zamanda uzun kuyruklu kelimeleri belirleyerek stratejilerinize yerleştirmelisiniz.
Bunun için şunlar yapılmalı;
UberSuggest, KeywordShitter, AnswerThePublic gibi araçları kullanarak ve beyin fırtınası yaparak uzun kuyruklu kelimeleri belirlemek
Belirlenen kelimelerin arama hacmini almak
SEOQuake Chrome eklentisi ile anahtar kelimenin rekabetini incelemek
Evet, anahtar kelime analizimizi tamamladık. Bu analizi SEO çalışmalarının her aşamasında kullanacağız. SEO çalışmalarını genel olarak 2 başlık altında toplayabiliriz; site içi SEO çalışmaları ve site dışı SEO çalışmaları.
Site İçi SEO Çalışmaları
Site içi çalışmalarını temel olarak 3 büyük başlık altında toplayabiliriz.
1. İçerik Optimizasyonu
İçerik için “Bu alemin kralı” diyorlar, baştan bunu belirtelim. 1996 yılında Bill Gates “Content is king” demiş, o gün bu gündür de değişen bir şey olmamış.
İçerik neden mi çok önemli? Bir kullanıcı olan sizden yola çıkarak anlatalım. “SEO nedir?” ya da “Temel SEO Rehberi” şeklinde bir arama yaptınız. Yani bu durumda amacınız, bir yerden SEO öğrenmeye başlamak. Ve şu an bunu okuyorsanız, ihtiyacınıza yönelik bir rehber hazırladığımızı söyleyebiliriz. Kısaca; kullanıcının ihtiyaçlarına ve beklentisine yönelik içerik hazırlayarak kullanıcıları mutlu etmek, içerik optimizasyonunun temeli.
SEO çalışmalarında da en iyi sonucu almak için sabırlı olmak ve arama motorunun yönergeleri doğrultusunda sitenizi optimize etmelisiniz. Kaliteli bir içerik çalışması da bunun temel taşlarından biri. Çünkü; hem arama motorunun arama yapılan kelime ile bizim içeriğimizi eşleştirmesinin yolu hem de kullanıcıları cezbetmenin ve onlara fayda sağlamanın yolu içerikten geçiyor. İçerik noktasında da optimizasyon çalışmaları yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Gelin bunlara göz atalım.
Kalite
Her işinizde olduğu gibi içerik çalışmalarında da kaliteden ödün vermemelisiniz. Hangi konuların size daha çok katkı ve dönüşüm sağlayacağı, içeriklerinizin ne şekilde ve ne zaman kullanıcılara sunulacağı gibi konular üzerinde detaylı bir şekilde düşünmelisiniz. Ve tabii ki her konuyla ilgili yazarken düzgün cümlelerden oluşan, imla ve anlam hatası olmayan, detaylı içerik sunmalısınız. Örnek üzerinden gitmek gerekirse;
Diyelim ki kitap satışı yaptığınız bir web siteniz var. Kullanıcılarınıza kitaplar hakkında paylaşımlar sunduğunuz bir blogunuz var. Blogunuzda;
Klasik eserlerin açıklamalı listesini sunabilirsiniz.
Fransız, İngiliz, İtalyan, Türk Edebiyatı gibi kategorilendirme yaparak her bir edebiyat dalı ile ilgili açıklamalar sunabilirsiniz.
Edebiyat akımlarına göre kitapları kategorilendirebilir ve örnek kitaplarla beraber her akım ile ilgili detaylı bilgi verebilirsiniz.
Her hafta ve her ay ölüm ve doğum yıl dönümü olan yazarların hayat hikayelerini ve eserlerini paylaşabilirsiniz.
Yeni çıkan kitaplar hakkında özet bilgi, yazar bilgisi ve okuyucu yorumlarını paylaşabilirsiniz.
Bunun gibi fikirlerle listemizi uzatabiliriz. Burada önemli olan hedef kitlenizin ilgisini çeken ve onları mutlu edecek detaylı bilgi sunmak.
Sektörünüzdeki başarılı içerikleri bulabilirsiniz. Bunun pek çok araç var. Bunlardan biri de flippa.com Flippa insanların ellerinde olan web sitelerini sattığı bir platform. Ve ellerindeki siteleri satış için bu platforma ekleyebilmeleri için aylık kullanıcı sayısı, aylık trafik gibi tüm bilgileri de veriyorlar. Buradan sektörünüzdeki kriterlerinize göre en iyileri seçerek içeriklerinden kendinize bir plan çıkarabilirsiniz
Diyelim ki kadın, moda, sağlık gibi konular üzerine bilgi veren yaşam blogunuz var. Flippa üzerinden araştırma yaparken, pek çok kriter girebilirsiniz. Biz;
Aylık kullanıcı sayısı en az 1000
“Yaşam” kategorisinde olan
Blog tarzı içerikler üreten
siteleri bulmaya çalışalım.
Evet seçimlerimizi yaptık ve sonuçları listeledik. Dilediğimiz sonucu tıklayarak; aylık trafik değerlerinin dökümünü, trafik kanallarına göre oranlarını ve gelirini görebilirsiniz.
Değerleri hoşunuza giden siteleri ise detaylı inceleyerek ve içeriklerinden yola çıkarak kendi planınızı oluşturabilirsiniz.
Bunun yanı sıra birtakım arama dizeleri oluşturabilir ve kendiniz arama motoru üzerinden direkt arama yapabilirsiniz. Örneğin;
“en iyi 100” + (anahtar kelime)
“en iyi” + (anahtar kelime) yazıları + 2016
“en kreatif” + (anahtar kelime) stratejileri
Tüm bunlardan yola çıkarak kullanıcıların en çok okuduğu, paylaştığı ve aradığı içeriklere ulaşabilirsiniz.
Güncel İçerik
Yukarıda anlattıklarımız dışında gündemi de takip etmeli ve buna uygun içerikler üretmelisiniz. Bunun için Google Alert gibi dilediğiniz anahtar kelime için bildirim oluşturabilirsiniz.
Anahtar Kelimelerin Kullanımı
İçerik planımızı çıkardık ve yazmaya başladık. Tabii ki her bir içeriğin amacı hedef kelimelerde iyileşme sağlamak ve sadık kullanıcılar edinmek. Bunun için anahtar kelime kullanımına dikkat etmeliyiz.
Burada aklınızdan çıkarmamanız gereken husus, DOĞALLIK! Sırf anahtar kelimeyi cümle içinde kullanmak için hiç bir anlamı olmayan cümleler sakın kurmayın ve anlam bütünlüğünü bozmayın. Ve kullanıcıyı rahatsız edecek şekilde sürekli anahtar kelime kullanmaktan kaçınmalısınız.
İçeriğinizi yazarken anahtar kelimeden ziyade kullanıcıya odaklanmak size yarar sağlayacaktır. Zira, anahtar kelimeye odaklandığınızda sürekli olarak herhangi bir yerde o kelimeyi kullanmak için kendinizi zorlayacaksınız ve bunun sonucunda içi boş cümleler çıkacaktır. Kullanıcıya odaklandığınız takdirde, anahtar kelimelerin de kendiliğinden cümlelerini bulduğunu göreceksiniz.
2. HTML Düzenlemeleri
Başlık sizi ürkütmesin. HTML dediysek profesyonel şekilde kod yazan biri gibi bilgi birikimine gerek yok. Buradaki kasıt, temel HTML düzenlemelerini SEO uyumlu şekilde yapmak.
Sayfa Başlığı
Sayfa başlığı, içeriğinizin konusu hakkında kullanıcıya ilk bilgiyi verecek kısım. Arama sonuçlarında da aşağıda kırmızı kutu içine aldığımız şekilde görünmektedir.
Sayfa başlığı oluştururken aşağıdaki noktalara dikkat edilmeli;
Hedef anahtar kelimeyi içermeli.
Başlığınızın sonuna marka bilinirliliğinizi de artırması için marka adınızı ekleyebilirsiniz.
Net, açık ve vurucu olmalı. Sayfa başlığı kullanıcıyı etkilemeniz için size verilen ilk şans ve bu şansı kaçırmamak için onu etkileyebilecek ve aradığına da uygunluğunu belirtecek şekilde başlık kullanmalısınız.
Her sayfa için özgün başlık belirlemelisiniz.
50-60 karakter veya 512 pixel olmalıdır. Bunun nedeni ise limitin dışına çıkan kısımlar arama sonuç sayfasında “…” nokta şeklinde görünüyor ve bu da tıklama oranınızı düşürebilir.
