Linux

Bitwarden Linux’a Nasıl Kurulur ve Kullanılır?

Bitwarden Linux'a Nasıl Kurulur ve Kullanılır
Share

Parola yöneticisi, yeni parolalar oluşturmanıza ve mevcut parolaları güvenli bir şekilde saklamanıza olanak tanıyan bir uygulamadır. Tüm hesaplarınız için güçlü ve karmaşık parolalar oluşturma ve bunları hatırlama gereksinimini ortadan kaldırır.

Kullandığınız cihaza ve işletim sistemine bağlı olarak her türlü parola yöneticisini bulabilirsiniz. Bitwarden, tüm temel parola yönetimi özellikleriyle birlikte gelen ücretsiz bir parola yöneticisidir.

Linux’ta Bitwarden’ın nasıl kurulup ayarlanacağını öğrenmek için yazımızı takip edin.

Bitwarden Nedir?

Bitwarden ücretsiz ve açık kaynaklı bir parola yöneticisidir . Linux dahil olmak üzere tüm büyük mobil ve masaüstü işletim sistemlerinde kullanılabilir. Bitwarden’ın diğer bazı parola yöneticilerine kıyasla öne çıkan özelliği, ücretsiz olarak kullanılabilmesine rağmen gerekli tüm parola yönetimi özelliklerini içermesidir.
Bitwarden Hangi Özellikleri Sunuyor?
Bitwarden şifre yöneticisinin dikkat çeken özelliklerinden bazıları şunlardır:

  • Sınırsız cihaz ve senkronizasyon
    Tarayıcılar için uzantılar da dahil olmak üzere çapraz platform desteği
    Dahili kullanıcı adı ve parola oluşturucu
    Ücretsiz bulut barındırma
    Bitwarden sunucusunu kendi ağınızda veya sunucunuzda çalıştırma yeteneği
    Bitwarden Gönder: Herhangi biriyle metin veya dosya paylaşmak için
    İki adımlı giriş (E-posta veya kimlik doğrulama uygulaması)
    Sınırsız kasa öğeleri
    Notları ve diğer kişisel bilgileri saklama yeteneği

Ayrıca biraz daha fazlasını istiyorsanız Bitwarden’ın ücretli planına yükseltebilir ve gelişmiş 2FA, Bitwarden Authenticator, acil erişim ve güvenlik raporları gibi birkaç ekstra özelliğe erişim sağlayabilirsiniz.

Bitwarden Linux’a Nasıl Kurulur

Diğer tüm programlarda olduğu gibi, Bitwarden’ı farklı Linux sürümlerine farklı şekillerde yükleyebilirsiniz. Bu nedenle, kullandığınız dağıtıma bağlı olarak, Bitwarden’ı makinenize yüklemek için bu talimatları izleyin.

1. Bitwarden’ı bir Paket Yöneticisi kullanarak yükleyin
Eğer Ubuntu, Debian, Linux Mint vb. kullanıyorsanız, öncelikle Bitwarden için DEB paketini indirin.

İndir: Bitwarden DEB

Terminali açın ve cd ve ls komutlarını kullanarak İndirilenler dizinine gidin . Son olarak, paketi yüklemek için şu komutu çalıştırın:

sudo dpkg -i Bitwarden-*.deb

Fedora, CentOS, RHEL veya openSUSE’de Bitwarden için RPM paketini edinin.

İndir: Bitwarden RPM

Daha sonra, terminal penceresinde cd komutunu kullanarak İndirilenler dizinine gidin . Daha sonra, RPM dosyasını şunu kullanarak yükleyin:

sudo rpm -i Bitwarden-*.rpm

Bitwarden’ı Arch Linux ve türevlerine kurmak için şunu çalıştırın:

sudo pacman -S bitwarden

2. Bitwarden’ı AppImage olarak indirin
Paket yöneticisi yöntemi gayet iyi çalışıyor ancak daha kolay bir kurulum seçeneği istiyorsanız Snap veya AppImage’ı kullanabilirsiniz.

İndir: Bitwarden UygulamaGörüntüsü

Bitwarden AppImage’ı indirin ve terminali çalıştırın. İndirmeler dizinine gitmek için cd ve ls komutlarını kullanın. Son olarak, indirilen AppImage’ı şu şekilde çalıştırılabilir yapın:

chmod +x Bitwarden-*.AppImage
Daha sonra AppImage dosyasına çift tıklayarak programı çalıştırabilirsiniz.

