Plesk

Plesk Panel Nginx Nasıl Aktif Edilir?

nginx aktiflestirme plesk
Share

NGINX, birçok küçük ve orta ölçekli web sitesinin kullanmayı sevdiği bir HTTP ve ters proxy sunucusudur. Çoğunlukla şık tasarımı ve zor koşullar için yüksek performanslı ince ayarı nedeniyle. Pek çok kullanıcının Apache’den , çoğu Linux sunucusunda önceden yüklenmiş olangeçmesi şaşırtıcı değilApache yirmi yılı aşkın bir süredir piyasada ve dünya çapında popüler bir web sunucusu olarak kendini kanıtlamış durumda. Peki neden yalnızca NGINX barındırmayı değiştirip kurmalısınız?

NGINX, yüksek trafikli siteleriniz için daha iyi bir seçenek olabilir, bu da onu daha sağlam ve güvenilir bir hizmet haline getirir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde Apache benzer yüksek baskı durumları altında nispeten düşük performans gösteriyor. Böylece daha ağır yükler altında daha yavaş bir performans elde edilir. Bu nedenle, daha fazla kullanıcı bu tür performans kısıtlamalarından kaçınmak için yalnızca NGINX barındırma işleminin nasıl kurulacağını bilmek istiyor. Neyse ki, bu geçişin nasıl gerçekleştirileceğine dair çok faydalı bir teknik rehberimiz var.

Başlayın ve Yalnızca NGINX Barındırma Kurulumunu Yapın

nginx aktiflestirme plesk
Linux kullanıcıları için Plesk, web sitelerini barındırmanın çeşitli yolları arasından seçim yapabilir. NGINX ve PHP-FPM’nin bir kombinasyonunu kullanmak gibi. Ancak NGINX-Only hosting, PHP üzerinde çalışan web siteleri için harika bir alternatiftir. Statik web sitelerinin ve uygulama sunucularının barındırılmasının yanı sıra.

Apache’yi durdurmadan veya devre dışı bırakmadan web sitelerini yalnızca NGINX tarafından sunulacak şekilde yapılandırabilirsiniz. Bunu yaparak, halihazırda Apache tarafından barındırılan web sitelerinin etkilenmediğinden emin olursunuz. Kullanıcıların Webmail gibi diğer Plesk hizmetlerini kullanması durumunda bunlar NGINX barındırma anahtarından etkilenmeyecektir. İlki Apache’yi kullanarak çalışmaya devam edecek.

Yalnızca NGINX Barındırma: Sınırlamalar ve Yapılandırmalar

nginx plesk
Yalnızca NGINX barındırmayı ayarlarken göz önünde bulundurmanız gereken bir takım sınırlamalar vardır. Öncelikle bu değişikliği yaptığınızda Dosya Paylaşımı kullanılamaz hale geliyor. İkinci olarak SSI, Perl ve Python destek hizmetleri de artık mevcut değil. Son olarak, yalnızca NGINX barındırmayı seçtikten sonra “FPM uygulama sunucusu by NGINX” PHP işleyicisini kullanabileceğinizi bilin. Sunucu yapılandırmalarınızı değiştirmeye devam etmeden önce bu sınırlamaları düşünün.
Yapılandırma açısından, Linux sunucularında varsayılan ayar, NGINX ve Apache’nin aynı anda çalışmasıdır. Apache dinamik içeriği sunucular, NGINX ise statik içerik sunan proxy’ler arasında popülerdir. Bunu, barındırılan web sitelerine istekleri daha verimli bir şekilde sunabilmek amacıyla sunucu kaynaklarının kullanımını optimize etmek için ayarladık. Ancak Plesk, kullanıcıların web siteleri için statik içeriğin işlenme şeklini seçmelerine de olanak tanır.

İçerik ve dosya sunma
icerik ve dosya sunma

NGINX barındırma kullanılırken içerik ve dosya sunmanın farklı yolları vardır . Kullanıcılar tüm statik içeriği, Linux için Plesk’in varsayılan çalışma yöntemi olan NGINX üzerinden sunabilir. Statik içerik için her istek geldiğinde Apache yalnızca ilgili dosyanın konumunu gösterir. Daha sonra NGINX onu bulur ve hizmet eder.

Kullanıcılar ayrıca NGINX aracılığıyla belirli uzantılara sahip dosyaları da sunabilirler. Bu arada Apache, genellikle statik içerik olarak sınıflandırılan diğer dosyaların sunuculuğunu yapan dosyadır. Bu özel senaryoyu kullanırken, belirtilen uzantılara sahip dosyalara yönelik isteklerin hiçbir zaman Apache’ye ulaşmadığını unutmamak önemlidir. Bu nedenle Apache işleyicilerinden geçmezler. Bu nedenle, yeniden yazma kurallarının veya htaccess direktiflerinin geçerli olmadığını unutmayın.

Diğer bir seçenek de NGINX’i devre dışı bırakarak tüm statik ve dinamik içeriği Apache aracılığıyla sunmaktır. Bu yöntem, NGINX sorunlarını giderme gibi belirli durumlarda yararlı olabilir. Ancak üretim web sitelerini yönetiyorsanız bunu önermiyoruz.

NGINX’i ters proxy olarak kolayca kullanabilirsiniz ve Apache, dinamik içeriği işleme konusunda hâlâ harika bir iş çıkarıyor. Bu makaledeki çeşitli konfigürasyonlardan da görebileceğiniz gibi, her iki sunucuyu da aynı anda kullanabilirsiniz. Aslında, arka uçta Apache’nin olması, ön uçta istekleri yöneten proxy sunucusu olarak NGINX’in bulunması daha yaygındır.

Hosting için NGINX barındırmayı nasıl etkinleştirebilirsiniz?

Plesk’te Domains > example.com > Apache & nginx Ayarları’na gidin .
Nginx ayarları bölümünde Proxy modu ayarını devre dışı bırakın .
plesk
Değişiklikleri uygulayın.

Bir hizmet planı kapsamında tüm yeni alanlar için yalnızca NGINX barındırmayı etkinleştirin
Plesk’te Servis Planları > Örnek Plan > Web Sunucusu sekmesine gidin.
Nginx ayarları bölümünde Proxy modu ayarını devre dışı bırakın .
Güncelle ve Senkronize Et’i tıklayın .