Meta Açıklaması
Meta açıklaması ise sayfanızın kısa özeti niteliğindeki bilgi. Arama sonuçlarında aşağıdaki şekilde görülmektedir.
Meta açıklamasının SEO’ya etkisini kullanıcı davranışı ile açıklayabiliriz. Önceden direkt olarak SEO faktörleri arasında yer alan meta açıklaması 2009 yılında bu yana dolaylı bir etkiye sahip. Şöyle ki meta açıklamasında kullanıcıların tıklama davranışını etkileyebilir ve bir süre sonra sürekli olarak tıklanan web siteleri sıralamada iyileşme sağlayacaktır. Bunun sebebi ise arama motorunun sıralamalarda kullanıcının mutluluğunu ve memnuniyetini baz alması. Daha çok ziyaret edilen site, diğerlerine göre kullanıcıların beklentisini daha iyi karşılar.
Meta açıklaması oluştururken aşağıdaki noktalara dikkat edilmeli;
Doğal olacak şekilde anahtar kelime kullanılabilir. Bu kullanıcının tıklama tercihini etkileyecektir.
Düzgün ve anlamlı cümlelerden oluşmalı.
Her sayfa için özgün meta açıklaması belirlemelisiniz.
160 karakterden uzun olmamasına dikkat edilmeli. Limiti aşan kısım sayfa başlığında da olduğu gibi “…” şeklinde görünecektir.
Alt Başlıklar
Alt başlıklar ise sayfa içeriğinin hiyerarşisine göre belirlenen başlıklardır. 6 farklı alt başlık bulunuyor ve bunlar H1, H2, …, H6 şeklinde gösterilmektedir. Dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde;
H1 sadece 1 tane olmalı. Çünkü H1, sayfa başlığına benzemektedir. Sayfa başlığı ile aynı da olabilir. Sayfa içeriğinin temel konusu/ana başlığı H1 ile belirtilmelidir.
Diğer başlıklar ise hiyerarşiye uygun olarak H2, H3 şeklinde devam etmeli.
Her bir etiketin “metin” olmasına dikkat edin. Yani link veya görselleri alt başlık olarak belirlemekten kaçınmalısınız.
Görsel Optimizasyonu
Görsellerinizi eklerken her birine belirleyici ve anlaşılır başlıklar ve alt etiketler eklemelisiniz. Arama motorları, görselleri içerikle ilişkilendiremese bile başlıklarından ve alt etiketlerinden yola çıkarak bu ilişkiyi kurabilir.
Görselleriniz için ayrı site haritası oluşturabilirsiniz. Özellikle, fotoğraf veya resimli yemek tarifleri anlatan bir web siteniz varsa, ayrı site haritası daha çok önem arz etmektedir.
Breadcrumb
Kullanıcılara site içi navigasyon kolaylığı sağlayan breadcrumb yapısı, kullanıcıların hareketlerini izler ve bulundukları sayfaya gelene kadar ziyaret ettikleri sayfaları verir.
Breadcrumb yapısını oluştururken her kategori için belirleyeceğiniz anahtar kelimeler sayfayı ilgili kelime ile besler ve arama motoruna sayfanın ne hakkında olduğu bilgisini verir.
3. Site Yapısı
İyi bir site yapısı, kullanıcının site içinde kolayca gezinmesini, aradıklarını kolayca bulabilmelerini, sayfanın hızlı açılmasını ve tüm platformlardan sayfaların düzgün açılmasını sağlar. Site yapısının amacı kullanıcıların istekleri ile sizin ihtiyaçlarınızı dengeleyen veya buluşturan bir yapı ortaya koymak.
Hem kullanıcı deneyimi hem de SEO tarafı için sitenizi yapısal anlamda optimize etmek için dikkat edilmesi gerekenler var. Arama motoru sitenize ne kadar kolay ulaşabilirse, siteniz o kadar iyi iyileşme sağlar.
Kolay Crawl Edilebilirlik
Arama motorunun sitenizi nasıl crawl ettiğini yani taradığını açıklayalım öncelikle. Arama motorlarının bu iş için görevlendirdiği örümcekleri var. Bu örümcekler web sitenize gelerek sayfa sayfa crawl etmeye başlıyorlar. Bu işlemden elde ettikleri sonuçları da arama motoruna bildiriyorlar. Böylece arama motorları, siteniz hakkında bir karara varıyor ve bu karar, sıralamalarınıza etki ediyor.
Örümceklerin ilk ziyaret ettiği yer robots.txt dosyanız. domain.com/robots.txt şeklinde konumlandırılır ve bu dosya üzerinden arama motorlarının erişmesini ve erişmemesini istediğiniz yerleri belirtebilirsiniz. Erişilmemesini istediğiniz yerleri örümcekler gezmez ve arama sonuçlarında da yer almaz. Bu dosyalar genellikle /admin-panel, /admin gibi kullanıcılardan ziyade kendiniz için olan sayfalar oluyor.
Güzel ve indekslenmesini istediğiniz tüm sayfalarınızdan oluşan bir site haritası oluşturmalısınız. Örümcekler, site haritasındaki linkleri takip eder ve tek tek tararlar.
Ayrıca her bir sayfadaki site içi linkleri de gezinirler. Bu nedenle arama motorlarının erişmesini istemediğiniz sayfalara site içinden herhangi bir yerden de link olmamalı.
Çok fazla kategoriniz varsa, her kategori için ayrı bir site haritası oluşturmanızda fayda var. Ayrıca bir site haritası 50MB’ten büyük olmamalı. Bu da toplamda 50,000 adet link demek.
Sayfalar arası linkleriniz ne kadar düzgünse ve site yapınız ne kadar basit ve düzenli ise, arama motorlarının sayfalarınızı keşfetmesi ve crawl etmesi o kadar olacaktır.
Çift İçerik
Sitenizde bulunan her sayfa özgün olmalı. Bu sizin en temel kuralınız. HTML düzenlemeleri altındaki sayfa başlığı ve meta açıklamalarında da bahsettiğimiz gibi sayfalarınızın içerikleri de özgün ve orijinal olmalı.
Bazı durumlarda aynı veya çok benzer içerikler olabiliyor. Örneğin bir e-ticaret sitesi iseniz ve ürünler için filtreleme özelliği sunuyorsanız bu sorunla çok sık karşılaşıyorsunuzdur. Böyle bir sorun olduğunda;
301 Kalıcı Yönlendirme
Canonical Ekleme
yöntemlerinden birini uygulayabilirsiniz.
301 Kalıcı Yönlendirme ile sayfalardan birini artık oyundan tamamen çıkarmış olursunuz ve hangi sayfaya 301 yönlendirmesi yapılacağını belirterek onun yerine oyuna kimin dahil olacağını belirtmiş olursunuz. Örneğin; “kaban” ve “mont” olarak iki ayrı sayfanız var ve fark ettiniz ki kullanıcılar iki ürün grubuna da aynı anda incelemek istiyor. Sayfaların hali hazırdaki trafik ve sayfa değerlerini de kaybetmek istemiyorsunuz. Bu durumda iki sayfayı birleştirip tek sayfa haline getirebilirsiniz ve ürünleri hangi sayfa altında topladıysanız, oyun dışı kalacak olan sayfayı 301 ile asıl sayfaya yönlendirebilirsiniz.
Canonical ise çoğunlukla fitreli sayfalarda ve kullanıcıların site içi arama sonucu ulaştığı sayfalarda uygulanıyor. Söz konusu sayfa için hangi sayfayı tercih ettiğinizi yani asıl sayfanızın hangisi olduğunu canonical etiketi ile bildirebilirsiniz. Diyelim ki; kullanıcınız ürünleri fiyata göre sıraladı ve sayfanın içeriği değişmemesine rağmen URL değişti, yani arama motoru için farklı bir sayfa oluştu. Fiyata göre sıralanmış sayfaya asıl sayfanızı belirten canonical etiketi ekleyerek bu sorunu çözebilirsiniz.
Mobil Uyumluluk
Mobil kullanımının her geçen gün arttığı günümüzde, mobil uyumluluk olmazsa olmazlar arasında. Aramalarını mobilden veya tabletten yapan kullanıcı sayısını düşündüğümüzde bunları göz ardı etmek istemezsiniz bizce.
Eğer mobil uyumlu değilseniz, bunun için 3 farklı çözüm yolunuz var.
Duyarlı web tasarımı; arama motorlarının önerdiği tasarımdır. Maliyeti diğerlerine göre daha yüksek, fakat kontrol etmesi daha kolaydır. Bu tasarımda mobil, tablet ve masaüstü gibi tüm platformlarda aynı HTML’den aynı URL gösterilir. Ekran boyutuna göre görüntü farklılaşır.