3. Snap’i Kullanarak Bitwarden’ı Kurun
Son olarak, Snap aracılığıyla Linux makinenize Bitwarden’ı da yükleyebilirsiniz. Bunun için, öncelikle sisteminizde Snap olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bunu terminali açıp şu komutu çalıştırarak yapabilirsiniz:

snap –version

Eğer Snap sürümü çıktısı veriyorsa, o zaman onu yüklemişsiniz demektir. Aksi takdirde, önce onu yüklemeniz gerekir, bunu da detaylı Snap rehberimizi kullanarak yapabilirsiniz .

İşlem tamamlandıktan sonra, şu komutu çalıştırarak Bitwarden’ı yükleyin:

sudo snap install bitwarden

Bitwarden: Linux’ta İlk Çalıştırma

Bitwarden Linux makinenize yüklendiğinde, Uygulamalar menüsünü açın, Bitwarden’ı arayın ve başlatın. Bitwarden AppImage’ınız varsa, İndirmeler klasörüne gitmeniz ve başlatmak için AppImage’a çift tıklamanız gerekir. Veya terminali açın ve şunu çalıştırın:
./Bitwarden-*.AppImage
Diğer AppImages’ların aksine, Bitwarden AppImage ne yazık ki ilk çalıştırmada entegrasyon seçeneğini sunmuyor, bu yüzden kolayca erişmek için masaüstünüze taşımanız gerekecek. Alternatif olarak, başka bir kurulum yöntemini tercih edebilirsiniz. Snap çoğu kişi için en iyi seçenek olacaktır.

Linux'ta Bitwarden Nasıl Kullanılır

Linux’ta Bitwarden Nasıl Kullanılır

Linux’ta Bitwarden Nasıl Kullanılır

Bitwarden’ı ilk kez başlattığınızda, oturum açmanızı veya yeni bir hesap oluşturmanızı isteyen bir ekranla karşılaşacaksınız. Zaten bir Bitwarden kullanıcısıysanız, hesap bilgilerinizi girin ve devam etmek için Oturum Aç’a tıklayın .
Ancak, Bitwarden’a yeniyseniz (veya bir şifre yöneticisini ilk kez kullanıyorsanız), önce kaydolmanız gerekir. Bunu uygulamanın kendisinden yapabilmenize rağmen, Bitwarden’ın web sitesinden yeni bir hesap oluşturmanızı öneririz . Bunu yaptıktan sonra, bu sayfadan 2FA’yı ayarlayın .

Bitwarden, e-posta da dahil olmak üzere 2FA için birden fazla seçenek sunuyor.

Çoğu kişi için en iyi seçenek oldukları için Authy veya Google Authenticator’ı kullanmanızı öneririz. Bitwarden Premium kullanıcısıysanız, kendi Authenticator’ını da kullanabilirsiniz.

1. Diğer Şifre Yöneticilerinden Şifreleri İçe Aktarın
Bitwarden’a geçmeden önce başka bir şifre yöneticisi kullanıyorsanız, şifrelerinizi ve diğer verilerinizi içe aktarmanız faydalı olabilir.

Öncelikle, önceki şifre yöneticisindeki tüm verilerinizi bir CSV dosyasına aktarın . Ardından, Bitwarden kasaya gidin ve oturum açmak için oturum açma bilgilerinizi girin.

Navigasyon çubuğunda Araçlar’a tıklayın ve Verileri İçe Aktar’ı seçin . Şimdi, ilk seçeneğin altındaki Seç düğmesine basın ve içe aktarmak istediğiniz dosya biçimini seçin. Dosya Seç’e dokunun ve şifre dosyanızı yükleyin.

Son olarak, önceki şifre yöneticinizden tüm giriş bilgilerinizi içe aktarmak için Verileri İçe Aktar düğmesine tıklayın .

İçeri aktardıktan sonra tüm giriş bilgilerinizi (kullanıcı adları ve şifreler) Bitwarden içerisinde görmelisiniz.

2. Bitwarden’da Yeni Bir Parola Oluşturun
Bazen, yeni kaydolduğunuz hesap için yeni bir parola oluşturmak isteyebilirsiniz. Bitwarden ile bunu masaüstü uygulamasından ve tarayıcı eklentisinden yapabilirsiniz.

Öncelikle tarayıcınız için Bitwarden eklentisini indirin ve tarayıcınızın araç çubuğuna ekleyin. Ardından yeni bir şifre oluşturmak istediğiniz web sitesine gidin ve araç çubuğundaki Bitwarden simgesine dokunun. Devam etmek için Artı düğmesine basın.
Sonraki ekranda kullanıcı adınızı ekleyin ve Yeniden Yükle simgesine tıklayın.

