SEO Wordpress

WordPress SEO Nasıl Yapılır? (En İyi SEO Eklentileri ve Ayarları)

wordpress seo nasil yapilir 830x442 1
Share

SEO (arama motoru optimizasyonu), Google gibi arama motorlarında sıralamanızı ve görünürlüğünüzü iyileştirerek web sitenizin ücretsiz, organik trafiğini artırma sürecidir. WordPress web sitenizin arama motorlarında üst sıralara çıkmasını istiyorsanız mutlaka WordPress SEO tekniklerini uygulamanız gerekir.

Rehberimizde WordPress SEO nedir, nasıl yapılır, en iyi WordPress SEO eklentileri ve WordPress SEO ayarları hakkında kapsamlı bilgiler sunuyor olacağız.

WordPress SEO Nedir?

WordPress SEO; WordPress alt yapısı kullanan web sitelerinde arama motoru performansını arttırmak üzere yapılan optimizasyon çalışmalarının tamamıdır.

WordPress web sitenizin SEO’sunu büyük ölçüde optimize etmek, organik trafiğinizi artırmanızı, daha fazla ziyaretçi ve müşteriye ulaşabilmenize yardımcı olur. WordPress web sitenizi ve site içeriklerinizi SEO için optimize ettiğinizde, internette web sitenizdeki hizmetler ve ürünler hakkında araştırma yapan potansiyel müşterilerinize ulaşma olasılığınız artar.

2022 Güncel WordPress SEO Rehberi makalemize göz atmak için tıklayınız.

 

Kapsamlı WordPress SEO Rehberi: 14 Kolay Adım

Aşağıdaki rehber, WordPress web sitenizin SEO’sunu iyileştirerek, organik trafiğinizi, daha fazla ziyaretçi almanızı ve dönüşümlerinizi arttırmak için arama motorlarındaki görünürlüğünüzü arttırmanın 14 kolay yolunu sunar.

Peki ya WordPress SEO nasıl yapılır? 14 adımda inceleyelim;

1. Temiz Kodlanmış SEO Dostu Tema Seçin

wordpress seo tema secimi

WordPress kütüphanesinde çok fazla ücretli ve ücretsiz tema bulunmaktadır. İlk defa kurulum yapıyorsanız, “Yirmi Yirmi, Yirmi Ondokuz, Yirmi Onyedi” gibi ücretsiz WordPress temaları yüklenecektir. Bu temalar performans açısından çok iyi olsa da tasarım olarak ihtiyaçlarınızı karşılamayabilir. Bu sebeple SEO dostu, temiz kodlanmış, hızlı çalışan temaları tercih etmelisiniz.

2. Tercih Edilen Alan Adını Seçin

WordPress web sitenizi kurduğunuzda, sitenizin URL’sinde www (https://www.sunucucozumleri.com) veya www olmayan (https://sunucucozumleri.com) kullanmak isteyip istemediğinizi seçmeniz gerekir. Arama motorları bunları iki farklı web sitesi olarak kabul eder, bu nedenle seçeneklerden birini seçmeniz ve daima kullanmanız gerektiği anlamına gelir.

WordPress Yönetim Paneli > Ayarlar > Genel bölümünden tercihinizi ayarlayabilirsiniz. Hem WordPress adresine hem de site adresi bölümüne ilgili adresi yazmalısınız.

3. Sitenizin Görünürlük Ayarlarını Kontrol Edin

WordPress, web sitenizi arama motorlarından gizlemek için bir seçenekle birlikte gelir. Bu seçeneğin amacı, web siteniz internete açılmadan önce, siteniz yapım aşamasındayken site üzerinde çalışmanız için size zaman vermesidir. Ancak site hazır olduğunda bu seçeneği kapatmayı unuttuğumuzda web sitesi arama motorları tarafından ulaşılamaz olacaktır.

Web siteniz arama sonuçlarında görünmüyorsa, yapmanız gereken ilk şey bu seçeneğin işaretlenmemiş olduğundan emin olmaktır. Bunu yapmak için; WordPress Yönetim Paneli > Ayarlar > Okuma bölümünden arama motoru görünürlüğü alanını kontrol etmelisiniz.

4. SEO Dostu URL Yapılarını Kullanın

SEO dostu URL’ler, sayfanın içeriğini açık bir şekilde açıklayan kelimeler içerir ve hem insanlar hem de arama motorları tarafından okunması kolaydır. SEO dostu bir URL yapısı aşağıdaki şekilde olmalıdır;

Bu URL yapısı ile kullanıcı sadece URL’ye bakarak hangi sayfaya gideceğini ve ne ile karşılaşacağını kolayca tahmin edebilir. SEO dostu olmayan bir URL yapısı aşağıdaki şekilde görünür;

Bu URL yapısı ile kullanıcı bağlantıya bakarak içerikle alakası olmayan numaralardan bağlantının içeriğini tahmin edemeyecektir. SEO dostu kalıcı bağlantı yapısını kullanmak, arama sonuçlarında daha iyi konumlar elde etme şansınızı artırır.