Dinamik sunum; Farklı platform türleri için farklı HTML oluşturulur, fakat aynı URL’den gösterilir.
Ayrı URL’ler; her bir platform için ayrı URL yani ayrı web sitesi gösterir. Örneğin; web sitenizin adresi domain.com ise mobil için m.domain.com olacaktır.
Mobil uyumluluk hem kullanıcı deneyimi hem de sıralamalar için oldukça önemli. Kullanıcı deneyimine önem veren Google, mobil uyumluluğu sıralama faktörleri arasına ekledi.
Sayfa Hızı
Bir kullanıcı olarak geç açılan sayfaları ve bunların ne kadar sinir bozucu olduğunu düşünün. Bunu düşünmek bile sayfa hızının önemini gösterecektir.
Kullanıcı deneyimine önem veren arama motorları, kullanıcıyı memnun etmeyen her türlü durumu olumsuz değerlendirmektedir. Sayfa hızınızı, Google PageSpeed üzerinden ölçebilirsiniz. Site hızınızı optimize etmek için;
Resim boyutlarını optimize etmelisiniz.
Java, CSS ve HTML kodlarınızı minimalleştirmelisiniz.
Dosyalarınızı sıkıştırmalı ya da boyutlarını küçültmelisiniz.
terciÖnbellekleme özelliğinden faydalanmalısınız.
Tüm bunlar için Google bize yönergeler sunuyor, bunları takip ederek bu işlemleri kolayca yapabilirsiniz.
URL Yapısı
URL yapısı sitenizin veya sayfanızın internetteki adresidir.
URL yapınızı oluştururken şunlara dikkat etmelisiniz;
URL’inizde mutlaka ilgili sayfanın ana anahtar kelimesi geçmeli. Örneğin; domain.com/kadin-giyim/ gibi.
Türkçe karakter kullanılmalı ve kelimeleri ayırmak için “-(tire)”
Statik URLh edilmeli. % & ! ? = gibi dinamik parametreler kullanılmamalı.
Numara, tarih ve gereksiz kelimelerden kaçınılmalı.
Az sayıda ve ilgili kelimeler kullanmaya özen gösterilmeli.
Site Haritası
Site haritası, arama motorları için yol haritası niteliğinde olan dosyadır. Sitenizdeki tüm sayfaların linklerini barındırdığı için arama motorlarına crawl kolaylığı da sağlar.
İki farklı site haritası var; XML site haritası ve HTML site haritası. XML site haritaları, özellikle arama motorlarının okuması için oluşturulurken, HTML site haritası daha çok kullanıcılara kolaylık sağlamak için oluşturulur.
Eğer çok fazla sayfanız varsa, HTML haritanızdan tüm sayfalara link verebilirsiniz; fakat çok sayıda sayfanız varsa en önemli sayfalara link vermenizi öneriyoruz. XML site haritası, HTML site haritasından bu yönüyle de farklı. Binlerlerce linkiniz olsa bile XML site haritasında tüm sayfalarınız olmalı. XML site haritanızı oluşturduktan sonra Google Search Console hesabınıza eklemelisiniz.
HTTPS ve SSL
Google 2014 yılında HTTPS (HTTP’nin gizli versiyonu)’in SEO faktörü arasında yer aldığını açıkladı. HTTPS, kullanıcının ve kullanıcının bilgi gönderiminde bulunduğunu internet sitesiyle bağlantılarının şifrelenerek gerçekleştirileceği ve kesinlikle hiçbir 3. kişinin bu bilgilere erişememesi demektir. HTTP olan sitenizi HTPPS veya SSL’e taşımak zor olsa da sonuçları buna değecektir.
Site Dışı SEO Çalışmaları
Site dışı çalışmaları link çalışmaları gibi site dışında yapılan optimizasyon çalışmalarını kapsar. Arama motorları, diğer sitelerden size verilen linklerin kalitesine, sayısına ve çeşidine bakarak size birtakım değer biçer. Tüm bunlar da site dışı SEO kalitenizi belirler.
SEO tarihinin başlarında linklerin kalitesine ve nereden nasıl geldiğine bakılmaksızın hepsi size değer katıyordu. Fakat, arama motorları, link stratejisi oluştururken link satın alma gibi kullanıcı deneyimini düşüren, yanlış yönlendiren ve doğal olmayan noktalar olduğunu fark etti. Bundan dolayı da site dışı SEO çalışmalarına birtakım güncellemeler getirdi ve getirmeye devam ediyor. En temel amaç ise her şeyin doğal olması. Yani siz herhangi bir blog yazarından talep etmeden blog yazarının veya site sahibinin gerçekten sizin ürün ve hizmetinizi beğendiği ve önerdiği için sizin hakkınızda yazması ve link vermesi.
Güven (Trust)
Google’ın en popüler metriği olan “sayfa değeri” ilk sayfada listelenecek siteleri belirlerken en önemli metrikti. Son zamanlarda ise “güç” ve “güven” metrikleri de spam çalışmalar yapan siteleri cezalandırmak ve geri plana atmak için önem kazanmaya başladı.
.edu, .gov gibi güvenilir sitelerden gelen linklere sahip olmak güç ve güven değerini yükseltmektedir.
Güç ve Güven Metrikleri (Authority and Trust)
Güç ve güven değerleri, tüm siteniz için yaptığınız SEO çalışmalarının bir sonucudur. Fakat öncelikli olarak yine bu değerleri yüksek diğer sitelerden sizin sitenize gelen linkler güç ve güven değerlerinizin yükselmesini sağlar.
Güç ve güven metriklerinizi Moz’un Open Link Explorer aracını kullanarak ölçümleyebilirsiniz.
Link Çalışmaları
Link çalışmaları aslında içerik optimizasyonu ile iç içe geçmiş çalışmalardır. Sitenizdeki kaliteli, bilgi verici ve ilgi çekici içerikler, web sitenize doğru orantıda link gelmesini sağlar. Bunun için ise yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz.
Blog
Web sitenizin bilinirliğini arttırmak için en güçlü yollardan biri blog kurmak ve içeriği güncel tutmak. Blogunuz üzerinden siz de farklı sitelere link verebilir ve böylece bir link alışverişi oluşturabilirsiniz. Blog yolu ile güncel konular, sektörel konular veya kullanıcıların ilgisini çeken ve tabii bir şekilde kendinizle bağlayabileceğiniz konularda içerikler üretebilirsiniz. “Ben yazamam” diyorsanız bunu sizin için yapacak misafir yazarlarla anlaşabilirsiniz.
Forum
Kaliteli ve kullanıcı sayısı yüksek olan forumlarda siz de bir konu hakkında tartışma başlatabilir ya da devam eden bir tartışmaya yorum yapabilirsiniz. Tabii burada önemli olan arama motorları tarafında crawl edilebilir olan forumlara imzanızla beraber web sitenize link verebiliyor olmanız.
Video
Web sitenizde videolar üzerinden de kullanıcıları cezbedebilirsiniz. Bu da tabii ki size link olarak geri dönecektir. Burada önemli olan ilgi çekici bir konu ile ilgili video hazırlarken aynı zamanda videonuzu SEO yönergeleri doğrultusunda hazırlamanız.
İnfografik
İnfografik bilgiyi görselle sunma şeklidir. Uzun uzun paragraflar yerine notlar şeklinde bilgi verilir ve daha çok grafikler ve görseller bulunur. Ve tabii ki bu da oldukça ilgi çekici oluyor. Akılda kalmasının kolay olmasının yanında kullanıcı kendiyle özdeşleştirebiliyor. Örneğin; Quartz’ın yayınladığı “Dünyanın en çok çay içilen ülkeleri” hayli paylaşıldı ve bunun sebebi çay içen herkesin bu infografikte kendinden bir parça bulmasıydı. Siz de kitlenize uygun infografikler hazırlayarak bu başarıyı yakalayabilirsiniz.
Sektörel İncelemeler ve Analizler
Sektörünüzle alakalı kendi yorumlarınızı paylaşabilir veya sektörünüzdeki uzman kişilerle röportaj yapabilirsiniz. Bu da sizin sektörde başarınızı arttıracak ve ilgili konuda siz referans verileceksiniz. Aynı zamanda yapılmış analizleri detaylandırarak kullanıcılarınızla paylaşabilirsiniz.
