Haberler

Sunucu Yönetimi Kime Aittir? Sunucu Desteği Neleri Kapsar?

Ubuntu Mysql ve Zabbix Kurulumu23
Share

Sunucu yönetimi, internet sitelerinin ya da internete bağlı veya lokalde çalışan diğer tüm uygulamaların bağlı olduğu sunucu bilgisayarların, düzgün ve stabil çalışmasını sağlayabilmek adına bu sunucuların takip ve kontrollerinin yapılmasıdır.

Bir firmadan paylaşımlı hosting hizmeti satın aldığınızda sunucu yönetimini, hosting hizmetini satın aldığınız firmaya bırakmış olursunuz. Paylaşımlı sunucular tek bir firmaya ait değildir ve bu sebeple de bu sunucu üzerinde çok fazla sayıda firmanın verisi ya da internet sitesi bulunmaktadır. Hizmeti satın aldığınız firma, bu sunucuların sağlıklı ve performanslı çalışması için bir takım hizmetler sunmaktadır.

Sunucu üzerinde oluşabilecek herhangi bir sorunda, firma  soruna doğrudan müdahale ederek, sistemin normal hale gelmesine yardımcı olur. Bu tür hataların raporlarının tutulmasıyla beraber, ilerleyen zamanlarda benzer sorunların oluşmaması için bazı önlemler alır. Genel olarak sunucu yönetim hizmeti aşağıdaki maddeleri kapsar:

  • Sunucu takibinin yapılması,
  • Sunucunun düzenli ve verimli çalışması için gerekli çalışmaların yapılması,
  • Sunucu üzerindeki yazılımların güncel tutulması,
  • Sunucu üzerinde oluşabilecek sorunlarda sisteme müdahale edilmesi

Paylaşımlı sunucularda, veri merkezleri bu hizmeti tüm müşterilerine sunmaktadır; ancak kişiye özel taleplerde müdahale etmek bir hayli zordur. Çünkü bir paylaşımlı sunucu üzerinde çok sayıda firmanın web sitesi ya da uygulaması barındırılmaktadır ve kişiye özel müdahalede bulunulması zaman ve iş gücü gerektiren bir çalışma olduğu için, talepte bulunan firmadan bu işlem için ayrı bir ücret talep edilebilir. Paylaşımlı sunucularda yapılacak olan değişikliklerin, tüm sistemi etkileyebileceğini göz önünde bulundurduğumuzda kişiye ya da kuruma özel taleplerin ücretlendirilmesi gerekmektedir.

Dedicated ve sanal sunucu kullanan kurum ve kişiler ise sunucu yönetimlerini kendileri yapmakla yükümlüdürler. Sunucular üzerindeki yazılımların kurulumları, sunucunun güvenliğinin sağlanması, herhangi bir sorun anında sunucuya müdahale edilmesi sunucuyu kullanan kişinin yükümlülüğünde bulunmaktadır. Dedicated sunucu sahipleri, bu işlemleri yapmak istememeleri durumunda sunucu yönetim işlemini sunucuyu kiraladıkları firmadan isteyebilirler. Yukarıda bahsettiğimiz desteklerin yanı sıra, kuruma özel talepler de karşılanabilir; ancak bu hizmetler yine belli bir zaman ve iş gücü gerektirir.