WordPress web sitenizin kalıcı bağlantı yapısını SEO uyumlu ayarlamak için aşağıdaki adımları takip edin:

WordPress Yönetim Paneli > Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar yolunu izleyerek yazı ismi bölümünü seçin.

Not: Kalıcı bağlantı ayarlarını sitenizi kurarken ayarlamanızı öneririz. Bu alanda yapacağınız değişikliklerde indexlenen içerikleriniz ve sosyal medya paylaşımlarınızda hatalarla karşılaşabilirsiniz.

5. WordPress SEO Eklentisi Yükleyin

En iyi WordPress SEO eklentisini seçmek söz konusu olduğunda, seçimlerinizi büyük olasılıkla en popüler üç çözümle daraltacaksınız. Yoast SEORank Math SEO veya All in One SEO Pack. Üç eklenti de harika WordPress SEO eklentileridir ve üçü de ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayacaktır. Ancak yine de sizin için bir karşılaştırma listesi hazırladık;

Karşılaştırma listesini inceleyip hangi WordPress SEO eklentisini yükleyeceğinize karar verdiyseniz, aşağıdaki makaleleri inceleyerek SEO eklentinizin ayarlarını en iyi şekilde yapılandırabilirsiniz.

Ayrıca sizler için hazırlamış olduğumuz 2022 WordPress Siteniz İçin En İyi 9 SEO Eklentisi konusuna göz atabilirsiniz.

6. WordPress’e XML Site Haritaları Ekleyin

XML Sitemap, web sitenizde listelenen sayfaları, yazıları, kategorileri özel olarak biçimlendirilmiş bir dosya ile arama motorlarının tüm içeriğinizi hızlı bir şekilde bulmasını ve sıralamaya başlamasına yardımcı olur.

Eğer Rank Math SEO, Yoast SEO veya All in One SEO Pack WordPress eklentilerinden birini kullanıyorsanız, bu SEO eklentilerin içinde site haritalarınızı otomatik olarak oluşturan bir sitemap modülü bulunmaktadır. Bu bölümden kolayca site haritalarınızı yapılandırabilirsiniz.

7. Sitenizi Google Search Console’a Ekleyin

Web Master Tools olarak da bilinen Google Search Console, Google tarafından web sitesi sahiplerine içeriklerinin arama motoru tarafından nasıl görüldüğüne bir bakış sağlamak için sunulan bir dizi araçtır.

Sayfalarınızın arama motoru sonuçlarında nasıl göründüğünü anlamanıza yardımcı olacak raporlar ve veriler sunar. Ayrıca, kullanıcıların web sitenizi bulmak için kullandığı anahtar kelimeleri, her bir sayfanın arama sonuçlarında nasıl göründüğünü ve sayfalarınızın hangi sıklıkta tıklandığını da görebilirsiniz.

WordPress web sitenizi Google Search Console‘a veya Yandex Webmaster‘a nasıl ekleyeceğinizi bilmiyorsanız sizin için bir rehberimiz var.

Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz SEO eklentilerindeki web yöneticisi araçları bölümünden sitenizi kolayca doğrulayabilirsiniz.

8. Kategorileri ve Etiketleri Doğru Kullanmak

WordPress, blog yazılarınızı kategorilere ve etiketlere ayırmanıza olanak tanır. Bu da, içeriğinizi konulara göre yönetmenizi ve kullanıcılarınızın aradıkları içeriği bulmalarını kolaylaştırır.

Kategoriler ve etiketler, arama motorlarının web sitenizin yapısını ve içeriğini anlamasına da yardımcı olur. Kategorileri ve etiketleri doğru şekilde kullanarak, kullanıcılarınızın web sitenize göz atmasını kolaylaştırırsınız. Kullanıcılar için kolay olduğundan, arama motorlarının web sitenize göz atmasını da kolaylaştırır.

WordPress’de kategorileri nasıl oluşturacağınızı bilmiyorsanız sizin için bir rehber hazırladık;

9. Dahili Bağlantı Kullanmayı Alışkanlık Edinin

Arama motorları, web sitenizdeki her sayfaya bir değer verir. Bu değerin tarifi gizli tutulur, böylece kullanıcılar arama sonuçlarına doğrudan müdahale olamazlar. Bununla birlikte, en yaygın otorite işaretleri bağlantılardır. Bu nedenle, diğer yazılarınızdan ve sayfalarınızdan alakalı içeriğinize bağlantı vermeniz önemlidir.

Dahili bağlantı hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki makaleyi inceleyin.

Mümkün olduğunca bağlantı metni (çapa metin) ile kendi gönderilerinizi birbirine bağlamayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu, sayfa görüntülenmelerinizin artırmanıza, kullanıcıların sitenizde geçirdiği zamanı artırmanıza ve hemen çık oranının düşmesine yardımcı olacak ve sonuç olarak blog gönderilerinizin ve sayfalarınızın SEO değeri artacaktır.