Haber veya Basın Bültenleri
Basın bültenleri ürün ve hizmetlerinizin güvenilir kaynaklarda anlatılmasını sağlar. Herhangi bir indirim yapacağınızda, bir etkinlik düzenleyeceğinizde veya yeni bir ürün tanıtımında bu yola başvurabilirsiniz. Aynı zamanda bu haber sonuçlarında da sizden bahsedilmesini sağlar.
İnteraktif Online Araçlar
Her sektör bu şekilde online araç oluşturmaya uygun olmasa da sektörünüz uygunsa bundan faydalanabilirsiniz. Örneğin; Dolar – TL hesaplama, ihtiyaç kredisi hesaplama gibi araçlar en sık kullanılan araçlardan bazıları.
Bu kısımda link üretme stratejileri kadar linklerin değerini belirleyen faktörler de şöyle:
Link Kalitesi
Arama motorları, sitenize gelen linklerin hepsine aynı değeri vermez. Kimisi daha değerliyken kimisi daha düşük kalitelidir. Güvenilir sitelerden gelen linkler diğerlerine göre değerli iken, bir bloga yaptığınız yorumdan size gelen link daha düşük değerli olabiliyor. Aynı zamanda konu olarak sizinle alakalı olanlar da size daha çok değer katacaktır.
Anahtar Kelime (Anchor Text)
Link vermek için kullanılan kelimeye anchor text denilmektedir. Anchor textin, anahtar kelime içermesi size fayda sağlayacaktır. Tabii bunu kontrol etmeniz zor olduğu için belki size gelen linkleri bularak bazılarından bazılarından rica edebilirsiniz.
Bu arada direkt olarak “kitap”, “kalem” gibi bire bir eşleşen kelimelerden ziyade “yılın en çok satan 5 kitabı”, “en eğlenceli kalemler” gibi long tail kelimelerle link verilmesini arama motorları doğal linkler olarak gördüğü için daha faydalı olacaktır.
Linklerin Sayısı
Son olarak ise link sayısı da önemli faktörler arasında. Sitenize gelen link sayısı güç metriğinizi iyileştirir. Güven metriğinizin yükselmesi de hangi siteden kaç tane link geldiğine bağlı. Örneğin; aynı siteden çok sayıda link gelmesi bunun doğal olmadığı anlamına geliyor ve bu da güven metriğinize zarar verir. Size en çok fayda sağlayacak olan güvenilir ve farklı sitelerden çok sayıda link almak.
Sosyal Medya
Sosyal medyanın da SEO üzerinde etkisi gün geçtikçe artmakta. Arama sonuçlarında sosyal medya platformlarına ait sonuçlar da görmekteyiz artık. Sosyal medya açısından değerlendirebileceğimiz iki metrik ise şu şekilde:
Paylaşımların Kalitesi:
Kalite bazında kimin paylaştığı ve sizinle ilgili bir paylaşımın ne sıklıkla yapıldığı etkilidir. Sosyal medya üzerinden paylaşımları arttıracak ve paylaşıma teşvik edecek şey ise yine içeriktir. En güzel örneği ise Onedio. Her bir haberinin, testinin, liste içeriğinin en çok paylaşıldığı sitelerden biri kendisi. Ve bunun nedeni ise kullanıcılarını çok iyi tanıması ve buna uygun içerikler üretmesi ve aynı zamanda viral yönden güçlü içerikler üretmesi.
Paylaşımların Sayısı:
Viral gücü yüksek içerik, paylaşım sayınızı arttıracaktır. Tabii bunu başarmak zor olabilir. Sosyal medyada sizinle ilgili sık paylaşım olması arama motoruna, kaliteli içerikler oluşturduğunuzu ifade eder.
SEO’nun Kısa Tarihi
SEO’nun İlkel Dönemi
Yahoo (1994) ve Google (1997) da sayfaların indekslenme sürecini sadeleştirmek ve geliştirmek için sahneye çıkar. Bu yıllara SEO’nun en ilkel dönemi diyebiliriz. Sayfaları anahtar kelimelerle donatmak, çok yoğun bir şekilde etiketlemek ve her türlü linkleri edinmek gibi günümüzde arama motorlarının istemediği ne kadar çok şey varsa yapılıyordu. Kısaca SEO çalışmalarından başarı elde etmek hayli kolaymış.
Ne zaman ki Google sahne almaya başladı, şartlar zorlaştı. Kullanıcıları kaliteli içeriğe ulaştırmanın en iyisi olduğunu gören Google, bununla ilgili düzenlemeler ve kurallar koymaya başladı ve bugünlerin temellerini atmış oldu.
SEO’nun İlk Yılları (2000’lerin Başı)
Şu anda spam olarak görülen stratejilerin son dönemi diyebiliriz. PageRank dediğimiz sayfa değeri çoğunlukla backlinklerin sayısına göre değişkenlik gösteriyordu. Backlink stratejileri ise kalitesine bakılmaksızın her türlü siteden çok sayıda link alma üzerineydi.
Google bu dönemde sadece arama motoruydu ve web sonuçlarına bir bütün olarak bakıyordu. Yani web sayfalarını arama yapılan kelimeyle eşleştirmiyordu. Tam olarak bu durum sayfaların anahtar kelimelerle ilişkilendirilmesi için pekiştireç oldu ve çalışmalara başlandı.
Google’ın 2003 yılında olan Florida güncellemesi SEO için dönüm noktası oldu. Bu güncellemeden çok sayıda web sitesi için yıkıcı oldu. İlk olarak keyword stuffing dediğimiz herhangi bir bilgi vermeden sayfaya anahtar kelimeleri yığan web sitelerini cezalandırdı. Kaliteli içerik ön plana çıktı.
2005: SEO İçin En Önemli Yıl
2005 yılında SEO için pek çok gelişme oldu.
Google; “nofollow” özelliği için Yahoo ve MSN ile birleşti. Bu özellik ile amaç; spam linkleri ve web sitelerine yapılan yorumları azaltmak
Kişiselleştirilmiş arama sonuçları sahneye çıktı. Böylece kişilerin arama geçmişine bakarak daha alakalı sonuçlar gösterilmeye başlandı.
Google, Analytics platformunu piyasaya sürdü.
2005 – 2010 Arası
Genel arama (universal search) ile tanıştık. Bunun sebebi haber, görsel gibi arama sonuçlarında daha alakalı ve merak uyandıran içerikler sunmak.
Kullanılabilirliği iyileştirmek ve arama geçmişine bakarak kullanıcılara daha alakalı sonuçlar sunmak için Google Suggest tanıtıldı. Bunun ile beraber optimizasyon çalışmalarının üzerine daha odaklanılmış ve daha amaç odaklı olması hedeflendi.
Microsoft ile iş birliği yapan Bing, alışkanlıkları değiştirme iddiasıyla açılışını yaptı.
Google, Caffeine uygulamasınıi test etti. Bu uygulama ile amaç, daha hızlı indekslemek, indeks kapsamını genişletmek ve indeks ve sıralama ikilisini eş zamanlı yapmaktı. Tam olarak uygulanması bir yılı buldu.
2010 ve Günümüz
2010 yılından itibaren özellikle Google, pek çok güncelleme yaptı. Bu güncellemeler ile amaç kullanıcı deneyimini arttırmak, kullanıcılara en iyi sonuçları sunmak ve spam çalışmalar yapan web sitelerini cezalandırmak oldu. İyileştirme çalışmaları hala devam etmekte. Siz de SEO çalışmalarına başlayacaksınız öncelikle Google’ın hedefini anlamanız gerekiyor. Güncelleme geçmişine bakarak kullanıcı dostu olan stratejilere verdiği önemi daha iyi anlayabilirsiniz.
Sonuç
Kısa kısa anlatmaya çalıştığımız tüm stratejileri en iyi şekilde uygularsanız SEO anlamında başarı mutlaka elde edeceksiniz. Fakat, tüm bunları yaparken çok sabırlı olmalısınız. SEO, sonuçlarını çabuk veren bir çalışma değil, ne yazık ki. Yaptığınız değişikliğin sonucunu anında göremezsiniz. Aynı şekilde arama motorlarının istemediği bir çalışmada bulunduğunuzda hemen ceza almamış olmanız da doğru yolda olduğunuz anlamına gelmemektedir. İleride arama motoru bunu fark ettiğinde öncelikle sizi uyaracaktır, uyarısını ciddiye alıp gerekli düzenlemeleri yapmadığınız takdirde maalesef arama motoru tarafından cezalandırılırsınız.