Bu, Generator’ı açacak ve size bir parola verecektir. Bu parolayla ilgili bir sorununuz yoksa, alttaki onay işaretine tıklayın. Aksi takdirde, Options’a basın ve parolanızın ayarlarını değiştirin.

Şifrenizden memnun kaldığınızda, Seç’e tıklayın. Ve son olarak, Bitwarden’da yeni bir giriş girişi oluşturmak için Kaydet düğmesine tıklayın .

Bitwarden masaüstü istemcisini kullanarak parola oluşturma adımları aşağı yukarı aynıdır.

3. Klasörleri Kullanarak Giriş Öğelerini Düzenleyin
Bitwarden ayrıca oturum açma öğelerinizi düzenlemek için yeni klasörler oluşturmanıza olanak tanır. Örneğin, her türlü web sitesi için oturum açma bilgileriniz varsa: oyun, sosyal medya, iş, vb., hepsi için ayrı klasörler oluşturabilir ve oturum açma girişlerini gruplayabilirsiniz. Bu şekilde, onları bulmak daha kolay olur.

Klasör oluşturmak için Klasörler’in yanındaki artı düğmesine tıklayın .
Aşağıdaki komutta bu klasöre bir isim verin ve Kaydet’e basın . Şimdi, ilgili parolaları kasadan buraya taşıyın.

4. Kasanıza Güvenli Notlar Ekleyin
Girişleri kaydetmenin yanı sıra, Bitwarden kasaya notlar da ekleyebilirsiniz. Yazılım lisans anahtarları gibi şeyler, Güvenli Not’ta saklayabileceğiniz birçok şeyden birkaçıdır.

Güvenli not eklemek için sol taraftaki menüden Türler altında Güvenli Not’a tıklayın ve alttaki Artı simgesine dokunun.
Aşağıdaki ekrandaki girdileri doldurun ve kaydetmek için Kaydet simgesine tıklayın. Gerekirse güvenli notları klasörlerin içine de kaydedebilirsiniz.

5. Şifrenizin Açığa Çıkıp Çıkmadığını Kontrol Edin
Bitwarden’ın en kullanışlı özelliklerinden biri, parolanızın bir veri ihlali sırasında ifşa olup olmadığını veya sızdırılıp sızdırılmadığını bulma yeteneğidir. Kasanızda bir giriş açarak başlayın ve Parola alanındaki onay işareti düğmesine (ilk seçenek) dokunun.
Şifreniz tehlikeye atılmışsa, Bitwarden sizi bu konuda uyaracak ve değiştirmenizi isteyecektir. Değilse, güvenlidir ve endişelenecek bir şeyiniz yoktur.

6. Send Kullanarak Gizli Bilgileri Güvenli Şekilde Gönderin
Bitwarden Send, gizli bilgileri diğer kullanıcılarla (akranlarınız veya ekip üyeleriniz) güvenli bir şekilde paylaşmanızı sağlayan kullanışlı bir özelliktir. Kullanmak için, Bitwarden uygulamasındaki Gönder düğmesine basın ve Artı’ya tıklayın. Bir not ekleyin ve Seçenekler’e dokunun .

Burada, notunuza erişmek için silme tarihini, son kullanma tarihini, erişim sayısını ve parolayı seçin. Son olarak, Kaydet’e basın ve paylaşım bağlantısını kopyalamak için Paylaş’ın altındaki panoya tıklayın . Daha sonra, bu bağlantıyı takım arkadaşınızla paylaşın ve notunuzun bulunduğu bir web sayfasına yönlendirilecekler.

Bitwarden ile Hesaplarınızı Güvende Tutun ve Girişleri Basitleştirin
Parola yöneticisi kullanmak, günümüzde güvende kalmak ve hesaplarınızı korumak için en etkili internet uygulamalarından biridir . Tüm hesaplarınızın kırılması zor güçlü parolalarla kaydedilmesini sağlarken, bunları oluşturmayı ve yönetmeyi de son derece kolaylaştırır. Ayrıca, parolalarınızı ve oturum açma bilgilerinizi zahmetsizce yönetmek için akıllı telefonunuza Bitwarden’ın mobil uygulamasını da yükleyebilirsiniz.

Kasaya yeni giriş öğeleri eklemeye devam ettikçe, kasayı düzenli tutmanın farklı yollarını öğrenmek de işinize yarayabilir.