10. WordPress SEO için Yorumlarını Optimize Edin

Yorumlar, web sitenizdeki kullanıcı katılımının güçlü bir göstergesidir. Etkileşimli kullanıcılar, sitenize geri dönen daha fazla bağlantı, daha fazla trafik ve iyileştirilmiş SEO anlamına gelir. Ancak, yorumlarınızın gerçek olduğundan ve spam olmadığından emin olmanız gerekir. Spam gönderileri, arama sıralamanızı etkileyebilecek ve hatta bozabilecek kötü bağlantılar içeren yorumlar gönderir.

Bunun önüne geçmek için WordPress Yönetim Paneli > Ayarlar > Tartışma Ayarları bölümünden yorumları elle onaylama bölümünü aktif etmeyi düşünebilirsiniz.

11. Tam Metinler veya Özetler

WordPress, ana sayfa, kategori arşivi, etiket arşivi, tarih arşivi, yazar sayfaları vb. gibi bir dizi sayfadan varsayılan olarak, tam makale içeriğini gösterir. Arama motorları sitenizi yinelenen içerik olarak işaretleyebileceğinden, bu sitenizin SEO’sunu kötü etkiler. Tam makaleler ayrıca arşiv sayfalarınızın daha yavaş yüklenmesine neden olur. Bu sebeple tam metinler yerine özet içerik seçeneğini aktif ederek kullanabilirsiniz.

Bunun için Yönetim Paneli > Ayarlar > Okuma ayarları bölümünden özet kısmını seçin.

12. Site Hızını ve Performansını Optimize Edin

Web sitesi sahibi olarak içeriğinizi sunmak ve kullanıcılarla etkileşim kurmak için yalnızca birkaç saniyeniz olduğunu unutmayın. Ziyaretçinizin değerli zamanını web sitenizin yüklenmesini beklemek için boşa harcamak istemezsiniz. Google gibi arama motorları artık web sitelerini yavaş yüklenen web sitelerinden daha hızlı sıralamaktadır.

WordPress web site hızını ve performansını optimize etmek için pek çok ücretli ve ücretsiz önbellekleme eklentileri bulunmaktadır. Bunlardan en popüler olanları aşağıda sizin için listeledik;

  1. LiteSpeed Cache
  2. WP Super Cache
  3. WP Fastest Cache
  4. W3 Total Cache
  5. NitroPack Cache
  6. WP Rocket
  7. Jetpack

Bu eklentilerden herhangi birini kullanmak web site hızını olumlu ölçüde arttırarak kullanıcı deneyimini iyileştirir. Bu da web sitenizin SEO’sunu geliştirmenize, doğal olarak arama motoru sıralamasında yükselmenizi sağlar. Ayrıca Google PageSpeed testindeki CLS, FID, LCP gibi önemli web verileri skorlarını optimize eder.

 

Sizler için hazırlamış olduğumuz 17 Adımda WordPress Hızlandırma ve WordPress Optimizasyonu makalemize göz atabilirsiniz.

13. WordPress’teki Görselleri Optimize Etme

Görüntüler metinden daha ilgi çekicidir ancak aynı zamanda yüklenmesi daha uzun sürer. Görsel boyutlarına ve kalitesine dikkat etmezseniz web sitenizin açılış hızını olumsuz etkileyebilir. Görsellerin daha hızlı yüklenmesi için optimize edilmiş görüntüleri kullandığınızdan emin olmanız gerekir.

Görsellerinizi arama motorları için optimize etmek için kullanabileceğiniz başka yöntemde, açıklayıcı title ve alt etiketler kullanmaktır. Bu etiketler, arama motorlarının görselinizin ne ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, ekran okuyucuları alt metni kendilerine okuyabildiğinden, görme engelli kullanıcılara yardımcı olurlar.

WordPress görsellerini optimize etme ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.

14. WordPress Sitenizin Güvenliği

Google her hafta kötü amaçlı yazılımları ve kimlik avı için birçok web sitesini kara listeye alır. Bir site kara listeye alındığında, hiçbir arama sonucunda görünmez. Bu, WordPress sitenizin güvenliğinin arama motorlarında iyi sıralamalar alması için çok önemli olduğu anlamına gelir.

Web sitemizi saldırılara karşı korumak için Limit Login Attempts Reloaded ve WP Hide & Security Enhancer eklentilerini kullanabilirsiniz.

Ayrıca sitenizin WordPress sürümünü sürekli güncel tutarak sitenizi güvende tutabilirsiniz. Çeşitli sebeplerden dolayı güncel WordPress sürümüne geçemiyorsanız saldırılara maruz kalmamak için WordPress’inizin sürümünü gizlemeyi düşünebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.

WordPress SEO ayarları makalemizin sonuna geldik. Umarız bu kapsamlı rehber WordPress sitenizi SEO için doğru şekilde optimize etmeyi öğrenmenize yardımcı olur. Aklınıza takılan sorular varsa bize yorum yaparak iletebilirsiniz.

Rehberimizi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşırsanız çok mutlu oluruz. Ayrıca eğitici videolarımızı incelemek için Youtube kanalımıza abone olabilir, Facebook, Instagram, Twitter ve Linkedin hesaplarımızdan da bizi takip edebilirsiniz.

Bu makale : https://www.kukumav.net/blog/wordpress-seo/ adresinden alıntılanmıştır.