Odaklanmanız gereken;
Kullanıcıların ne aradığı, neye ihtiyaç duyduğu, onları neyin cezbettiği
İstediklerini kullanıcılara sunmak için gerekli içeriği sunmak ve düzenlemeleri yapmak
Ve asla kullanıcı dostu olmayı aklınızdan çıkarmamak
Umarız ki bol trafikli, bol kullanıcısı olan günleriniz olur!
2022 Temel Seo Rehberi
SEO, artık Türkiye’de de çok sık duyduğumuz bir terim oldu. SEO alanında hizmet veren ajans sayısı gün geçtikçe artıyor, işverenler SEO uzmanı arayışı içinde. Peki bu kadar sık duymaya başladığımız SEO nedir?
Dijital dünyanın bir parçası olan SEO, kısaca arama motoru optimizasyonu demek. Daha detaylı bir şekilde açıklarsak; “internet sitelerini, arama motorlarının yönergeleri doğrultusunda iyileştirme çalışmaları” olarak tanımlayabiliriz. Her arama motorunun örümcekleri vardır ve bu örümcekler, internet sitelerini gezerek analiz ederler. Online ispiyoncu diyebiliriz örümceklere. Arama motorunun sözünü dinleyip dinlemediğimizi, onun istemediği davranışlarda bulunup bulunmadığımızı anında arama motoruna şikayet ederler. Örümcekler kabusumuz olmadan en iyisi söz dinleyelim.
Makale İçeriği
SEO İhtiyacı Nereden Çıktı?
Oturup düşünelim; neden SEO ihtiyacı çıkmış olabilir? Bunun sebebine “internetteki rekabetin her geçen gün artması” diyebilir miyiz?. Evet, diyebiliriz. Çünkü SEO, rekabeti yüksek internet ortamı içinde zayıf olanları ve herhangi bir faydası olmayanları elemek için ve tabii diğerlerini de öne çıkarmak için en güzel yol.
6 Ağustos 1991’de Tim Berners-Lee, İsveç Alp Dağları’ndaki laboratuvarında dünyanın ilk internet sitesini kurmuş. Yeri gelmişken www’nun 25. yılını kutlayalım; 25. yılın kutlu olsun WWW! Dünyanın ilk internet sitesi hala ziyaret ediliyor. Bu arada bir süre önce güncellenerek sitenin adresi kısaltılmış ve info.cern.ch olmuş.
Dünyanın ilk internet adresinden sonra internet sitelerinin sayısında artış olmaya başlamış haliyle. Sayı arttıkça da Excite gibi zamanın arama motorları da internetteki bilginin ulaşılabilirliğini ve yapısını organize etmek durumunda kalmışlar. Ve en iyi yöntemi, arama yapılan kelimelerin internet sayfalarındaki içerikte bulunma durumuna göre sıralamada bulmuşlar. Ve böylece SEO doğar!
SEO’nun Temeli Anahtar Kelime Analizi
Hatırlarsanız, az önce arama yapılan kelimelerden bahsettik. Bu kelimelere anahtar kelime ve bu kelimelerin aranma miktarına da arama hacmi diyoruz. SEO çalışmalarının temelinde anahtar kelimeleri ve arama hacimlerini çıkardığımız “anahtar kelime analizi” yatıyor.
Anahtar kelime analizi ışığında oluşturacağınız stratejiler müşterilerin size ulaşmasını sağlar. Bu çalışma ile elde ettiğiniz kelimeler SEO çalışmaları bazında yol göstericiniz olacaktır.
Peki sizin için doğru kelimeleri nasıl bulacaksınız?
Pek çok anahtar kelime analiz aracı bulunuyor. Bunlardan biri de Google’ın sunduğu Anahtar Kelime Planlayıcı (Keyword Planner). Bu platform üzerinden herhangi bir kelimenin arama hacmini ve bu kelimeyle alakalı diğer kelimeleri ve arama hacimlerini görebilirsiniz.
Bunun dışında Keywordtool.io, Keyword Finder gibi ücretli araçlar da edinebilirsiniz.
Anahtar kelime analizinin başında hangi kelimelerde sıralamanızı iyileştirmek istediğiniz üzerine beyin fırtınası yapmalısınız. Bunun için önce kategorilerinizi düşünebilirsiniz. Bir e-ticaret sitesiyseniz; satışını yaptığınız tüm ürünlerin listesini, bir pazarlama şirketiyseniz sunduğunuz hizmet dallarının listesini, bir haber sitesiyseniz günlük haberlerin dahil olabileceği kategorilerin listesini çıkarabilirsiniz.
Şimdi ise çıkardığımız listeyi biraz uzatalım. Neler ekleyebiliriz, kullanıcılar ne şekilde arama yapabilir? Bu gibi soru işaretleri üzerine kafa yorma zamanı! Düşündük, rakiplerden yola çıktık, aklımıza gelenleri yazdık. Listemize son halini verdik.
Ama şimdi de upuzun bir listemiz oldu, elemek lazım. Peki hangi kelimeleri seçeceğimize nasıl karar vereceğim?
Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler (Long Tail)
Anahtar kelime analizi kapsamında göz önünde bulundurmanız gereken durumlardan biri de uzun kuyruklu anahtar kelimeler. Bu kelimeler, diğerlerine göre daha az aranan fakat toplamda yüksek oranda organik trafik sağlamaktadır.
Örneğin; Amazon “DVD” kelimesinden çok fazla trafik almasına rağmen, DVD isimlerinden de (Dark Knight, Toy Story gibi) oldukça fazla trafik almaktadır. DVD isimlerinin arama hacimleri DVD kelimesininkinden yüksek değilken toplamda DVD kelimesinin trafiğini aşıyor.
Anahtar kelime analizi yaparken sadece yüksek hacimli kelimelere odaklanmak yerine, aynı zamanda uzun kuyruklu kelimeleri belirleyerek stratejilerinize yerleştirmelisiniz.
Bunun için şunlar yapılmalı;
Evet, anahtar kelime analizimizi tamamladık. Bu analizi SEO çalışmalarının her aşamasında kullanacağız. SEO çalışmalarını genel olarak 2 başlık altında toplayabiliriz; site içi SEO çalışmaları ve site dışı SEO çalışmaları.
Site İçi SEO Çalışmaları
Site içi çalışmalarını temel olarak 3 büyük başlık altında toplayabiliriz.
1. İçerik Optimizasyonu
İçerik için “Bu alemin kralı” diyorlar, baştan bunu belirtelim. 1996 yılında Bill Gates “Content is king” demiş, o gün bu gündür de değişen bir şey olmamış.
İçerik neden mi çok önemli? Bir kullanıcı olan sizden yola çıkarak anlatalım. “SEO nedir?” ya da “Temel SEO Rehberi” şeklinde bir arama yaptınız. Yani bu durumda amacınız, bir yerden SEO öğrenmeye başlamak. Ve şu an bunu okuyorsanız, ihtiyacınıza yönelik bir rehber hazırladığımızı söyleyebiliriz. Kısaca; kullanıcının ihtiyaçlarına ve beklentisine yönelik içerik hazırlayarak kullanıcıları mutlu etmek, içerik optimizasyonunun temeli.
SEO çalışmalarında da en iyi sonucu almak için sabırlı olmak ve arama motorunun yönergeleri doğrultusunda sitenizi optimize etmelisiniz. Kaliteli bir içerik çalışması da bunun temel taşlarından biri. Çünkü; hem arama motorunun arama yapılan kelime ile bizim içeriğimizi eşleştirmesinin yolu hem de kullanıcıları cezbetmenin ve onlara fayda sağlamanın yolu içerikten geçiyor. İçerik noktasında da optimizasyon çalışmaları yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Gelin bunlara göz atalım.
Kalite
Her işinizde olduğu gibi içerik çalışmalarında da kaliteden ödün vermemelisiniz. Hangi konuların size daha çok katkı ve dönüşüm sağlayacağı, içeriklerinizin ne şekilde ve ne zaman kullanıcılara sunulacağı gibi konular üzerinde detaylı bir şekilde düşünmelisiniz. Ve tabii ki her konuyla ilgili yazarken düzgün cümlelerden oluşan, imla ve anlam hatası olmayan, detaylı içerik sunmalısınız. Örnek üzerinden gitmek gerekirse;
Diyelim ki kitap satışı yaptığınız bir web siteniz var. Kullanıcılarınıza kitaplar hakkında paylaşımlar sunduğunuz bir blogunuz var. Blogunuzda;
Bunun gibi fikirlerle listemizi uzatabiliriz. Burada önemli olan hedef kitlenizin ilgisini çeken ve onları mutlu edecek detaylı bilgi sunmak.
İhtiyacı Karşılamak
Kaliteden bahsettik. Kaliteli içerikten önce içerik konularımızı belirlemeliyiz. Konuları belirlemek için;
Sektörünüzdeki başarılı içerikleri bulabilirsiniz. Bunun pek çok araç var. Bunlardan biri de flippa.com Flippa insanların ellerinde olan web sitelerini sattığı bir platform. Ve ellerindeki siteleri satış için bu platforma ekleyebilmeleri için aylık kullanıcı sayısı, aylık trafik gibi tüm bilgileri de veriyorlar. Buradan sektörünüzdeki kriterlerinize göre en iyileri seçerek içeriklerinden kendinize bir plan çıkarabilirsiniz
Diyelim ki kadın, moda, sağlık gibi konular üzerine bilgi veren yaşam blogunuz var. Flippa üzerinden araştırma yaparken, pek çok kriter girebilirsiniz. Biz;
siteleri bulmaya çalışalım.
Evet seçimlerimizi yaptık ve sonuçları listeledik. Dilediğimiz sonucu tıklayarak; aylık trafik değerlerinin dökümünü, trafik kanallarına göre oranlarını ve gelirini görebilirsiniz.
Değerleri hoşunuza giden siteleri ise detaylı inceleyerek ve içeriklerinden yola çıkarak kendi planınızı oluşturabilirsiniz.
Bunun yanı sıra birtakım arama dizeleri oluşturabilir ve kendiniz arama motoru üzerinden direkt arama yapabilirsiniz. Örneğin;
“en iyi 100” + (anahtar kelime)
“en iyi” + (anahtar kelime) yazıları + 2016
“en kreatif” + (anahtar kelime) stratejileri
Tüm bunlardan yola çıkarak kullanıcıların en çok okuduğu, paylaştığı ve aradığı içeriklere ulaşabilirsiniz.
Güncel İçerik
Yukarıda anlattıklarımız dışında gündemi de takip etmeli ve buna uygun içerikler üretmelisiniz. Bunun için Google Alert gibi dilediğiniz anahtar kelime için bildirim oluşturabilirsiniz.
Anahtar Kelimelerin Kullanımı
İçerik planımızı çıkardık ve yazmaya başladık. Tabii ki her bir içeriğin amacı hedef kelimelerde iyileşme sağlamak ve sadık kullanıcılar edinmek. Bunun için anahtar kelime kullanımına dikkat etmeliyiz.
Burada aklınızdan çıkarmamanız gereken husus, DOĞALLIK! Sırf anahtar kelimeyi cümle içinde kullanmak için hiç bir anlamı olmayan cümleler sakın kurmayın ve anlam bütünlüğünü bozmayın. Ve kullanıcıyı rahatsız edecek şekilde sürekli anahtar kelime kullanmaktan kaçınmalısınız.
İçeriğinizi yazarken anahtar kelimeden ziyade kullanıcıya odaklanmak size yarar sağlayacaktır. Zira, anahtar kelimeye odaklandığınızda sürekli olarak herhangi bir yerde o kelimeyi kullanmak için kendinizi zorlayacaksınız ve bunun sonucunda içi boş cümleler çıkacaktır. Kullanıcıya odaklandığınız takdirde, anahtar kelimelerin de kendiliğinden cümlelerini bulduğunu göreceksiniz.
2. HTML Düzenlemeleri
Başlık sizi ürkütmesin. HTML dediysek profesyonel şekilde kod yazan biri gibi bilgi birikimine gerek yok. Buradaki kasıt, temel HTML düzenlemelerini SEO uyumlu şekilde yapmak.
Sayfa Başlığı
Sayfa başlığı, içeriğinizin konusu hakkında kullanıcıya ilk bilgiyi verecek kısım. Arama sonuçlarında da aşağıda kırmızı kutu içine aldığımız şekilde görünmektedir.
Sayfa başlığı oluştururken aşağıdaki noktalara dikkat edilmeli;
Meta Açıklaması
Meta açıklaması ise sayfanızın kısa özeti niteliğindeki bilgi. Arama sonuçlarında aşağıdaki şekilde görülmektedir.
Meta açıklamasının SEO’ya etkisini kullanıcı davranışı ile açıklayabiliriz. Önceden direkt olarak SEO faktörleri arasında yer alan meta açıklaması 2009 yılında bu yana dolaylı bir etkiye sahip. Şöyle ki meta açıklamasında kullanıcıların tıklama davranışını etkileyebilir ve bir süre sonra sürekli olarak tıklanan web siteleri sıralamada iyileşme sağlayacaktır. Bunun sebebi ise arama motorunun sıralamalarda kullanıcının mutluluğunu ve memnuniyetini baz alması. Daha çok ziyaret edilen site, diğerlerine göre kullanıcıların beklentisini daha iyi karşılar.
Meta açıklaması oluştururken aşağıdaki noktalara dikkat edilmeli;
Alt Başlıklar
Alt başlıklar ise sayfa içeriğinin hiyerarşisine göre belirlenen başlıklardır. 6 farklı alt başlık bulunuyor ve bunlar H1, H2, …, H6 şeklinde gösterilmektedir. Dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde;
Görsel Optimizasyonu
Görsellerinizi eklerken her birine belirleyici ve anlaşılır başlıklar ve alt etiketler eklemelisiniz. Arama motorları, görselleri içerikle ilişkilendiremese bile başlıklarından ve alt etiketlerinden yola çıkarak bu ilişkiyi kurabilir.
Görselleriniz için ayrı site haritası oluşturabilirsiniz. Özellikle, fotoğraf veya resimli yemek tarifleri anlatan bir web siteniz varsa, ayrı site haritası daha çok önem arz etmektedir.
Breadcrumb
Kullanıcılara site içi navigasyon kolaylığı sağlayan breadcrumb yapısı, kullanıcıların hareketlerini izler ve bulundukları sayfaya gelene kadar ziyaret ettikleri sayfaları verir.
Breadcrumb yapısını oluştururken her kategori için belirleyeceğiniz anahtar kelimeler sayfayı ilgili kelime ile besler ve arama motoruna sayfanın ne hakkında olduğu bilgisini verir.
3. Site Yapısı
İyi bir site yapısı, kullanıcının site içinde kolayca gezinmesini, aradıklarını kolayca bulabilmelerini, sayfanın hızlı açılmasını ve tüm platformlardan sayfaların düzgün açılmasını sağlar. Site yapısının amacı kullanıcıların istekleri ile sizin ihtiyaçlarınızı dengeleyen veya buluşturan bir yapı ortaya koymak.
Hem kullanıcı deneyimi hem de SEO tarafı için sitenizi yapısal anlamda optimize etmek için dikkat edilmesi gerekenler var. Arama motoru sitenize ne kadar kolay ulaşabilirse, siteniz o kadar iyi iyileşme sağlar.
Kolay Crawl Edilebilirlik
Arama motorunun sitenizi nasıl crawl ettiğini yani taradığını açıklayalım öncelikle. Arama motorlarının bu iş için görevlendirdiği örümcekleri var. Bu örümcekler web sitenize gelerek sayfa sayfa crawl etmeye başlıyorlar. Bu işlemden elde ettikleri sonuçları da arama motoruna bildiriyorlar. Böylece arama motorları, siteniz hakkında bir karara varıyor ve bu karar, sıralamalarınıza etki ediyor.
Sayfalar arası linkleriniz ne kadar düzgünse ve site yapınız ne kadar basit ve düzenli ise, arama motorlarının sayfalarınızı keşfetmesi ve crawl etmesi o kadar olacaktır.
Çift İçerik
Sitenizde bulunan her sayfa özgün olmalı. Bu sizin en temel kuralınız. HTML düzenlemeleri altındaki sayfa başlığı ve meta açıklamalarında da bahsettiğimiz gibi sayfalarınızın içerikleri de özgün ve orijinal olmalı.
Bazı durumlarda aynı veya çok benzer içerikler olabiliyor. Örneğin bir e-ticaret sitesi iseniz ve ürünler için filtreleme özelliği sunuyorsanız bu sorunla çok sık karşılaşıyorsunuzdur. Böyle bir sorun olduğunda;
yöntemlerinden birini uygulayabilirsiniz.
301 Kalıcı Yönlendirme ile sayfalardan birini artık oyundan tamamen çıkarmış olursunuz ve hangi sayfaya 301 yönlendirmesi yapılacağını belirterek onun yerine oyuna kimin dahil olacağını belirtmiş olursunuz. Örneğin; “kaban” ve “mont” olarak iki ayrı sayfanız var ve fark ettiniz ki kullanıcılar iki ürün grubuna da aynı anda incelemek istiyor. Sayfaların hali hazırdaki trafik ve sayfa değerlerini de kaybetmek istemiyorsunuz. Bu durumda iki sayfayı birleştirip tek sayfa haline getirebilirsiniz ve ürünleri hangi sayfa altında topladıysanız, oyun dışı kalacak olan sayfayı 301 ile asıl sayfaya yönlendirebilirsiniz.
Canonical ise çoğunlukla fitreli sayfalarda ve kullanıcıların site içi arama sonucu ulaştığı sayfalarda uygulanıyor. Söz konusu sayfa için hangi sayfayı tercih ettiğinizi yani asıl sayfanızın hangisi olduğunu canonical etiketi ile bildirebilirsiniz. Diyelim ki; kullanıcınız ürünleri fiyata göre sıraladı ve sayfanın içeriği değişmemesine rağmen URL değişti, yani arama motoru için farklı bir sayfa oluştu. Fiyata göre sıralanmış sayfaya asıl sayfanızı belirten canonical etiketi ekleyerek bu sorunu çözebilirsiniz.
Mobil Uyumluluk
Mobil kullanımının her geçen gün arttığı günümüzde, mobil uyumluluk olmazsa olmazlar arasında. Aramalarını mobilden veya tabletten yapan kullanıcı sayısını düşündüğümüzde bunları göz ardı etmek istemezsiniz bizce.
Öncelikle Google Mobil Uyumluluk Testi üzerinden sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını test edebilirsiniz.
Eğer mobil uyumlu değilseniz, bunun için 3 farklı çözüm yolunuz var.
Mobil uyumluluk hem kullanıcı deneyimi hem de sıralamalar için oldukça önemli. Kullanıcı deneyimine önem veren Google, mobil uyumluluğu sıralama faktörleri arasına ekledi.
Sayfa Hızı
Bir kullanıcı olarak geç açılan sayfaları ve bunların ne kadar sinir bozucu olduğunu düşünün. Bunu düşünmek bile sayfa hızının önemini gösterecektir.
Kullanıcı deneyimine önem veren arama motorları, kullanıcıyı memnun etmeyen her türlü durumu olumsuz değerlendirmektedir. Sayfa hızınızı, Google PageSpeed üzerinden ölçebilirsiniz. Site hızınızı optimize etmek için;
Tüm bunlar için Google bize yönergeler sunuyor, bunları takip ederek bu işlemleri kolayca yapabilirsiniz.
URL Yapısı
URL yapısı sitenizin veya sayfanızın internetteki adresidir.
URL yapınızı oluştururken şunlara dikkat etmelisiniz;
Site Haritası
Site haritası, arama motorları için yol haritası niteliğinde olan dosyadır. Sitenizdeki tüm sayfaların linklerini barındırdığı için arama motorlarına crawl kolaylığı da sağlar.
İki farklı site haritası var; XML site haritası ve HTML site haritası. XML site haritaları, özellikle arama motorlarının okuması için oluşturulurken, HTML site haritası daha çok kullanıcılara kolaylık sağlamak için oluşturulur.
Eğer çok fazla sayfanız varsa, HTML haritanızdan tüm sayfalara link verebilirsiniz; fakat çok sayıda sayfanız varsa en önemli sayfalara link vermenizi öneriyoruz. XML site haritası, HTML site haritasından bu yönüyle de farklı. Binlerlerce linkiniz olsa bile XML site haritasında tüm sayfalarınız olmalı. XML site haritanızı oluşturduktan sonra Google Search Console hesabınıza eklemelisiniz.
HTTPS ve SSL
Google 2014 yılında HTTPS (HTTP’nin gizli versiyonu)’in SEO faktörü arasında yer aldığını açıkladı. HTTPS, kullanıcının ve kullanıcının bilgi gönderiminde bulunduğunu internet sitesiyle bağlantılarının şifrelenerek gerçekleştirileceği ve kesinlikle hiçbir 3. kişinin bu bilgilere erişememesi demektir. HTTP olan sitenizi HTPPS veya SSL’e taşımak zor olsa da sonuçları buna değecektir.
Site Dışı SEO Çalışmaları
Site dışı çalışmaları link çalışmaları gibi site dışında yapılan optimizasyon çalışmalarını kapsar. Arama motorları, diğer sitelerden size verilen linklerin kalitesine, sayısına ve çeşidine bakarak size birtakım değer biçer. Tüm bunlar da site dışı SEO kalitenizi belirler.
SEO tarihinin başlarında linklerin kalitesine ve nereden nasıl geldiğine bakılmaksızın hepsi size değer katıyordu. Fakat, arama motorları, link stratejisi oluştururken link satın alma gibi kullanıcı deneyimini düşüren, yanlış yönlendiren ve doğal olmayan noktalar olduğunu fark etti. Bundan dolayı da site dışı SEO çalışmalarına birtakım güncellemeler getirdi ve getirmeye devam ediyor. En temel amaç ise her şeyin doğal olması. Yani siz herhangi bir blog yazarından talep etmeden blog yazarının veya site sahibinin gerçekten sizin ürün ve hizmetinizi beğendiği ve önerdiği için sizin hakkınızda yazması ve link vermesi.
Güven (Trust)
Google’ın en popüler metriği olan “sayfa değeri” ilk sayfada listelenecek siteleri belirlerken en önemli metrikti. Son zamanlarda ise “güç” ve “güven” metrikleri de spam çalışmalar yapan siteleri cezalandırmak ve geri plana atmak için önem kazanmaya başladı.
.edu, .gov gibi güvenilir sitelerden gelen linklere sahip olmak güç ve güven değerini yükseltmektedir.
Güç ve Güven Metrikleri (Authority and Trust)
Güç ve güven değerleri, tüm siteniz için yaptığınız SEO çalışmalarının bir sonucudur. Fakat öncelikli olarak yine bu değerleri yüksek diğer sitelerden sizin sitenize gelen linkler güç ve güven değerlerinizin yükselmesini sağlar.
Güç ve güven metriklerinizi Moz’un Open Link Explorer aracını kullanarak ölçümleyebilirsiniz.
Link Çalışmaları
Link çalışmaları aslında içerik optimizasyonu ile iç içe geçmiş çalışmalardır. Sitenizdeki kaliteli, bilgi verici ve ilgi çekici içerikler, web sitenize doğru orantıda link gelmesini sağlar. Bunun için ise yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz.
Blog
Web sitenizin bilinirliğini arttırmak için en güçlü yollardan biri blog kurmak ve içeriği güncel tutmak. Blogunuz üzerinden siz de farklı sitelere link verebilir ve böylece bir link alışverişi oluşturabilirsiniz. Blog yolu ile güncel konular, sektörel konular veya kullanıcıların ilgisini çeken ve tabii bir şekilde kendinizle bağlayabileceğiniz konularda içerikler üretebilirsiniz. “Ben yazamam” diyorsanız bunu sizin için yapacak misafir yazarlarla anlaşabilirsiniz.
Forum
Kaliteli ve kullanıcı sayısı yüksek olan forumlarda siz de bir konu hakkında tartışma başlatabilir ya da devam eden bir tartışmaya yorum yapabilirsiniz. Tabii burada önemli olan arama motorları tarafında crawl edilebilir olan forumlara imzanızla beraber web sitenize link verebiliyor olmanız.
Video
Web sitenizde videolar üzerinden de kullanıcıları cezbedebilirsiniz. Bu da tabii ki size link olarak geri dönecektir. Burada önemli olan ilgi çekici bir konu ile ilgili video hazırlarken aynı zamanda videonuzu SEO yönergeleri doğrultusunda hazırlamanız.
İnfografik
İnfografik bilgiyi görselle sunma şeklidir. Uzun uzun paragraflar yerine notlar şeklinde bilgi verilir ve daha çok grafikler ve görseller bulunur. Ve tabii ki bu da oldukça ilgi çekici oluyor. Akılda kalmasının kolay olmasının yanında kullanıcı kendiyle özdeşleştirebiliyor. Örneğin; Quartz’ın yayınladığı “Dünyanın en çok çay içilen ülkeleri” hayli paylaşıldı ve bunun sebebi çay içen herkesin bu infografikte kendinden bir parça bulmasıydı. Siz de kitlenize uygun infografikler hazırlayarak bu başarıyı yakalayabilirsiniz.
Sektörel İncelemeler ve Analizler
Sektörünüzle alakalı kendi yorumlarınızı paylaşabilir veya sektörünüzdeki uzman kişilerle röportaj yapabilirsiniz. Bu da sizin sektörde başarınızı arttıracak ve ilgili konuda siz referans verileceksiniz. Aynı zamanda yapılmış analizleri detaylandırarak kullanıcılarınızla paylaşabilirsiniz.
Haber veya Basın Bültenleri
Basın bültenleri ürün ve hizmetlerinizin güvenilir kaynaklarda anlatılmasını sağlar. Herhangi bir indirim yapacağınızda, bir etkinlik düzenleyeceğinizde veya yeni bir ürün tanıtımında bu yola başvurabilirsiniz. Aynı zamanda bu haber sonuçlarında da sizden bahsedilmesini sağlar.
İnteraktif Online Araçlar
Her sektör bu şekilde online araç oluşturmaya uygun olmasa da sektörünüz uygunsa bundan faydalanabilirsiniz. Örneğin; Dolar – TL hesaplama, ihtiyaç kredisi hesaplama gibi araçlar en sık kullanılan araçlardan bazıları.
Bu kısımda link üretme stratejileri kadar linklerin değerini belirleyen faktörler de şöyle:
Link Kalitesi
Arama motorları, sitenize gelen linklerin hepsine aynı değeri vermez. Kimisi daha değerliyken kimisi daha düşük kalitelidir. Güvenilir sitelerden gelen linkler diğerlerine göre değerli iken, bir bloga yaptığınız yorumdan size gelen link daha düşük değerli olabiliyor. Aynı zamanda konu olarak sizinle alakalı olanlar da size daha çok değer katacaktır.
Anahtar Kelime (Anchor Text)
Link vermek için kullanılan kelimeye anchor text denilmektedir. Anchor textin, anahtar kelime içermesi size fayda sağlayacaktır. Tabii bunu kontrol etmeniz zor olduğu için belki size gelen linkleri bularak bazılarından bazılarından rica edebilirsiniz.
Bu arada direkt olarak “kitap”, “kalem” gibi bire bir eşleşen kelimelerden ziyade “yılın en çok satan 5 kitabı”, “en eğlenceli kalemler” gibi long tail kelimelerle link verilmesini arama motorları doğal linkler olarak gördüğü için daha faydalı olacaktır.
Linklerin Sayısı
Son olarak ise link sayısı da önemli faktörler arasında. Sitenize gelen link sayısı güç metriğinizi iyileştirir. Güven metriğinizin yükselmesi de hangi siteden kaç tane link geldiğine bağlı. Örneğin; aynı siteden çok sayıda link gelmesi bunun doğal olmadığı anlamına geliyor ve bu da güven metriğinize zarar verir. Size en çok fayda sağlayacak olan güvenilir ve farklı sitelerden çok sayıda link almak.
Sosyal Medya
Sosyal medyanın da SEO üzerinde etkisi gün geçtikçe artmakta. Arama sonuçlarında sosyal medya platformlarına ait sonuçlar da görmekteyiz artık. Sosyal medya açısından değerlendirebileceğimiz iki metrik ise şu şekilde:
Paylaşımların Kalitesi:
Kalite bazında kimin paylaştığı ve sizinle ilgili bir paylaşımın ne sıklıkla yapıldığı etkilidir. Sosyal medya üzerinden paylaşımları arttıracak ve paylaşıma teşvik edecek şey ise yine içeriktir. En güzel örneği ise Onedio. Her bir haberinin, testinin, liste içeriğinin en çok paylaşıldığı sitelerden biri kendisi. Ve bunun nedeni ise kullanıcılarını çok iyi tanıması ve buna uygun içerikler üretmesi ve aynı zamanda viral yönden güçlü içerikler üretmesi.
Paylaşımların Sayısı:
Viral gücü yüksek içerik, paylaşım sayınızı arttıracaktır. Tabii bunu başarmak zor olabilir. Sosyal medyada sizinle ilgili sık paylaşım olması arama motoruna, kaliteli içerikler oluşturduğunuzu ifade eder.
SEO’nun Kısa Tarihi
SEO’nun İlkel Dönemi
Yahoo (1994) ve Google (1997) da sayfaların indekslenme sürecini sadeleştirmek ve geliştirmek için sahneye çıkar. Bu yıllara SEO’nun en ilkel dönemi diyebiliriz. Sayfaları anahtar kelimelerle donatmak, çok yoğun bir şekilde etiketlemek ve her türlü linkleri edinmek gibi günümüzde arama motorlarının istemediği ne kadar çok şey varsa yapılıyordu. Kısaca SEO çalışmalarından başarı elde etmek hayli kolaymış.
Ne zaman ki Google sahne almaya başladı, şartlar zorlaştı. Kullanıcıları kaliteli içeriğe ulaştırmanın en iyisi olduğunu gören Google, bununla ilgili düzenlemeler ve kurallar koymaya başladı ve bugünlerin temellerini atmış oldu.
SEO’nun İlk Yılları (2000’lerin Başı)
Şu anda spam olarak görülen stratejilerin son dönemi diyebiliriz. PageRank dediğimiz sayfa değeri çoğunlukla backlinklerin sayısına göre değişkenlik gösteriyordu. Backlink stratejileri ise kalitesine bakılmaksızın her türlü siteden çok sayıda link alma üzerineydi.
Google bu dönemde sadece arama motoruydu ve web sonuçlarına bir bütün olarak bakıyordu. Yani web sayfalarını arama yapılan kelimeyle eşleştirmiyordu. Tam olarak bu durum sayfaların anahtar kelimelerle ilişkilendirilmesi için pekiştireç oldu ve çalışmalara başlandı.
Google’ın 2003 yılında olan Florida güncellemesi SEO için dönüm noktası oldu. Bu güncellemeden çok sayıda web sitesi için yıkıcı oldu. İlk olarak keyword stuffing dediğimiz herhangi bir bilgi vermeden sayfaya anahtar kelimeleri yığan web sitelerini cezalandırdı. Kaliteli içerik ön plana çıktı.
2005: SEO İçin En Önemli Yıl
2005 yılında SEO için pek çok gelişme oldu.
2005 – 2010 Arası
Genel arama (universal search) ile tanıştık. Bunun sebebi haber, görsel gibi arama sonuçlarında daha alakalı ve merak uyandıran içerikler sunmak.
Kullanılabilirliği iyileştirmek ve arama geçmişine bakarak kullanıcılara daha alakalı sonuçlar sunmak için Google Suggest tanıtıldı. Bunun ile beraber optimizasyon çalışmalarının üzerine daha odaklanılmış ve daha amaç odaklı olması hedeflendi.
Microsoft ile iş birliği yapan Bing, alışkanlıkları değiştirme iddiasıyla açılışını yaptı.
Google, Caffeine uygulamasınıi test etti. Bu uygulama ile amaç, daha hızlı indekslemek, indeks kapsamını genişletmek ve indeks ve sıralama ikilisini eş zamanlı yapmaktı. Tam olarak uygulanması bir yılı buldu.
2010 ve Günümüz
2010 yılından itibaren özellikle Google, pek çok güncelleme yaptı. Bu güncellemeler ile amaç kullanıcı deneyimini arttırmak, kullanıcılara en iyi sonuçları sunmak ve spam çalışmalar yapan web sitelerini cezalandırmak oldu. İyileştirme çalışmaları hala devam etmekte. Siz de SEO çalışmalarına başlayacaksınız öncelikle Google’ın hedefini anlamanız gerekiyor. Güncelleme geçmişine bakarak kullanıcı dostu olan stratejilere verdiği önemi daha iyi anlayabilirsiniz.
Sonuç
Kısa kısa anlatmaya çalıştığımız tüm stratejileri en iyi şekilde uygularsanız SEO anlamında başarı mutlaka elde edeceksiniz. Fakat, tüm bunları yaparken çok sabırlı olmalısınız. SEO, sonuçlarını çabuk veren bir çalışma değil, ne yazık ki. Yaptığınız değişikliğin sonucunu anında göremezsiniz. Aynı şekilde arama motorlarının istemediği bir çalışmada bulunduğunuzda hemen ceza almamış olmanız da doğru yolda olduğunuz anlamına gelmemektedir. İleride arama motoru bunu fark ettiğinde öncelikle sizi uyaracaktır, uyarısını ciddiye alıp gerekli düzenlemeleri yapmadığınız takdirde maalesef arama motoru tarafından cezalandırılırsınız.
Odaklanmanız gereken;
Umarız ki bol trafikli, bol kullanıcısı olan günleriniz olur!
Kaynaklar: